Egyéb kategória

Ti is könnyen lehettek egyéni vállalkozók – Elmondjuk, hogyan

Ha ti is azon gondolkoztok, hogy egyéni vállalkozók lesztek, akkor biztosan rengeteg kérdés kavarog a fejetekben. Hogyan lehet valakiből egyéni vállalkozó? Mik a feltételei? Milyen feladataitok vannak a regisztrációt követően? Ne aggódjatok, mindenben segítek nektek!
vous - 2016.01.15.
Ti is könnyen lehettek egyéni vállalkozók – Elmondjuk, hogyan

Miután nyáron lediplomáztam, hamar szembetalálkoztam egy nehéznek tűnő helyzettel: el kellett intéznem, hogy egyéni vállalkozó legyek. Őszintén szólva fogalmam sem volt arról, hogy ez mit is jelent pontosan, nem tudtam, hogy működik, vagy hogy kihez forduljak. Most, hogy a dolog már folyamatban van, alaposan utánanéztem a procedúrának. Így most segítek nektek, hogy a fejetekben cikázó néhány kérdésre választ kapjatok.

Először is a vállalkozói igazolvány kiadása kétféleképpen lehetséges. Vagy személyes úton intézitek, vagy pedig online.

Személyes úton

Ahhoz, hogy vállalkozók lehessetek, egy egységes formanyomtatvány kitöltésével kérelmet kell benyújtani a székhelyetek szerint illetékes körzetközponti jegyző vezette okmányirodába.

Online

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál vagy az okmányirodában ügyfélkapus regisztrációt kell igényelni, így elektronikus úton is beküldhető a letöltött, majd kitöltött egységes formanyomtatvány.

Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás alapítása?

Az egyéni vállalkozás alapítása díjtalan. Ha igényelitek a vállalkozói igazolvány kiállítását, annak az ára 10.000 Ft. Ha erkölcsi bizonyítványt is szeretnétek, az 3300 Ft.

Mivel számlaadásra jogosulttá váltok, könyvelő is kell, aki átlagosan havi 5000–15.000 Ft közötti összeget kér el.

Forrás:
pixabay.com

Mindenképp szükség van könyvelőre?

Az indulást követő 15 napon belül kötelező benyújtani bizonyos adóbejelentkező nyomtatványokat. Célszerű, ha ebben, valamint a könyvelés további részeiben segít egy könyvelő, aki leveszi ezt a terhet a vállatokról.

Milyen adózási kötelezettségei vannak egy egyéni vállalkozónak?

Amennyiben nem rendelkeztek heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal és nem folytattok nappali rendszerű képzés tanulmányokat, akkor legalább a minimálbérnek megfelelő összeg utáni járulékokat kell fizetnetek önmagatok után.

  • Szociális hozzájárulási adó (27%)
  • Nyugdíjjárulék (10%)
  • Egészség-biztosítási és munkaerő-piaci járulék (8,5%)
  • Személyi jövedelemadó (15%)

Szóval lányok, lehet, hogy ijesztően hangzik elsőre az „egyéni vállalkozó” kifejezés, nem olyan bonyolult ez. Csak tudni kell, hol kezdjétek!

Ha pedig éppen vezetni tanultok, akkor érdemes elolvasnotok, mi vár rátok, miután megszereztétek a jogosítványt!

Címkék: #munka
Ajánlott cikkek