Bűnbeesés és homoszexualitás – Amik rejtve vannak jelen kedvenc klipjeinkben

Bűnbeesés és homoszexualitás – Amik rejtve vannak jelen kedvenc klipjeinkben

Y-generációs gyerekként nekem is az egyik legérdekesebb bébiszitterem a TV volt, ezen belül is a zenecsatornák kötötték le igazán a figyelmemet. Kisgyerekként, majd kamasz lányként is imádtam nézni a színes, pörgős klipek kavalkádját. Azonban sem akkor, sem most nem gondoltam, hogy ezek mögött az üresnek tűnő, olykor-olykor kaotikus videók mögött komoly, rejtett tartalmak és utalások vannak. Most egy szakember segített nekem ezek között eligazodni.

Fiáth Heni, dizájnkultúra-kutató a MOME Doktori Iskolájában

Néhány mai klip elemzésében segítségemre volt Fiáth Heni, akit a videoklipek hobbiként érdekelnek. Ő maga is az MTV és a VIVA előtt ülve nőtt fel, így nem csoda, hogy kedvesek számára a különböző zenei videók, amikben rejtett utalásokat, szimbólumokat, újraértelmezéseket keres – mindezeket vizuális nézőpontból megközelítve.

Van, aki a történelembe tekint vissza

Lana Del Rey 2012-es, National Anthem című klipjében egy álomszerű víziót láthatunk, ami mögött nem is sejtenénk, milyen történelmi utalások bújnak meg. Az álomszerű klipben az énekesnő Kennedy elnöki éveit és halálát jeleníti meg, majd visszaugrik a jelenbe, amikor a mai elnököt láthatjuk.

Az üzenete egyáltalán nem tiszta, sokféleképpen értelmezhető, de már az is beszédes, hogy popénekesnőként hozzányúl az amerikai történelemhez, politikához, és ezt akarja a rajongóinak megmutatni.

Akad, aki újraértelmezi a pop-artot

Természetesen nem kell minden klip mögött összeesküvés-elméletet felfedezni, de finom, intellektuális utalásokat kaphat a néző, ha figyel. Így van ez Rihanna Rude Boy című videójában is, ahol Andy Warhol, Keith Haring és Jean-Michel Basquiat művészete elevenedik meg, amikor az énekesnő újraértelmezi a pop-artot. A klipben emellett megjelenik egy oroszlán és egy korona is mint szimbólum.

Van, aki Basquiat művészete előtt tiszteleg

Nem Rihanna az egyedüli, akinek videójában koronák és oroszlánok fogadják a nézőt. Will.i.am és Britney közös dalában a színes bőrű énekes fejére felkerül egy korona, és egy Afrika-térkép is megjelenik a klipben egy nyakban lógó eltúlzott fukszként.

Mind Rihanna, mind Will.i.am esetében ez egy tiszteletadás Basquiat művészetének, és annak, amit afroamerikaiként elért

– mondja Heni.

Van, aki nyíltan kiáll valami mellett

Akadnak olyan videoklipek is, amikben nem feltétlen kell rejtett utalásokat keresgélni, ugyanis mind a dalszöveg, mind a vizuális megjelenítés üzenete világos. Erre láthatunk példát Hozier Take Me To Church című klipjében, ami nyíltan a keresztény egyház és a homoszexuálisok viszonyát eleveníti meg.

Van, aki a rejtett üzenetet kicsit sem rejtegeti

De gyakran akad példa arra is, amikor az előadó kicsit sem rejtegeti zenésztársának szánt üzenetét. Így tett például Justin Timberlake is, amikor 2002-ben Britney-vel való kapcsolatára és szakításuk okára célzott a Cry Me A River című videójában.

Akad, aki egy társadalmi válságra utal

A Rammstein 2011-ben kiadott, Mein Land című klipjében a saját stílusától eltérően egy színes, mondhatni, bohókás történetet láthatunk, ami azért is különleges, mert a zene és a klip hangulata teljesen eltérő.

A Rammsteintől szokatlan, a zenének teljesen ellentmondó klip majdnem a szám végéig a sziruposan boldog, gondtalan '60-as évekbeli tengerparti amerikai életet eleveníti meg, miközben német metált hallunk.

Mindeközben pedig Amerika és Németország viszonyát boncolgatja a videó, amiben egy hippikorszakból származó kisbuszt és David Hasselhoff Baywatch-beli szereplését is felelevenítik. E két megjelenített dolog érdekessége, hogy mindkettő Németországból indult és Amerikában ért el sikereket.

Van, aki Ádámra és Évára fókuszál

A Quimby Most múlik pontosan című klipje egy zöld alma köré épül fel, aminek értelmét a dalszöveggel együtt kapjuk meg.

Magamat ringatom, míg ő landol egy almafán, az Isten kertjében almabort inhalál

– szól a dal, amiben az alma a bűnbeesés és kiűzetés szimbóluma, a dalszövegben leírt történéseket ugyanis „Isten kertjéből” szemléljük.