Egyéb kategória

A fesztiválok legmenőbb munkája: bébiszitter, aki a fellépőkre vigyáz

Még csak április eleje van, de már számolom a heteket a fesztiválszezon kezdetéig – szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Míg sokan a szabadságukat időzítik valamelyik fesztivál időpontjához, vannak, akiknek kőkemény munkáról szól egy-egy ilyen hét. Ezúttal a fesztivál-bébiszitterek világát mutatjuk be nektek. Ők azok, akiknek olykor világsztárok az „alkalmi partnerei”.
vous - 2016.04.05.
A fesztiválok legmenőbb munkája: bébiszitter, aki a fellépőkre vigyáz

Szabó Laura mint fesztivál-bébiszitter kapocsként szolgál a szervezők és a fellépők között. Azért dolgozik, hogy minden a terv szerint működjön. Most sokan értetlenkedve nézhettek: mit keres egy bébiszitter olyan rendezvényen, ahol kiskorút csak elvétve látni?!

Tegyük helyre: mivel is foglalkoztok ti pontosan?

A bébiszitter, hivatalosan „Promoter Rep” a fesztivál szervezőit képviseli egy adott előadó számára. Biztosítja, hogy minden a terv szerint működjön a rábízott fellépővel kapcsolatban, ha mégis probléma merülne fel, a bébiszitter feladata, hogy megoldja.

Hogy néz ki a bébiszitterek napja, apropó, hányan is foglalkoztok ezzel?

Legtöbb esetben már a reptéren fogadjuk az előadókat és a stábtagokat. Gondoskodunk róla, hogy időben megérkezzenek a fesztiválra, kézben tartjuk a napirendjüket. A nap nagy részében a színpad körül sürgünk-forgunk, rohangálunk, intézkedünk. Mivel minden fellépő időbeosztása és igénye más, van, hogy csak pár órát kell velük lenni, de zenekaroknál jóval hosszabb időtartamról beszélünk. Egy nap egy előadóval dolgozunk a nagyszínpad és az A38 Színpad esetében, úgyhogy nagyjából annyian vagyunk, ahány fellépő színpadra lép a rendezvényen. Ha az időnk engedi, mi is elvegyülhetünk a fesztiválozók között, de csak moderáltan, mivel másnap újra munka, és ezt csak úgy lehet csinálni, ha agyban teljesen ott vagy.

Szabó Laura

A Majdnem Híres Rocksuli könnyűzenei menedzser képzésén tanult. Jelenleg a Budapest Rooftop Cinema és a Budapest Secret Cinema projektmenedzsere. Emellett olyan kezdeményezésekben vesz részt, mint a 2014-es Több Technót a Parlamentbe, ahol koordinátorként dolgozott.

Laura szerint ahhoz, hogy jó bébiszitter legyen valaki, nem árt, ha bírja a stresszt. Gyakorlatiasságra, problémamegoldó képességre egyértelműen szükség van, még ha minden a tervek szerint megy, akkor is készen kell állni a váratlanul felmerülő helyzetek megoldására. Sose tudhatja, mikor lesz rá szükség – de ha úgy adódik, akkor azonnal kell segítenie.

Hihetetlenül fontos a pókerarc kifejlesztése, mert mi azért vagyunk, hogy a fesztivált képviseljük – így jobb elengedni bizonyos dolgokat. A munka érdekében itt nincs helye személyeskedésnek.

Laura két éve bébiszitterkedik, ez idő alatt közel 30 előadóval dolgozott együtt, a legtöbbjük EDM vagy techno-DJ, de zenekarok napjáért is felelt már. Szerinte a legtöbb előadó kedves, de távolságtartó.

„Ezek az előadók rengeteg emberrel találkoznak egy turné során, ráadásul a hírnév is zárkózottabbá teszi őket. Az én kedvenceim a techno-DJ-k, mert náluk a fókusz mindig a zene iránti szenvedélyen van, ráadásul ők a leghálásabbak is. Persze nincs beleszólásunk, hogy kikkel fogunk dolgozni, és szerintem ez így van jól. Ez a munka nem arról szól, hogy milyen a saját zenei ízlésünk.”

Sztárallűrök testközelből

Forrás:
iStock

Ahogy meséli, tapasztalt zenészekkel olajozottan működik a gépezet. Példaként a tavaly fellépő Kwabsot említi, akivel kifejezetten jól tudtak együtt dolgozni, hisz, ahogy mondja, a stáb és a zenekar is végtelenül professzionális és kedves volt, ráadásul a koncert iszonyatosan színvonalasra sikerült. Világsztárok esetében gyakori téma, milyen különleges kérésekkel fordulnak a szervezőkhöz. Laurát is megkérdeztem, neki mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban.

Az előadók többségének nincsenek extrém kérései – ez természetesen függ a produkció méretétől, ismertségétől, és attól, hogy a fellépő mennyire van elrugaszkodva a valóságtól. A nagyobb produkciók esetében ez fokozottabban jelen van, de nyilván ez már nem a bébiszitter hatásköre.

Laura azért hozzáteszi, hogy akinek nála nagyobb múltja van a szakmában, talán többet tudna erről mesélni – ő valószínűleg szerencsés volt, mert nem találkozott allűrökkel. Ha rajta múlik, hamarosan feljebb lép azon a bizonyos szamárlétrán. Célja, hogy a másik oldalt képviselje, és nemzetközi produkciók turnémenedzsereként dolgozhasson. Ehhez a fesztivál-bébiszitterkedés remek szakmai tapasztalat.

Ajánlott cikkek