Előállt történetével az 5 éve menstruáló lány

Az átlagos menstruáció 28 naponta kb. 4-5 napig tart. Ezt persze rengeteg tényező befolyásolhatja. Egy biztos: ha 5 évig tart a menstruáció, ott valami nagyon nincs rendben.

Egy ausztrál nő, Chloe Christos 14 éves korától egészen 19 éves koráig menstruált. Vonakodott bárkinek is szólni róla, szégyellte, hogy ez történik vele. Amikor végre elő mert állni a problémával, az orvosok nem tudták megállapítani, mi okozza az állandó vérzést. Orvosai méheltávolító műtétet javasoltak neki, de a lány ebbe nem nyugodott bele. Kórházról kórházra járt, amíg végre megszületett a diagnózis: Willebrand-szindrómát diagnosztizáltak nála. A Willebrand-szindróma a leggyakoribb véralvadási zavar, a hemofíliához hasonló kóros vérzékenységgel járó állapot.

Chloe a diagnózis után 7 éven keresztül egy olyan gyógyszert kapott, ami segített szabályozni a vérzését. A lány azt mondja, az orvosok azért nem tudták megállapítani pontosan a betegségét, mert a Willebrand-szindróma kezelése leginkább a férfiakra specializálódott.

Rengeteg statisztikai adatot és kezelési módszert olvastam a betegségről, ám ezek csak a férfiakra vonatkoznak. Szinte semmit sem találtam arról, hogy a nőket is érintené ez a betegség. Remélem, ez változni fog.

– nyilatkozta a lány az ABC Newsnak.

Amellett, hogy menstruációs zavarokat okozhat a betegség, jellemző tünet lehet még a gyakori orrvérzés, ínyvérzés, véres széklet vagy vizelet. Mivel a tünetek legtöbbször enyhék, vélhetően az esetek egy részét nem ismerik fel, emiatt sok megbetegedést nem is diagnosztizálnak – írja a Webbeteg.

Ha drasztikus változást tapasztaltok a menstruációtokban, azonnal forduljatok orvoshoz!