Egyéb kategória

„Olyan ez, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó rá, nem ő az igazi!” – Minden, amit egy jegygyűrű áráról tudni érdemes

Egy párkapcsolatnak rengeteg buktatója van, ezt nem kell részleteznem. De mi van akkor, amikor tökéletes az összhang, közös a hullámhossz, és minden jel arra utal, hogy életetek hátralévő részét együtt fogjátok tölteni? Elárulom, ilyenkor titokban sokan azon aggódnak, hogy nehogy az eljegyzés kapcsán vesszenek össze az esküvőhöz kapcsolódó kérdéseken.
vous - 2016.02.19.
„Olyan ez, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó rá, nem ő az igazi!” – Minden, amit egy jegygyűrű áráról tudni érdemes

Hányan legyenek az esküvőn? Hova menjetek nászútra? Mennyibe kell kerülnie a jegygyűrűnek? Tényleg, számszerűsíthető egyáltalán a jegygyűrű? És ha igen, mennyi az annyi?!

Én például a Reggeli Tiffanynál című film hatására már tizenéves koromban elhatároztam, hogy ha egyszer férjhez megyek, a jegygyűrűmnek abból a bizonyos ékszerboltból kell származnia, ami előtt Audrey Hepburn olyan komótosan falatozta a croissant-ját. Nem lesz olcsó mulatság, de ez esetben nincs kompromisszum!

Elvégre a jegygyűrű az az ékszer, amit mindennap viselni fogok a halálomig – ha minden a terv szerint alakul, és nem válok el/csúszik le az ujjamról a Balatonban úszás közben/veszem le kézmosás előtt és hagyom ott örökre egy benzinkút mosdójában. Szóval nem ezen kell spórolni.

Aztán vőlegényjelölt és a lánykérés fennálló esélye nélkül is annyira rápörögtem a témára, hogy kicsit utánanéztem az áraknak. Nos, pontosan 30 másodperc alatt vált számomra nyilvánvalóvá, hogy nem lesz Tiffany&Co. jegygyűrűm. Vagy lesz – de akkor börtönbe jutunk a férjemmel, amikor jogerősen elítélnek minket bolti lopásért. Nekem viszont most nincs felesleges 5 évem, amit erre rá tudnék szánni, úgyhogy azt hiszem, mégis kompromisszumképes vagyok, már ami a gyűrűt illeti. Végül is ez csak egy tárgy, aminek nem az ára a fontos, hanem az, amit szimbolizál. Nem az a lényege, hogy minél drágább legyen.

Forrás:
iStock

Persze azért nem lenne rossz érzés, ha valaki annyira szeretne, hogy akár egy rózsadombi-medencés-kertes-házat is képes lenne az ujjamra húzni… De nyugi, tudom, hogy a szeretetet nem pénzben mérik!

Az ékszerészek szerint a mai napig tartja magát az elképzelés, miszerint a férfinak 2 havi fizetését illik a jegygyűrűre szánnia – a valóságban viszont általában a fizetése egyharmadát szánja az erősebbik nem a tökéletes gyűrűre.

Itthon leginkább 150–200 ezer forint körüli összeget szánnak a párok a gyűrűkre. Nálunk egy átlagos jegygyűrűpár 300 ezer forint körül mozog, de mi kizárólag kézzel készült ékszereket kínálunk.

A klasszikus gyűrűk árát alapvetően az határozza meg, hogy hány gramm aranyat tartalmaz, illetve milyen/mennyi/mekkora gyémánt vagy egyéb drágakő van benne. A nehezen kivitelezhető designgyűrűk esetében persze maga az elkészítés is emel az áron.”

– mondja Molnár Zsófia, az egyedi, kézzel készült ékszereket kínáló Sophie Molnar Design tervezője. Zsófi szerint a hazai üzletek kínálata még nem túl változatos jegygyűrűk terén, ennek ellenére ár-érték arányban mégis óriási különbségek vannak. Ezeknél a különbségeknél már csak a lánykéréssel foglalkozó internetes fórumokon olvasható vélemények szélsőségesebbek. Van, aki úgy gondolja, 20 ezer forintból is megvásárolható a célnak megfelelő gyűrű – ezzel szemben mások borsószem méretű gyémántot és több milliós csodákat emlegetnek.

