Egyéb kategória

A migrén a csillámpónik támadásával indul és nincsen rá gyógyszer

Utálom, ha valaki a „migrén” szót használja az egyszerű fejfájásra, és nem érti, miért kell ezért azonnal biztonságos fedezékbe húzódni. A két dolog közötti különbséget zongorázni lehetne. Hogy miért? Nézzük csak!

vous - 2016.03.04.
A migrén a csillámpónik támadásával indul és nincsen rá gyógyszer

A migrén a csillámpónik támadásával indul

A migrén a népesség 8–12 százalékát érinti, főként a 20–50 közötti nőket. Szerencsére én csak évi egy-két migrént élek át, de mivel már óvodás koromban is elkapott néha az utálatos féloldali fájdalom, jól tudom, hogy a mulatság mindig a csillámpónik támadásával kezdődik.

Ezt a szakirodalom migrénaurának nevezi: először általában kiesnek a látótérből bizonyos dolgok – mintha csak fehér foltokat photoshopolna a létezés a világra –, majd fénylő, vibráló cikkcakkok jelennek meg, a szivárvány minden színében.

A migrénaura csillámfényei körülbelül 30–45 percig táncolnak a szemem előtt, ilyenkor kell gyorsan hazajutni, hogy a bombázás előtt fedezékbe érjek. Az ember ilyenkor elesett, zavart, bár én már elég jól tudom kezelni a tüneteket.

Jó pár éve történt, hogy épp a Szigeten dolgoztam, amikor beütött a krach, s mivel az a világ vége, kénytelen voltam taxit hívni: a sofőr persze azt hitte, hogy részeg bulizó vagyok, aki már délután ötre tajtra vágta magát, ezért intézett még egy kis városnézést, mielőtt hazavitt volna. Mikor rászóltam, hogy nem ittas vagyok, hanem a migrén miatt dőlök előre a fejemet fogva (nem mintha a szalonspicc indok volna az átverésre), megenyhült, és azt mondta, nem kell kifizetnem a plusz háromezer forintos „véletlen eltévedését”.

Nincs olyan gyógyszer, ami használna

Míg egy sima fejfájásnál beveszek egy egyszerű pirulát, és húsz percen belül jobban leszek, a migrénre nincs igazán hatékony gyógyszer (legfeljebb olyanok, amelyeket egész évben szedni kell, s a mellékhatásai miatt csak a krónikus migrénbetegeknek érdemes próbát tenni velük). Az egyik gyerekkori legjobb barátnőm anyja volt a háziorvosom, így amikor náluk kapott el a görcs, Margit néni injekcióval adta be a fájdalomcsillapítót, hogy gyorsabban hasson, de még így sem használt.

A látászavar után egy órán belül megjelenik az erős, görcsös féloldalas fejfájás.

Forrás:
iStock

A fájdalom intenzitása miatt a kőkorban és az ókorban a koponyalékeléssel próbálták enyhíteni a szenvedést. A rettenetes gyakorlat célja az volt, hogy a démonok a léken keresztül távozzanak, és a beteg meggyógyuljon. Csodák csodájára a páciensek közel fele túlélte a beavatkozást, és még éveket élt méretes lyukkal a feje tetején. Sok helyen még a 17. században is élt a koponyalékelés gyakorlata, míg ma már inkább az anyarozs alapú tabletták szolgálnak a migrénterápia alapjául.

A fájdalom fő kísérőjelensége a csúcsponton: a hányás

Nagyjából egy órával a fájdalom megjelenése után jön a hányinger, végül pedig a tisztulás szakasza (bár vannak, akik az utóbbit megússzák). Ha egy barátodnál kopogtatnak a tünetek, a legjobb, ha segítesz neki hazajutni, vizes borogatást pakolsz a homlokára, és az ágya mellé készítesz egy vödröt az elkerülhetetlen esetére, majd magára hagyod. A többségnél ilyenkor ólmos fáradtság is jelentkezik, s mivel a fények és a hangok eleve zavarnak, a legjobb – és egyetlen – orvosság ilyenkor a pihenés.

Bár minden roham után átböngészem a friss szakirodalmat, sajnos a migrén okai máig nem ismertek. Alapvetően az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött, de tény, hogy egy sor dolog befolyásolhatja a tünetek megjelenését.

Vannak, akik a stressz, mások az időjárás-változás hatására robbannak le, de az sem ritka, hogy a menstruáció előtti napokban jön a roham. Egyes páciensek a csokoládét, a kávét és a sajtot teszik felelőssé a paráért, de nálam az elmúlt évtizedekben semmilyen ésszerű mintázatot nem lehetett felfedezni. Kivizsgáláson kétszer jártam, akkor mindent rendben találtak az agyamban.

A migrén lelki okai

Az egyik elmélet szerint a migrén mindig szexuális frusztrációt jelez (gyerekkorban kezdődő panaszoknál az előző élet nehézségeivel áll összefüggésben), az ősbizalom, az önátadás képességének hiányát mutatja. Más megközelítés szerint a kimondatlan belső konfliktusok, családi harcok az okai a heves fájdalomnak, ilyenkor ugyanis a vihar belül zajlik le, ahelyett, hogy konstruktív párbeszédben kerülne kibeszélésre. A legtöbb szellemi iskola szerint az önismeret elmélyítése és a pozitív énkép segít a tünetek megszüntetésében (ez egyébként kétségkívül a világ összes problémájára gyógyír lehet, tehát csak hajrá!).

A zárás: mintha agyonütöttek volna

A látászavart, a görcsös fájdalmat és a hányást követően az ember levertnek érzi magát, és akár 10-12 óra alvásra is szükség lehet a regenerálódáshoz. Ilyenkor érdemes sok vizet inni, hogy elkerüljük a kiszáradást, és tapasztalataim szerint a gyümölcsök is sokat segítenek. Érdemes egy kis távolságot tartani a képernyőktől – legyen szó számítógépről vagy tévéről –, és egy jó hosszú fürdőt venni, ha csak tehetjük.

Az én szuperfegyverem a citromos tea és egy könnyed séta a természetben, de amikor erre nincs lehetőség, mert tengernyi munka vár a kihagyások miatt, egy jó csípős, chilis avokádókrém sok paradicsommal pirítós tetején mindig meggyógyít.

Nektek mik a migréntapasztalataitok?

Ajánlott cikkek