Egyéb kategória

Egy divattervező, aki nem csak a Titanic katasztrófáját élte túl

A több mint száz éve elsüllyed utasszállító luxushajó tragédiája máig beszédtéma. A tengerbe veszett utasok tragédiája után a legszerencsésebbek története foglalkoztat mindenkit. A hajón utazott egy fiatal londoni tervezőnő is, aki nemcsak túlélte a Titanic katasztrófáját, de nemzetközi sikereket ért el a divat világában. Ismerjétek meg Lady Duff-Gordon történetét!
vous - 2016.04.15.
Egy divattervező, aki nem csak a Titanic katasztrófáját élte túl

A Titanic története száznégy év elteltével is foglalkoztatja az embereket. Az elsüllyeszthetetlennek hitt luxushajón több mint ezerötszáz ember vesztette életét. A szám önmagában sokkoló, de a mögötte lévő emberi történetek még szívbe markolóbbak. Volt azonban több száz utas, aki túlélte a máig emlegetett tragédiát, köztük egy londoni hölgy, Lucy is, akire azóta a kor egyik legsikeresebb divattervezőjeként tekintünk.

Kényszerből született sikersztori

Leánykori nevén Lucy Christina Sutherland a 19. század végén kezdett ruhakészítéssel és tervezéssel foglalkozni, ami kezdetben hobbiként indult, végül hivatás lett belőle. A század végén Lucy elvált alkoholista férjétől, így kénytelen volt saját maga fenntartani a háztartást és élhető életet biztosítani a lányának. A hobbi-ruhatervező így kezdett el komolyabban foglalkozni a divattal. A fiatal, mindenre kész édesanya hamar megvetette lábát a ruhák világában, 1884-ben megnyitotta első üzletét Londonban, ahol megrendelői leginkább arisztokraták és kékvérűek voltak. Nem sokkal később az akkor még Mrs. James Wallace néven tervező nő New Yorkban, Párizsban és Chicagóban is megmutatta különlegesen szabott ruháit a kíváncsi szemeknek.

Forrás:
Wikipedia

A bizonyos Titanic-legenda

1912. április 14-én Lucy már második férjével, Cosmo Duff-Gordonnal és asszisztensével érkezett az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóra. Lucy a jéghegynek ütköző Titanicot a legelső mentőcsónakkal hagyta el, amely negyven emberre volt tervezve, mégis összesen tizenketten távoztak rajta, köztük 7 férfi. A legenda szerint a tervezőnő a csónakból a Titanicot nézve az asszisztenséhez fordult, és azt mondta:

Ott úszik a gyönyörű hálóruhád.

A csónakban lévő emberek ezen annyira felháborodtak, hogy Lucy férje közbe kellett hogy avatkozzon, és lefizette őket cserébe a hallgatásukért.

Az első divatbemutató

Lucy – akit később egy harmadik néven, Lucile-ként ismert mindenki – amellett, hogy az első brit tervező volt, aki nemzetközi sikereket ért el, az egész divatipart megreformálta. Kezdetben a couture megújítójaként emlegették, majd egy újabb nagy dobással szerzett hírnevet: elsőként rendezett divatbemutatót, ahol manökeneken mutatta be egyedi tervezésű hálóruháit, estélyi darabjait. A bemutatón a modellek egy kifutón sétálhattak végig, ahonnan sem a zene, sem a fények nem hiányozhattak.

Forrás:
metmuseum.org

„A boldogság ruhája”

Lucile a divatbemutatók mellett természetesen a legnagyobb figyelmet mindig a ruháinak szentelte, amiket különleges nevekkel látott el. Az újításokról elhíresült tervezőnő a ruhák stílusán kívül a névválasztásban is megmutatta romantikus énjét: a kreációknak olyan neveket álmodott meg, mint „A boldogság ruhája” vagy épp az „Add nekem a szíved”.

Nem csak a Titanicot élte túl

A stílusos tervezőnő életét több hátborzongató történet is beárnyékolta. Lucile ugyanis nem csak a Titanic tragédiáját élte túl. Három évvel a katasztrófa után Lady Duff-Gordon az RMS Lusitania fedélzetére foglalt magának jegyet, amit végül betegségre hivatkozva nem használt fel. 1915. május 7-én egy német torpedónak köszönhetően a Lusitania 1198 emberrel a fedélzetén elsüllyedt.

Ajánlott cikkek