Egyéb kategória

„El kell fogadnod, hogy a test csak egy porhüvely” – Egy volt boncsegéddel beszélgettünk

Az elmúlást a mai napig tabuként kezeljük, emiatt keveset tudunk azokról a foglalkozásokról, amelyek közvetlen összefüggésben állnak a halállal. Ki állapítja meg, hogy miért történt a haláleset? Hova kerül a test a halál beállta után? Lehet tárgyként kezelni egy holttestet?

vous - 2016.04.14.
„El kell fogadnod, hogy a test csak egy porhüvely” – Egy volt boncsegéddel beszélgettünk

Az egyik ismerősöm magánéleti problémák miatt 17 évesen otthagyta a gimnáziumot. A sors pedig úgy hozta, hogy nem sokkal később egy boncmester segédjeként kapott munkát. Életének erre a szakaszára nem szívesen emlékszik vissza, így csak arca és neve elhallgatása mellett vállalta, hogy elmeséli: milyen a halál közvetlen közelében dolgozni.

Mivel foglalkozik egy boncmester?

A boncmester legfontosabb feladata a halál elsődleges okának megállapítása. Egy holttest boncolása többórás művelet, ami szigorú protokoll szerint zajlik, minden holttestet ugyanazoknak a vizsgálatoknak kell alávetni. Ha például valakit elgázol a metró, egyértelműnek tűnik a halál oka, mégis szükség van orvosi vizsgálatra, mert lehet, hogy elpattant egy ér az agyában, és már halott volt, amikor a sínek közé zuhant.

Beszélgetőpartnerem megfelelő végzettség hiányában csak a boncmester keze alá dolgozhatott, de így is testközelből figyelhette, hogyan zajlik ez a munka. Segített a holttestek előkészítésében, tepsiket cipelt, hullákat mosdatott, takarított.

Forrás:
iStock

Érzelmileg mennyire viselt meg a munka?

3 és fél hónapig bírtam a munkát, pont azért hagytam abba, mert lelkileg borzalmasan kikészíti az embert. Erre születni kell.

Akkor tudod jól végezni a munkád, ha képes vagy elfogadni, hogy ez csak egy test. Semmi több, csak egy porhüvely.

Odafigyeltünk arra, hogy ne nagyon ismerjük meg az adott ember történetét, hogy ki volt, miért halt meg. Sokkoló látni egy 18 éves srácot, akit kocsmai verekedésben szúrtak le, pláne, ha az ember hasonló korban jár. Ilyenkor önkéntelenül arra gondolsz, hogy ez akár te is lehetnél, azonosulsz az ott fekvő holttesttel. Ez igazán megrázó tud lenni.

Mi volt a legmegrázóbb élményed a munka kapcsán?

Egy-két hete dolgozhattam, amikor a központi tárolóban való pakolás közben megkért a vezető boncmester, hogy húzzam ki az egyik tepsit. Én gyanútlanul meg is tettem, amit kért, de ahogy kihúztam, abban a pillanatban felült a holttest. Mondanom se kell, sikítva szaladtam ki a teremből. Utólag megtudtam, teljesen természetes jelenség, hogy a lehűtött test a hőmérséklet-változásra kisebb-nagyobb rángásokkal reagál. Ezt hívjuk hullareflexnek. Egy hirtelen ökölbe szoruló kéz még hagyján, de hogy felül… Iszonyatosan ijesztő látvány!

Te rosszul viselted a munkát, de hogy tapasztaltad, a boncmestereknek sikerül érzelemmentesen végezni a dolgukat?

Gyakori, hogy lelkileg megtörnek, mégiscsak holttestek között vannak egész nap.

A morbid humor gyakran jellemzi őket, hisz az intelligencia csak így tud megbirkózni a tragédiával, amivel nap mint nap találkozik. Úgy kell tekinteniük a holttestekre, mint egy autószerelőnek az autóra. Ha nem tud elvonatkoztatni, minden egyes ember halálát személyes drámaként éli meg. Sokan beszélnek a halottakhoz, így próbálják elviselhetőbbé tenni a munkát. „Na, lássuk, mi történt magával! Látom, a fogsorunkat nem gondoztuk eléggé.”

Az is lelkileg megterhelő számukra, hogy sokszor magukat is kívül érzik a társadalmon, hisz gyakran elidegenedek tőlük az emberek, ha megtudják, mivel foglalkoznak.

Hogyan reagálnak az emberek, amikor megtudják, mivel foglalkoztál?

Szinte kivétel nélkül döbbenet ül ki az emberek arcára, amikor erről a munkámról mesélek. Ha megkérdezik, miért vállaltam ilyen feladatot, csak azt tudom mondani, kisegítőként is jobb bért kaptam, mint az átlag diplomás.

A kezdeti meglepődöttség után persze kérdésekkel bombáznak, hisz mindenki kíváncsi, mi zajlik egy ilyen helyen, a legtöbben csak a filmekben láttak hasonlót. Mondjuk nem könnyű vele csajozni…

Az elmúlás gondolata mindenki számára ijesztő. Egy olyan ember jelenléte, aki ilyen közel dolgozik a halálhoz, folyamatos figyelmeztetés a saját mulandóságunkra.

Címkék: #gyász #halál #munka
Ajánlott cikkek