Egyéb kategória

Nők vallottak arról, miért választották az illegális abortuszt

Még belegondolni is rossz, hogy egy abortusz milyen rettenetes élmény lehet egy nő számára, bármilyen okból választja is ezt a megoldást. Azonban nem ez az egyetlen probléma a beavatkozással: számos helyen még mindig illegális, és a legális helyeken is komoly problémákat kell kiállnia annak, aki úgy dönt, abortuszt végeztet.
vous - 2016.05.05.
Nők vallottak arról, miért választották az illegális abortuszt

Habár a világ számos pontján még mindig nem legális az abortusz, nem ez az egyetlen probléma, amivel egy nőnek szembe kell néznie, miután úgy döntött, hogy nem tartja meg a gyermekét. Hiszen még azokban az országokban is, ahol legálisnak számít a beavatkozás, kifejezetten nehéz olyan helyet találni, ahol megfelelően és biztonságosan végzik el a műtétet. Ráadásul gondot jelenthet az orvos hozzáállása is: ha olyan orvos végzi el a műtétet, aki egyébként abortuszellenes, az kifejezetten kellemetlen, és akár a szükségesnél fájdalmasabb is lehet a páciensnek.

A következő videóban olyan abortuszt átélt nők mesélik el történetüket szerte a világból, akiknek kifejezetten nehéz volt elintézni a már önmagában is traumatikus beavatkozást.

Az Egyesült Államokban az évi terhességek 40%-a, tehát mintegy 2 millió terhesség nem tervezett. Sok nőnek ilyenkor nincs lehetősége legális abortuszhoz folyamodni, így évente több mint 20 millió nő vállalja az illegális abortuszt – írja a Bustle. Az ANSIRH erre szerette volna felhívni a világ figyelmét, mikor összeállította ezt a videót, melyben 6 különböző országban élő nő meséli el a történetét.

Forrás:
pixabay.com

Az elsőként megszólaló dél-afrikai nő egészen a 22. hétig nem tudta, hogy terhes, mivel fogamzásgátlót szedett. A második azért gondolkodott abortuszban, mert tudta, hogy a párja végül egyedül hagyná a gyerekkel és úgy érezte, egyedül nem lenne képes gondját viselni a babának. A harmadik anyagi gondokkal küszködött: két gyermekét is alig tudta iskoláztatni, mikor váratlanul várandós lett egy harmadikkal.

Ezt követően azzal is szembe kellett nézniük, hogy nem kapnak elég hamar időpontot, nem tudják kifizetni a műtétet, vagy éppen nincs a közelükben megfelelően ellátott és felszerelt kórház, ahol el tudnák végezni a beavatkozást. Ráadásul a videóból az is kiderül, hogy néha akkor is megtagadják a nőktől a segítséget, ha azt jogszabály írja elő.

Az ilyen helyzetek után kezdenek el olyan gondolatok megfogalmazódni egy terhes és ijedt nő fejében, hogy ha minden kötél szakad, elmennek Mexikóba és illegális abortuszt csináltatnak.

A záró sorok arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyivel könnyebb dolga lenne a világon minden nőnek, ha nem kellene ilyen titkos és bizonytalan módszerekhez folyamodniuk. A készítők remélik, hogy ezzel a videóval is hozzájárultak ahhoz, hogy a világ minden pontján legális és biztonságos abortuszhoz jusson az, aki ezt választja.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.