Egyéb kategória

„A #mutimiteszel-t én találtam ki” – Eláruljuk, kié Magyarország egyik legnépszerűbb hashtagje

Nem mindegy, hogy azt mondom ettem vagy #ettem. Amint kettőskereszt kerül a szó elé, máris több jelentéssel ruházzuk fel. Általában Instagram-képek címkézésére használjuk, de ennél már sokkal jobban kinőtte magát a #hashtag. De honnan indult minden? És egyáltalán mi az a hashtag?
vous - 2016.03.03.
„A #mutimiteszel-t én találtam ki” – Eláruljuk, kié Magyarország egyik legnépszerűbb hashtagje

A hashtag egy keresőszó

Bárki bármilyen szóból készíthet hashtaget. Eleinte bloggerek használták, hogy az azonos szó alatt található bejegyzéseket megtalálják. De annyira népszerűvé vált, hogy a mindennapos online közösségi élet részévé vált: Twitter, Facebook és az Instagram. A kettőskereszt angolul hash, a tag pedig arra utal, hogy lekattintható lesz a szó.

A világ első, Twitteren használt hashtagje nem túl izgalmas, és nekünk nem tartalmaz sok információt, ez volt a: #barcamp. 2007 augusztusában egy bizonyos Chris Messina alkalmazta, amikor egy konferenciával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtötte e kulcsszó alá.

#oscar

Nem mondok újat azzal, hogy ma, ha bármit felkap a közösségi média, szinte azonnal kialakít rá egy hashtaget. Néhány napja volt az Oscar-gála, aminek az #oscar hashtagjét a Instagram jelen állása szerint közel 1,5 millióan használták, és ekkor nem számoltam bele, mennyien írták be a Facebookon és a Twitteren. Legtöbben az Instán használnak hashtaget, hiszen ha valaki szöveget szeretne tenni a képe mellé, ez a legrövidebb és legtömörebb módja a gondolatai összefoglalásának.

Elég egy #mutimiteszel és mindenki tudni szeretné, hogy csináltátok azt a szuperfinom eperturmixot.

Kattanjatok rá a Cooktára!

Ha kipróbált recepteket szeretnétek főzni, és azokat posztolni az Instagramra, akkor olvasgassátok a naponta több cikkel és recepttel frissülő Cookta.hu-t!

Olyan gyönyörű fotókat készített az oldalra a VOUS fotósa, Hámori Zsófi, hogy nemcsak profi módon főzni, hanem mesterien fotózni is szeretnétek majd. Cookta.hu az Instagramon

Ki írta le először, hogy #mutimiteszel?

Ha magyar hashtaget kellene mondanotok, biztos az elsők között szerepelne a #mutimiteszel. Na, de muti, mi ez a tag és ki mutatja meg, hogy mit eszik? Gruber Ági három éve hozta létre blogját, az Ági Kicsi Világát, ahol kedvenc receptjeit és ételeit osztotta meg követőivel.

„Mivel Instagramon a fotóim 80 százaléka kajafotó volt, ezért szerettem volna egy olyan hashtaget csinálni, ami alatt össze tudom gyűjteni a képeimet. Egyszer fogtam a kezembe egy epret, lefotóztam, feltöltöttem Instára #mutimiteszel taggel.”

Erre pörögtek rá az emberek. Követői elkezdtek kommentelni a képek alá, amin ott szerepelt a #mutimiteszel hashtag. Mindenkinek tetszett és még többen kezdték használni.

„Egyszer csak azt hallottam vissza a barátaimtól, hogy az ő ismerőseik is elkezdték használni. Elindult a folyamat, és azt vettem észre, hogy már 1000 képnél tartunk. A #mutimiteszel képeim az elején mindig olyanok voltak, amiken látszott az általában rózsaszín körmöm.

De ahogy elkezdett terjedni kinőtte ezt a körmös témát és már minden kajafotó #mutimiteszel lett. Amikor körülbelül ezer képnél jártunk, akkor kezdtem el kiválasztani a nap kedvenc #mutimiteszel képét, amely egy újabb löketett adott a fejlődésnek.

