Egyéb kategória

A kokainkereskedelem kegyetlen királynője, Griselda Blanco

Azt szokták mondani, minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll. Úgy tűnik, ez a mondat az alvilágban is megállja helyét. Tudtátok, hogy a világ leghíresebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a mentora egy nő volt? Egy nő, aki úgy vonult be a történelembe, mint a kokainkereskedelem királynője. Ti mit csináltatok 11 éves korotokban? Griselda Blanco már túl volt az első emberölésén.
vous - 2016.01.25.
A kokainkereskedelem kegyetlen királynője, Griselda Blanco

Jól olvastátok, Griselda Blanco, vagy más néven a Keresztanya már akkor gyilkolt, mikor nektek az volt a legnagyobb gondotok, mit vegyetek fel másnap a suliba. Kolumbia második legnépesebb városában, Medellínben töltötte gyermekkorát. Életének egyetlen perce sem telt átlagosan.

Tizenegy éves korában egy gyermekbanda tagjaként elrabolt egy elit környékről származó tízéves kisfiút, akiért váltságdíjat követeltek.

A szülők nem fizettek, a kis Griselda ezért arcon lőtte a túszt egy revolverrel.

A tízes évei elején járó lány berúgta az alvilág ajtaját. Ez még csak a kezdet…

A fekete özvegy

Minden felgyorsult körülötte. 14 éves koráig a lopás határozta meg mindennapjait, majd – miután otthagyta agresszív édesanyját – a prostitúció.

A szerelem (és vele együtt a házasság) hamar rátalált. Egy kuncsaftjához ment hozzá, aki embercsempészettel foglalkozott. Ekkor tett szert igazi alvilági kapcsolatokra és egy újabb becenévre – ő lett a Fekete özvegy. Hármat találhattok, miért.

A divatban is otthonosan mozgott

Forrás:
Vice, iStock, Univision

Élve a kapcsolati tőke előnyeivel, második férjével belevágtak a kokainkereskedelembe. New Yorkba költöztek, és megszervezték, hogyan boruljon fehérbe Amerika. Fehérneműüzletet nyitottak Kolumbiában, a termékeket pedig átszállították Amerikába. Nyilván a bugyik nem voltak üresek.

A ’70-es évek elején elkezdett beáramlani a drog az Egyesült Államokba földön, vízen és levegőben egyaránt.

Politikusok, filmsztárok, színészek – aki kokózott, a Keresztanya és férje cuccát szívta.

Be is dőlt emiatt a biznisz. 1975-ben vádat emeltek ellenük, kénytelenek voltak visszaszökni Kolumbiába. Griselda itt ismételten bebizonyította, nem véletlenül aggatták rá a Fekete özvegy nevet. Egy elfajult pénzügyi vita végén hasonló módszerrel végezte ki a férfit, mint első áldozatát, a 10 éves kisfiút.

A csúcsról a pokolba

Forrás:
Youtube, Twitter, Vice

A száműzetés csak néhány évig tartott. A ’80-as években már újra Amerikában volt, ezúttal Miamiban telepedett le. A város csatatérré változott. Havonta másfél tonna (egy Skoda Octavia súlya!!!) kokaint szállított az országba, amivel 80 millió dollárt keresett. Azért az nem rossz fagyipénznek.

A vesztét az okozta, ami naggyá tette: a drog. Rászokott a kábítószerre, ami tönkretette szellemileg.

Egyre merészebb, kegyetlenebb lett. Attól sem riadt vissza, hogy úgy végeztessen ki embereket, hogy egy szobával arrébb tévéznek a gyerekei.

Nem csoda, hogy a rendőrség mindent megtett, hogy rács mögé juttassa. Ez ’85-ben sikerült is nekik, így 20, a hűvösön töltött év következett. 2004-ben engedték ki, majd visszaküldték Kolumbiába. Csendesen élt. Egészen addig nem is lehetett róla hallani, míg 69 éves korában meg nem ölték.

„Stílusos” végzet

2012-ben egy medellíni hentestől jött ki, mikor megállt mellette két motoros, és az egyik kétszer arcon lőtte. Ez a kivégzés egyébként az ő védjegye volt.

Az egész történetben a legnagyobb csoda, hogy képes volt ilyen sokáig életben maradni. Valamit nagyon jól csinált…

Ajánlott cikkek