Isteni, de könnyű elrontani – Tippek a tökéletes kelt tészta elkészítéséhez

Isteni, de könnyű elrontani – Tippek a tökéletes kelt tészta elkészítéséhez

A kelt tésztától a legtöbben tartanak, mert ugyan isteni finom, sok helyen el lehet rontani. És ha nem kellően könnyű és levegős, ha túl száraz vagy összeesik, az bizony kudarc. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, akár fonott kalácsot, akár omlós pogácsát, vagy más kelt tésztát készítünk.

1. A kelt tészta lelke az élesztő. Mindig friss, jól morzsolható, halvány színű élesztőt használjunk. A porélesztő, instant élesztő is megfelelő, de ennek is nézzük meg a lejárati dátumát, és ha lehet, inkább a jó minőségűt használjuk.

2. Az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, kelt tésztánál ne dolgozzunk hűtőhideg, kamrahideg hozzávalókkal. A folyadék – tej, víz – inkább kézmeleg, langyos legyen.

3. A lisztet érdemes átszitálni, így levegősebb lesz, és jobban tudnak dolgozni az élesztőgombák.

Forrás:
iStock

Ha kíváncsiak vagytok, mire érdemes még odafigyelni a kelt tészta készítésekor, látogassátok meg a Cookta oldalát!