Egyre gyorsabban nőtt a képek száma, és arra lettem figyelmes, hogy szinte önálló életre kelt a tag és hirtelen Magyarország egyik legnépszerűbb hashtagje lett a #mik után. Ezt nevezem én igazi sikernek! A hashtaget teljesen átvette az online közösség és mindenki meg akarta mutatni, mit eszik. De minden sikernek van árnyoldala is.

„Sajnos volt már példa arra, és néha mostanában is szoktam találkozni olyan profilokkal Instagramon, akiknek vagy az a felhasználónevük, hogy #mutimiteszel, vagy/és arra hívják fel a felhasználók figyelmét, hogy használják a #mutimiteszel-t, mert a legjobb képeket kiposztolják. Szóval gyakorlatilag ugyanazt csinálják, amit én.

Ilyen esetben ezt jelezni szoktam a Magyar Instagram Közösség vezetőjének, Töltésy Dávidnak, aki az elmúlt években a saját hashtagjei kapcsán szintén sokszor találkozott már ilyen esettel és mindig segít nekem abban, hogy felhívjuk a másik profil figyelmét arra, hogy mi a helyes teendő. Így általában gyorsan sikerül elrendezni ezeket a félreértéseket.

Bár volt egy eset, amelyből komoly veszekedés alakult ki, mert – bár igaz –, hogy jogilag nem lehet birtokolni egy hashtaget, ám ha valaki kicsit jobban utána néz, remélem, látszik, hogy a #mutimiteszel-t én találtam ki.

Én foglalkoztam vele és viszonylag sok munkám van abban, hogy ma már több mint 330.000 kép van alatta” – meséli Ági. A hashtag sikere pedig töretlen. De mi történt azóta? Mindenki „mutizik” valamit?

„Ma már magától is megy a hashtag, így már nem kell annyi időt a koordinálására fordítom, mint régen. Egyre több ember ismeri, egyre több emberhez eljut, azáltal is, hogy egyre többen használják. Azt is észrevettem, hogy nemcsak maga a #mutimiteszel népszerű, hanem minden #muti.”

Van már #mutimitiszol, #mutimitolvasol, #mutikitszeretsz, #mutimitcsinálsz. Nagyon sok ‘muti’ van már Instagramon.

Ági kiválóan ráérzett a #muti hashtag közösségi igényére. A szó cuki, nem tolakodó és kíváncsivá tesz. Ahogy ő is mondta, nagyon sok #muti létezik. A Magyar Instagram Közösség az összes „muti” dolgot Ágihoz kapcsolja.

„Valószínűleg a #mutimiteszel népszerűségéhez kapcsolható ennek (#muitimitolvasol) is a megszületése. Elég sok hasonló hashtaget indítottak el az utóbbi időben a felhasználók. Például ilyen a #mutimitiszol is, de több tucat hasonlót fel lehetne még sorolni.

A #mik és #ikozosseg hashtagekre is igaz, hogy sokan ezeket felhasználva alkotják meg a sajátjaikat, de egyikük sem kapcsolható konkrétan egy rajongói oldalhoz, bloggerhez. Ilyen pl. a #mik_baba is, melyet nem mi indítottunk el, mégis rendre kapunk olyan üzenetet, hogy mikor lesz belőle fotópályázat.

Az, aki elindította, látta, hogy mi milyen sémát használunk, és mivel ez tűnt népszerűnek, jól működőnek, valószínűleg ő is meg szerette volna alkotni a sajátját, ami hasonlóan jól hangzik vagy jól használható és egyértelműen megkülönbözteti más hashtagektől.

A #mutimitolvasol is így születhetett meg. Egyszerre többen is elkezdhették használni, hisz adja magát a megjegyezhetősége miatt.

A cikk elkészítéséhez köszönöm a segítséget Gruber Áginak és Töltésy Dávidnak.

Ajánlott cikkek