Egyéb kategória

Talpakat a földhöz: próbáljátok ki a funkcionális tréninget!

Egyre gyakrabban botlani bele a funkcionális tréning, edzés fogalomba különböző helyeken, és kissé félve érdeklődünk utána, mert nem teljesen világos, mi az. Nagyon újszerűnek hat, pedig az az igazság, hogy a funkcionális tréning mindig volt és mindig lesz is. Mindössze csak időnként átnevezik.
vous - 2016.02.03.
Talpakat a földhöz: próbáljátok ki a funkcionális tréninget!

A funkcionális tréning lényege, hogy az egész testet edzi, tulajdonképpen erős alapot ad, amit a hétköznapokban is tudunk hasznosítani. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, a mindennapi élet gyakorlatainak variációja adja az edzéstervet: emelés, húzás, tolás, guggolás, kitolás.

Fontos alapelve, hogy mindig stabilizálnunk kell a kiinduló helyzetünket, így a talpunknak stabilan kell találkoznia és rajta állnia a talajon, erre végig nagyon figyelnünk kell. Eszköztára alapvetően gazdag, de egyre gazdagabbá válik az újonnan kitalált eszközöknek köszönhetően: közéjük tartoznak a homokzsákok, a TRX-ben is használatos eszközök, kötelek, az agility-létra, kettlebell, kézi súlyzók, csimpaszkodó rudak.

Forrás:
pixabay

Ez az edzésforma ugyanis nem csak a testet, a szellemet is karban tartja a változatos feladatokkal, másik alapelve ugyanis, hogy szeressük csinálni az edzést, és jól érezzük magunkat közben. És hogy miért éri meg rendszeresen űzni? Mert rengeteg előnye van:

  • komolyan igénybe veszi és javítja a keringési rendszert
  • fejleszti az állóképességet
  • erőt, gyorsaságot és hajlékonyságot ad
  • sérülés után segít a rehabilitációban
  • javítja a testtartást
  • fokozza az anyagcserét
  • a hétköznapokban könnyebben végezzük a feladatokat, ha már edzettebbé váltunk

Ti próbáltátok már? Ha nem, adjatok neki egy esélyt még idén!

De ha nem jön be ez az edzéstipp, akkor ismerjétek meg a pilatest vagy a BodyArtot!

Címkék: #edzés #még idén
Ajánlott cikkek