Egyéb kategória

Kulka János esete: hogy válik közprédává a védekezésre képtelen közszereplő?

Épp egy hete annak, hogy Kulka János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt súlyos agyvérzéssel szállították kórházba. Az 57 éves művész péntekre magához tért, a szemével már képes kommunikálni, de még hosszú út áll előtte a teljes felépülésig. Amellett, hogy drukkolunk, hogy mielőbb jobban legyen, érdemes eltűnődni egy pillanatra azon is, hogyan került hirtelen a bulvárlapok címoldalára az a színművész, aki az elmúlt évtizedekben elképesztő tudatossággal tartotta távol magát a reflektorfénytől.
vous - 2016.04.19.
Kulka János esete: hogy válik közprédává a védekezésre képtelen közszereplő?

Érdekes dolog ez, hiszen hiába érdemes és kiváló művész az ember színházban és filmen egyaránt, ha huzamosabb ideig naponta látható a képernyőn, abban a szerepében rögzül bennünk a képe. Kulka János 12 éven át, 1987 és 1999 között alakította Mágenheim doktort a Szomszédokban, s mivel a teleregény azóta több tucat ismétlést megért, aligha létezik ember az országban, aki ne ismerné őt fel. Ezzel együtt a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kerülte a bulvárt, óvta magánéletét. Milyen más út ez, mint amit a 2000-es évek ismert tévésorozatának, a Jóban Rosszban sztárja, Damu Roland választott, aki nemcsak kitálalós könyvben írta meg börtönbéli szellentési és önkielégítési szokásait kínos részletességgel, de több mint egy évvel szabadulása után is folyamatosan magánéleti válságai kapcsán szerepel a címlapokon.

Egyetlen pont volt, amikor Kulka úgy döntött, hogy kiáll a világ elé, és érzéseiről, életéről beszél: amikor Kerényi Imre 2014-ben kijelentette, hogy „a buzilobbit ki kell űzni a színházakból”, majd egy évre rá a miniszterelnök is „jó melegekről” kezdett beszélni, akik „nem provokálnak”. Kulka ekkor úgy döntött, hogy ideje, hogy közszereplőként „büszkén, emelt fővel vállalja a sorsát”, vagyis nyíltan beszéljen arról, hogy ő is meleg.

Több interjúban is elmondta: az ő ízlésétől távol áll, hogy a szexuális orientációjáról nyilatkozzon a nyilvánosság előtt, de egy homofób társadalomban kötelességének érezte a coming outot, hogy segítsen azoknak, akik nem tudnak, mernek kiállni magukért, nincs lehetőségük megvédeni a becsületüket. „Talán egyszer, egy kis faluban nézi a család a tévét, ott ül velük egy pattanásos kamasz fiú, aki titokban arról álmodozik, hogy férfiakkal szeretne ismerkedni… és ha látja, hogy ez az idősödő színész is meleg, talán könnyebben elfogadja majd magát. És őt is a családja” – fogalmazott.

Kórházból a címlapokra

Ennél többet a színész életéről nem tudunk, és nincs is rá szükség. Épp ezért furcsa nézni, ahogy az agyvérzése kapcsán a bulvárlapok címoldalát uralja: üzentek már neki híres kollégák, nyilatkozott állapotáról hozzá közel álló, nevét elhallgatni kívánó barát, legutóbb pedig a személyi edzője tálalt ki. A tréner, akihez a színész hetente háromszor, reggelente járt, több lapnak is nyilatkozott: részletesen beszélt kliense személyes dolgairól, kezdve a fél éve letett cigarettától a hat héttel ezelőtti hasi műtétjéig, amiből még alig épült fel, ám máris edzeni kezdett.

Csupa olyasmi ez, amiről Kulka aligha beszélt volna önként a nyilvánosság előtt, de betegsége kapcsán hirtelen az egész országot érdekelni kezdte általános kondíciója, egészségi állapota, ezért helyette felszólaltak mások. A jelenleg mozgás- és beszédképtelen színész nyilván megérti majd, hogy a hozzá közel állók azért engedtek a bulvársajtó nyomásának, mert tiszteletben tartották, hogy mindenki aggódik érte, de azért mégiscsak fura figyelni, ahogy Kulka karaktere lassan önálló életet él az ismert bulvárlapokban

Persze, ne essünk át a ló túlsó oldalára, nem ítélem el a bulvárt: nemcsak szórakoztat, de számos olyan eset is van, amikor ezeknek a lapoknak a munkatársai és olvasótábora segít a rászorulóknak egy-egy forró helyzetben, netán buktat le egy tilosban járó közszereplőt.

Szóval a bulvár nem az ördögtől való dolog, de ettől még ijesztő látni, hogyan indul be a katasztrófaturizmus egy-egy tragédia kapcsán, és miként beszélnek ezek a színes-szagos lapok azokról, akik képtelenek megvédeni magukat.

Közszereplőből közpréda

Forrás:
MTI

Gondoljunk csak a Big Brother első szériáját megnyerő Párkányi Évire, aki ma gyámság alatt álló pszichiátriai beteg, többnyire saját családtagjait se ismeri meg: épp a héten is jelent meg róla fotó, amin borzalmas állapotban, magatehetetlenül mered maga elé a zárt osztályon, miközben a cikk azt taglalja, hogy „életveszélyesen elhízott”.

Aztán ott van Gáspár Győzike kisebbik lánya, Virág is, aki óvodásként lett celeb: folyamatosan jelennek meg cikkek a még mindig kiskorú lány külsejéről, életéről, problémáiról, mintha lehetősége volna megvédeni magát, ahogyan azt egy egészséges felnőtt is megteheti. Az egyik legextrémebb példa a közelmúltból persze Whitney Houston és Bobby Brown tragikus körülmények közt elhunyt lánya, Bobbi Kristina Brown, akinek utolsó, kómás állapotában készült lesifotójával és halottas ágyán született portréjával több paparazzó is házalt, milliós kikiáltási árakkal.

Úgy látszik, hogy a magatehetetlen, védekezésre képtelen közszereplő a bulvárban közpréda is egyben, hiszen hirtelen mindenki úgy érzi, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében szabadon beszélhet magánügynek számító dolgairól is, és képen ábrázolhatja legintimebb perceit. Kulka János jól tette, hogy eddig – a másokat segítő részletektől eltekintve – megtartotta magának magánélete titkait, mi pedig bízunk benne, hogy hamarosan teljesen felépül, és újra maga határozhat arról, hogy kivel osztja meg a döntéseket, amiket hoz… legyen szó dohányzásról, fogyásról, sportról vagy ennél akár összetettebb dolgokról is.

Mielőbbi jobbulást kívánunk, és kitartást a családnak!

Ajánlott cikkek