Egyéb kategória

Mi a baj, van-e egyáltalán baj az alkalmi szexszel? – pro és kontra

Kívánjátok a szexet és vágyjátok a másik közelségét, de vajon jó ötlet fejest ugrani a párnák közé egy idegennel? Vagy nem idegennel, de valakivel, akivel nem terveztek hosszú távra. Rövidre se nagyon, inkább csak egyetlen éjszakára. Íme pro és kontra, ha alkalmi szexről van szó.
vous - 2016.04.05.
Mi a baj, van-e egyáltalán baj az alkalmi szexszel? – pro és kontra

Tisztázzuk a legelején, senki se vethet követ rátok, senkire se vethet követ senki. A vágyak vállalása és megélése magánügy, a határokat ti húzzátok meg. Ti tudjátok azt is, mit jelent számotokra a szex. Mi ebben a cikkben csupán a természetes és egészséges „én-védelem” mentén vizsgáljuk a szituációt. Mert igenis van, amikor kifejezetten jót tesz az a bizonyos egyetlen éjszaka, van, amikor érdemesebb lemondani róla.

Íme, amikor szabad a vásár:

Magabiztosak vagytok, és tudjátok, mit akartok

A jó szexhez két dolog kell: vonzalom és bizalom (legalábbis annyiban, hogy a másik nem tesz semmi olyasmit, ami ellenünkre lenne). Vannak, akiknek ennél több mindenre van szükségük – például érzelmekre, kötődésre, szerelemre –, de ez a két dolog az ő esetükben is nélkülözhetetlen. A legjobb kiindulási alap az, ha tudjátok, kik vagytok, épp mire vágytok, és kétségetek sincs, hogy mindez megvalósítható, tehát jár. Bárhol, bármilyen helyszínen.

Őszinték tudtok lenni a másikkal – és magatokkal is

Sose felejtem el, amikor az első együtt töltött éjszaka után a Szigeten a srác megkérdezte a barátnőmet, hogy mikor találkoznak legközelebb. Mire a barátnőm lazán kivágta magát: „Hát jövőre itt, a fesztiválon, biztos összefutunk majd…”, és mosolyogva elköszönt. Fontos, hogy a másik tudja, nem (feltétlenül) egy forró kapcsolat szenvedélyes nyitányába futott, és folytatás sem feltétlenül várható. Magunkkal őszintének lenni néha még ennél is nehezebb dolog… Néha még azt is nehéz bevallani, hogy mi pörget be jobban: a szex vagy a reggeli kávé?

Új élményre vágytok, kilépnétek a komfortzónátokból

Erős indok, és bizony kvantumugrást eredményezhet: akiben erősen munkálkodik a jó kislány-szindróma, jó eséllyel ódzkodik az alkalmi kapcsolatoktól, még ha olykor vágyik is rá. Hasonló a helyzet akkor is, ha nem erkölcsi, bizalmi, biztonsági okai vannak a tartózkodásnak, hanem a delikvens a saját külsejét, testét nem képes elfogadni: egy ilyen esetben egy forró kaland őrületesen felszabadító lehet, hiszen feltételezi a teljes önfelvállalást olyasvalaki előtt, akivel előtte még nem volt intim viszonyban az ember (és talán később sem lesz).

És hát a pikáns élmények sokszor meglepő felismerésekhez vezethetnek.

A kettős mércét ostobaságnak tartjátok

Samantha a Szex és New Yorkból vélhetően sosem töprengett azon, hogy igaz a baromság a kulcsról meg a zárról: hogy tudniillik a jó kulcs minden zárat nyit, de a tökéletes zárat csak egy kulcs nyitja. Aha…

Az ember szerencsére nem tárgy, ezért fölösleges és kártékony azon merengeni, hogy a férfi előjogai között a promiszkuitás is helyet kaphat, míg a nőt ez valamilyen formában elértékteleníti. Értékeink és szexualitásunk megélése között szerencsére nincs összefüggés.

Felejteni próbáltok, és el akarjátok vonni a figyelmeteket a múltról

Amikor még egy ex hatása erős és letaglózza az embert, nem árt egy élmény, ami elvonja a figyelmünket. Fontos persze, hogy az „élmény” is megértse, pusztán a figyelem elvonását szolgálja, lásd 2-es pont. Hogy ez a ló és a szamár ismert esete-e? Valószínűleg az, de közben mindketten jól szórakoztok.

Nem tilos, de azért gondoljátok át még egyszer… eddig a pro, innen a kontra!

Forrás:
iStock

Az, hogy az ember lánya nem feltétlenül gyűrűvel és a közös gyerekek nevével a fejében vág bele egy ilyen jellegű kalandba, még előny is lehet, hiszen eltűnik a görcsösség, a túlzott ragaszkodás, de a tisztázatlan helyzetek fájdalmasak lehetnek.

Különösen akkor, amikor:

Többre vágynátok, de jobb híján beéritek ezzel

Van, hogy szeretnénk közel kerülni valakihez, akit régóta csodálunk, máskor egy exszel keveredünk össze, akit már rég el kellett volna engedni, de ez egy újabb forró éjszaka után még nehezebb lesz. Szeretkezni valakivel, akit nem volna szabad szeretni, a világ legfájdalmasabb érzéseinek egyike tud lenni.

Daysha Edewi, amerikai slam-poetry művész megrázó verses prózában foglalja össze az alkalmi szex fő veszélyeit:

Azt hittem, mindent tudok a biztonságos szexről, amit csak lehet;
mindig legyen nálad óvszer, és soha, de soha ne ess teherbe.
Ám azt hiszem, nem szájgumira volt igazán szükségem,
hanem mentális gátra.

Az eredeti szöveg és a teljes tükörfordítás elolvasható itt!

Az illető problémás, de még mennyire!

Természetesen ezen a fronton is vannak tabuk, talán nem érdemes külön részletezni, miért nem szabad a barátnő exével, a legjobb haverral vagy épp egy foglalt csávóval szorosabbra fűzni a viszonyt néhány kósza óra erejéig. Az ilyen kapcsolatok a legtöbbször több fájdalmat hoznak, mint örömöt.

Nem adottak a védekezés megfelelő körülményei

Védekezés nélkül nem szexelünk kvázi-idegennel, ez alap és nincs kivétel. Hiába magyarázza, hogy sosem volt nemi betegsége, és latexallergiában szenved… az óvszer mindkét félt védi, és ha ezt a partner nem tartja tiszteletben, nincs miről beszélni.

Kívülről vártok megerősítést a nőiességetekben

Persze, jó kis egotuning tudni, hogy bárkit képesek vagyunk meghódítani, és a másik lelkesedik testünk minden porcikájáért. De egy önbizalomhiányos, negatív énkép árnyaival küzdő állapotban a többség hajlamos a partnertől várni a megerősítést minden szinten, és ez egy alkalmi kapcsolatban – természetesen – sosem történhet meg.

Az csak arról szól, hogy érezze magát jól mindenki azon az estén, és ezt nem árt végig észben tartani.

Ha mindez tudatosodik és a gyakorlatba is átültethető, a one-night-stand elérte célját. Ehhez azonban nem árt fejben és szívben is ott lenni…

Ajánlott cikkek