Egyéb kategória

Egy gyakorló anya tanácsai: az 5 legjobb magyar gyermekkönyv

Jó gyerekkönyvet vásárolni nem egyszerű, éppen ezért bemutatok öt olyan kötetet, amit mi már a gyakorlatban teszteltünk, a gyerekkönyvtárunk részei, és szívesen ajánlom őket!

vous - 2016.01.22.
Egy gyakorló anya tanácsai: az 5 legjobb magyar gyermekkönyv

Már egész kicsi korban el kell kezdeni a könyveket megszerettetni a gyerekekkel, arról nem is beszélve, hogy a mese kiváló terápiás eszköz is. A piacon rengeteg mesekönyv van, és köztük nagyon sok a jó, de sok a felejtős is. Most összegyűjtöttem nektek öt olyan könyvet, ami a kisfiam könyvtárát képezi, és szerintem kiemelkedően színvonalas, és tapasztalatból mondom, szórakoztató a gyereknek és a szülőnek egyaránt. Tehát ez nem valamiféle eladási listák alapján összeállított ötös fogat, hanem egy gyakorló anyuka teljesen szubjektív könyvtára, de remélem, ötletet, tájékozódási pontot tud nektek adni, ha gyerekkönyvvásárlás előtt álltok.

1. Winkler Róbert: Márton és Micike – Az autószerelő műhelyben

Mi más is érdekelhetne jobban egy óvodás kisfiút, mint az autók és az autószerelés – tapasztalatból mondom, ez mindig befutó. Kicsit nehéz a könyv nyelvezete, éppen ezért öt–nyolc éveseknek ajánlják, mégis, a Totalcarból ismert Winkler Róbert olyan profin mutatja be az autószerelő műhelyt, a gumisműhelyt és az autófényezőt, hogy még a kisebb kölykök is rajonganak Márton és a kiskutyája, Micike történetéért. Az pedig csak plusz, hogy néhány este után anyukaként is vágni fogjuk, milyen is a centírozógép vagy éppen az olajleeresztő teknő.

Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2013, 32 oldal, 1990 forint

Forrás:
Séllei Lilla

2. Alona Frankel: Bilikönyv

Aki már végigcsinálta egy gyerekkel a szobatisztaság projektet, az tudja, hogy ebben az időszakban minden a pisi és a kaki körül forog. A gyerekek rengeteget beszélnek a témáról, a pelusban/biliben/WC-ben mindig meg kell tekinteni a produktumot. És a szobatisztaságra szoktatás során sokszor vannak nehéz időszakok, amiken könnyen átsegíthet egy erről szóló mese. Ilyen a bilikönyv, aminek az ajánlását nem más, mint Ranschburg Jenő írta.

Pozsonyi Pagony Kft., 2006, 40 oldal, 1352 forint

3. Hohó! Kié ez a popó?

Kétéves kortól ajánlott a feneküket dűtő állatok kitalálós, versikés könyve, de tapasztalatból mondom, egy kiscsoportos óvodásnál is hatalmas sikert arat. A rímelő versek, a megfejtendő rejtvények is szuperré teszik a könyvet, de a hab a tortán a kihajtható lapok, amiknek köszönhetően a korábban csak a feneküket mutató állatok megfordulnak.

Babilon Kiadó, 2015, 20 oldal, 2280 forint

Forrás:
Séllei Lilla

4. Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

Komoly témát, de annál könnyedebben, természetesebben dolgoz fel Tóth Krisztina tavaly megjelent könyve. Az Anyát megoperálták című mese nem másról, mint a mellrákról szól a gyerekek szemszögéből tálalva. A tabukat döntögető írás segít együtt feldolgozni a családi traumákat. Ráadásul az illusztrációkat a tányérjairól híres Hitka Viktória készítette.

Móra Könyvkiadó, 2015, 48 oldal, 2499 forint

5. Boncsér Orsolya és Csordás Levente: Fogd rá a jetire!

Forrás:
Séllei Lilla

Boncsér Orsolya már nem ismeretlen előttetek, hiszen mint újratervező anyukát korábban már bemutattuk nektek. Orsi volt videotékás, Télapó-segéd, jelenleg pedig reklámszédelgő, gyerekfotós, és nem utolsósorban Csordás Levente mellett ő jegyzi a Fogd rá a jetire! című mesekönyvet is. A könyv főhősei az állatok. A szöveg olyan jó, a történetek meg olyan viccesek, hogy én néha csak úgy magamnak is elolvasom, amikor a kisfiamnak éppen nincsen hozzá kedve (egyébként már kívülről fújja a mondókákat belőle, pedig csak karácsonyra kapta).

Naphegy Kiadó, 2015, 32 oldal, 1800 forint

Ajánlott cikkek