Egyéb kategória

Hoppá! A lakhely az alvási szokásokat is befolyásolja

Azt tudjuk, hogy a biológiai óránk befolyásolja azt, hogy mikor van szükségünk alvásra, és hogy mikor ébredünk fel. Egy új kutatás szerint ezt azonban valami felülírhatja: a lakóhelyetek.
vous - 2016.05.11.
Hoppá! A lakhely az alvási szokásokat is befolyásolja

Egy új kutatás szerint a kulturális nyomás és a napi teendőink is felülbírálhatják a biológiai óránkat, valamint meghatározhatják, hogy mikor megyünk aludni – írja a Mashable.

Az eredmények azt mutatják, hogy bár az ébredésünket inkább a biológiai óránk határozza meg, a lefekvés ideje jobban függ a társadalomtól. Eddig azonban úgy gondolták, hogy a biológiai óra az elsődleges, ami befolyásolja azt, hogy mikor alszunk el és mikor ébredünk fel.

A kutatás során a kutatók több mint 8000 ember alvási szokásait vizsgálták 100 országban egy alkalmazás segítségével, melyek segítettek alkalmazkodni az utazóknak más országok időzónájához.

Amikor a kutatók megnézték az eredményeket azt látták, hogy Szingapúrban és Japánban aludtak a legkevesebbet, átlagosan 7 óra 24 percet éjszakánként, a legtöbbet pedig Hollandiában, átlagosan 8 óra 12 percet. Bár az eltérés elsőre nem tűnik soknak, egy fél óra alvás is nagy hatással van az ember egészségére.

Forrás:
iStock

A kutatók megállapították, hogy azokban az országokban, melyek földrajzilag közel vannak egymáshoz – mint például Japán és Szingapúr –, hasonlóak az alvási szokások. Sőt, arra is rájöttek, hogy az alvási szokásokat a nem és a kor is befolyásolja.

A nők korábban feküdtek le és később ébredtek fel, mint a férfiak. Így tehát a tudomány azt állítja, nekünk, csajoknak igenis több alvásra van szükségünk, mint a pasiknak – egészen pontosan 30 perccel igénylünk több pihenést egy átlagos éjszaka alatt. A legkevesebb alvásra pedig a középkorú férfiaknak van szüksége.

Továbbá megállapították, hogy ahogy öregszünk, egyre jobban alkalmazkodunk a társaink alvási szokásaihoz. Például az 55 év felettiek alvási szokásai sokkal jobban hasonlítottak, mint a 30 év alattiaké.

De miért maradunk álmosak egy nagy alvás után is? A választ ide kattintva találjátok!

Ajánlott cikkek