Amikor körbekérdeztem a már házas vagy házasodni készülő barátaim körében, akkor már kevésbé csapongó, de mégis eltérő véleményekkel találkoztam.

Aki hónapokig spórolt rá

Forrás:
iStock

Dani például tíz hónapon keresztül spórolt arra a bizonyos gyűrűre, amivel megkérte az akkori barátnője kezét. A történethez viszont hozzátartozik, hogy a lánykérés még egyetemista korában történt, így nem 10 havi fizetésnek, hanem egyhavi átlagkeresetnek felelt meg a spórolás végeredménye.

Ma már máshogy csinálnám. Ha tanácsot kéne adnom a lánykérésre készülő férfitársaimnak, azt mondanám, ne áldozzanak annyi pénzt a gyűrűre, mint anno én, mert felesleges.

Én elkövettem azt a hibát, hogy a kelleténél egy hangyányival nagyobb gyémántot választottam, mert azt hittem, ez a lényeg. Most viszont a kő mérete és a foglalat miatt a gyűrű mindenbe beleakad, szóval nem egy kellemes mindennapi viselet a feleségemnek.”

Aki inkább másra költi a pénzt

Anita esküvőjére nyáron kerül sor, de a gyűrű pár hónapja már az ő ujján is ott van. Konkrét elképzelése volt, zafírköves ékszerre vágyott – reális kereteken belül. Összeghatárt is szabott a párjának, mert mint mondja, frusztrálta volna, ha egy kisebb vagyont kell az ujján viselnie nap mint nap.

„Vállalom az összeget, 40 ezer volt a gyűrűm. Zavart volna, ha ennél többet költött volna rá a barátom, mert azt a pénzt annyival több értelmes dologra el lehet költeni, például közös élményekre – vagy egy még drágább esküvői ruhára. Nem tudom, ez az összeg az átlaghoz képest hol helyezkedik el, de nem is érdekel.

Ha érdekel más lányokat a véleményem, azt mondom, ők se azzal foglalkozzanak, mennyit fizetett a szerelmük a jegygyűrűért. Akit ez foglalkoztat, az nem a jó indokkal akar férjhez menni!

Aki csak készült a lánykérésre

Tomi már egy ideje tervezgette, hogy megkéri a barátnője kezét. Dédnagymamája egykori jegygyűrűjével készült a különleges alkalomra.

Szerintem a gesztus számít, nem pedig a gyűrűben lévő arany grammja vagy egy kő értéke. Ez egy majdnem 100 éves családi örökség, ezért az értéke felbecsülhetetlen.

Mivel örökölt darabról van szó, benne volt a pakliban, hogy nem lesz jó a méret. Kitaláltam, hogy ha felhúztam a barátnőm ujjára és lötyög, akkor azt mondom, hogy ez olyan, mint Hamupipőke üvegcipellője: ha nem jó a méret, akkor mégsem ő az igazi. Erre a viccre végül nem került sor, mert egyik napról a másikra szakított velem. Teljesen váratlanul ért a dolog, még magamhoz kell, hogy térjek.”

Ezekből a véleményekből két dolgot szűrtem le. Az egyik, hogy ha a barátaim nem lennének a barátaim, szívesen megismerném őket. A másik, hogy mindenki más összeget tart reálisnak. Ha azt hittétek, az utolsó sorokra kiderül, hogy pontosan 123 995 forintba kell egy gyűrűnek kerülnie, tévedtetek. Semennyibe sem kell kerülnie. Az a gyűrű ugyanis nem azért van vagy lesz az ujjatokon, hogy másokéhoz hasonlítsátok – vagy hogy az ára alapján a szerelem mértékére következtessetek.

Teljesen mindegy, mennyibe kerül – hiszen ez az egyetlen ékszer, aminek nem az ára adja a valódi értékét. Elvégre láttunk már többmillió dolláros eljegyzési gyűrű után is csak pár hónapig tartó hollywoodi házasságot, nem igaz?

Ajánlott cikkek