Egyéb kategória

Egy ital, amit kötelező megkóstolni – Ismerjétek meg a jégborok különleges világát!

A jégbor az édesszájú ínyencek kedvence, a csemegeborok egy különleges fajtája, ára is igen borsos, készítése speciális tudást és figyelmet igényel. Megkóstolni kötelező!

vous - 2016.01.24.
Egy ital, amit kötelező megkóstolni – Ismerjétek meg a jégborok különleges világát!

A jégbor nem hideg, ellenkezőleg: a mézédes és kiváltképp zamatos jégbor aromái kevésbé kivehetőek hűtve. Nevét onnan kapta, hogy a tőkén megfagyott szőlőszemekből préselik ki az édes mustot. Nemcsak egyszerűen fagynia kell szüretkor, de legalább –7 fokot kell mutasson a hőmérő, hogy a szőlőszemekben a víz megfagyjon. A gyümölcsben lévő cukor és egyéb szárazanyagok nem fagynak meg, így a kipréselt must különösen zamatos, édes, sokkal koncentráltabb aromák érezhetőek benne, mint a hagyományos must esetében.

Forrás:
iStock

A fagyos szőlőből készülő bor nem új hóbort: már a rómaiak is készítettek jégborhoz hasonló italt, legalábbis Plinius feljegyzései szerint, aki egyes szőlőfajtáknál ajánlja a késői, novemberi szüretet, mégpedig fagyos állapotban. A jégbor aztán hosszú időre eltűnt, majd tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető újrafelfedezése. 1829-ben Németországban különös hideggel érkezett az ősz, a szőlőtőkéken maradt fagyos szőlőt csak 1830 februárjában szedték le. És mivel azt tapasztalták, hogy csodálatosan édes és aromás, bort készítettek belőle.

Milyen bor illik hozzátok a legjobban? – Teszteljétek!

Ha a borlapot böngészve nehezen hoztok határozott döntést, bízzátok magatokat az ösztöneitekre. Párosítsátok a személyiségetekhez a kortyokat. Ide kattintva megtudhatjátok, melyik típushoz tartoztok.

Forrás:
iStock

A kellemes tapasztalat nyomán a következő években már szándékosan szüretelték fagyban a szőlőt, és apránként kikísérletezték azt a technológiát, amivel a legaromásabb jégbor készíthető. Átütő sikere lett az édes desszertbornak, amit aztán más vidékeken is készíteni kezdtek. Legismertebbek és legkeresettebbek a német és osztrák jégborok, de Kanada is komoly szereplő, újabban pedig Új-Zéland és Ausztrália is kimagasló minőségű jégborokat készít.

Magyarországon a '70-es években próbálkoztak először jégbor készítésével, de az akkori piaci lehetőségek miatt ez kudarcra volt ítélve. Várni kellett a rendszerváltozásig: ekkor kezdtek a hazai borászok ismerkedni a különleges borral. A hazai bortörvény sokáig nem ismerte el ezt a csemegebort, de 2003 óta hivatalosan is elismert borfajta. Legjobb jégbortermő vidékeink Tokaj-hegyalja, Badacsony és a Balaton-felvidék, valamint a Hajós–Bajai borvidék.

A jégbor alkoholtartalma legalább 16,66%, úgyhogy vigyázat: könnyen borvirágos lehet tőle orrunk és orcánk!

Ajánlott cikkek