Egyéb kategória

Minimál, navy, klasszikus, etno – stílusok, amik az erkélyen is jól mutatnak

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk otthonunk stílusára, illetve berendezésének kialakítására. Akinek tartozik egy terasz vagy erkély a lakásához, az igencsak szerencsésnek mondhatja magát, hiszen nincs jobb, mint a nyári estéken egy üveg borral kicsit megpihenni a kinti levegőn. Ti is imádjátok, igaz? De valahogy mégis mindig ez a „helyiség” a mostohagyerek.

vous - 2016.03.19.
Minimál, navy, klasszikus, etno – stílusok, amik az erkélyen is jól mutatnak

Általában innen-onnan kapott bútorok, kopott fiókos szekrény, mindenféle színű és stílusú kaspóba ültetett növény, elnyűtt rongyszőnyeg és napszítta árnyékolók teszik ki a berendezését. A baj ott kezdődik, hogy sokkal inkább a funkciót tartjátok szem előtt, nem pedig az esztétikumot, pedig ha jól szeretnétek magatokat itt érezni, épp hogy erre a balanszra kellene fektetni a hangsúlyt. Pedig egy kevés pénz-, illetve energiaráfordítással mesés oázist alakíthatnátok ki, ahol munka előtt vagy után kényelmesen megpihenhetnétek.

Ha most szöget ütöttem a fejetekbe, de igazából fogalmatok sincs, hol kezdjétek el az erkélypimpelést, segítek!

Először is szögezzük le, hogy az erkély esztétikus kialakítása már nem pénzkérdés. Fillérekért juthattok izgalmas kiegészítőkhöz, és egy kis fantáziával meg kézügyességgel ti is el tudtok készíteni nagyon sok mindent!

Üljetek le, és gondoljátok végig a következőket!

  • Mire szeretnétek használni az erkélyt? Olvasás, vacsora, tárolás, fűszerkert?
  • Mennyien kell hogy elférjetek?
  • Ha kicsi az erkélyetek, hogyan tudtok helyet spórolni? Összecsukhatós bútorok, ládák, amikben tárolni is lehet, de használhatjátok a felületüket asztalnak, vagy tarthattok rajtuk növényeket, stb.
  • Mennyire tűz oda a nap? Kell napernyő, árnyékoló, függöny stb.?
  • Bever az eső, vagy épp nagyon szeles az erkélyetek? Ilyenkor nagyon fontos, hogy tartsátok szem előtt a bútorok és kiegészítők anyagát!

Forrás:
Instagram/intdesign_love, Instagram/coisacosy, Instagram/venetianenrico, Instagram/dekochantek

Az alapvető és elsősorban praktikussággal összefüggő kérdések megválaszolása után jöhet a dolgok izgalmas része:

  • Milyen színeket szeretnétek, és hol használnátok azokat? Csak a kiegészítőkben, vagy esetleg a falon, korláton? Ebben az esetben mindenképp járjatok utána, hogy kell-e engedélyeztetni a festést, hiszen egy épület egységes látványát nem változtathatjátok meg kedvetek szerint.
  • Vannak olyan régi bútoraitok, csetreszeitek, amelyeket szívesen átalakítanátok? Ha igen, mire lesz szükségetek hozzá? Festék, ecset, bútorgombok?
  • Ha egy adott stílusban gondolkodtok, melyikben éreznétek jól magatokat? Navy, klasszikus, otthonos, letisztult?

A stílus kialakításában nemcsak az egyéni preferencia vagy a pénztárcátok, de az erkély/terasz mérete is befolyásoló tényező lehet.

Modern-minimál

Ha szeretitek az átláthatóságot, légiességet, válasszatok letisztult formákat, kevés színt, illetve dísztárgyat, egyszerű textúrákat és növényeket, pl. pozsgások és kaktuszok. Ez a stílus egyaránt használható kis és nagy terekben is. Itt sokkal inkább meghatározó a bútorok mérete. Kis erkélyre kis bútort, nagyra pedig olyat, ami kitölti a teret. Ha szeretnétek, hogy harmonikus legyen a tér, 3-4 színnél többet ne használjatok!

Forrás:
Instagram

Navy, avagy a tengerészstílus

Nekem személy szerint ez az egyik kedvencem. Soha nem megy ki a divatból, megunhatatlan, és egy-két ilyen stílusú bútor, textil vagy kiegészítő azonnal megidézi nektek a nyarat. Ha erre az arculatra adnátok le a voksotokat, használjatok natúr anyagokat: fa, len, vászon, hajókötelek, színekben pedig a fehéret, kéket, pirosat részesítsétek előnyben! Kiegészítőnek jöhet egy-két kagyló, csiga, esetleg korall, halacskás vagy épp csíkos párnák, a már említett rongyszőnyegek, bőröndök és viharlámpások.

Forrás:
Instagram

Klasszikus

Légies kovácsoltvas vagy egyéb hajlított bútorok, mozaikberakásos üvegfelületek, visszafogott színek, mintás textilek jellemzik. Ha ezeket a bútorokat párnákkal, textilekkel, árnyékolókkal, cserepes virágokkal, égősorokkal egészítitek ki, nemcsak hogy otthonos, kényelmes, de komoly/felnőttes teret hozhattok létre.

Forrás:
Instagram

Etno

Jellemzője a bőkezű színhasználat, sok, illetve sokféle minta, harsány színek kombinálása, rengeteg dísztárgy: mécsesek, gyertyatartók, lámpások, párnák, csetreszek használata. Ennek a stílusnak az az előnye, hogy ha ajándékba kaptok valamit vagy ti magatok vásároltok, simán belekombinálhatjátok a térbe anélkül, hogy borítanátok a koncepciót! Jöhetnek a mexikói stílusú növénykaspók, indiai takarók vagy akár a marokkói csempék.

Forrás:
Instagram
Címkék: #dekor #otthon #terasz
Ajánlott cikkek