Egyéb kategória

Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

10–15 perces próba a szaküzletben, lábujjhegyteszt, talpbetétteszt – a futócipő vásárlása komoly dolog, de előfordul, hogy az első kilométerek után derül ki, valami mégsem jó. Kicsit szorít, kicsit nyom, kicsit csúszkál? Mielőtt új cipőt vásároltok, próbáljatok ki valamit: fűzzétek át a cipőtöket.
vous - 2016.05.26.
Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

A cipőből kimozgó sarok problémája

Ez tulajdonképen hagyományos cikk-cakk fűzés az utolsó előtti lyukig. Az utolsó előtti lyukból egyenesen fűzzétek tovább a fűzőt az utolsó lyukig, ne húzzátok meg teljesen, hanem hagyjatok egy kis hidat. Innen már csak egy lépés: a fűzőket újra keresztezve a híd alatt vezessétek át, majd kössétek meg.

Forrás:
Petrovits Olga

A grafikákat Olgi készítette

A VOUS állandó grafikusa, Petrovits Olga nagy álmodozó volt világ életében. „Olyan 30 éves lehettem, amikor rádöbbentem, hogy váltanom kell. Az addig felépített világomat teljesen feladva és fenekestül felforgatva, visszatértem gyermekkorom dédelgetett álmához: grafikus lettem. Felvételiztem, felvettek. Azóta már az egyetemi végzettségnél járok. Talán ez adott lehetőséget arra, hogy ilyen nagyszerű csapat részesévé válhattam, mint a VOUS, ami mellett saját stúdiómat növesztgetem mostanra már kisebb reklámügynökséggé, apró, de komoly sikerekkel. Munkáim egy részét ide kattintva megtaláljátok.”

A magas rüszt problémája

Kezdjétek hagyományos cikk-cakk fűzéssel, majd ahol a legmagasabb / legszélesebb a lábfejetek, ne keresztezzétek a fűzőt, hanem ugyanazon az oldalon haladjatok vele tovább annyi lyukon át, ameddig szükséges. A végét zárjátok klasszikus cikk-cakk fűzéssel.

Forrás:
Petrovits Olga

A fájó lábujjak problémája

Bár a cipővásárláskor az egyik alapszabály, hogy a lábunknál fél, de akár egy számmal is nagyobb cipőt vásároljunk, előfordul, hogy használat közben derül ki, nem elég jó a méret. A lábujjaknak több teret szabadíthattok fel a következő fűzési technikával. Ha így sem múlik a nyomás és a fájdalom, akkor biztosan cipőt kell cserélnetek.

Forrás:
Petrovits Olga

A széles lábfej problémája

Ha nagyvonalúan, néhány lyukat kihagyva fűzitek be a cipőt, több helye lesz a lábfejeteknek.

Forrás:
Petrovits Olga

Futócipő-vásárlási kisokos

„A legnagyobb hibát a kezdő futó már az elején elköveti, ahogy én is. Előszedtem a cipősszekrény aljáról egy olcsó, ócska kínai tornacipőmet, mondván, hogy egy félórás kocogásra nem kell egy vagyonért beruházni valami gyönyörűségbe” – írta korábban egyik cikkében élete első IRONGIRL-versenyére készülő Anna. Azonban futás közben a láb sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, ezért ha rossz a cipő, hamar jelentkezik a fájdalom. Íme, a 10 legfontosabb szabály futócipő-vásárláshoz.

A széles lábfej és vékony boka problémája

Összetett problémára is van megoldás, csak két cipőfűző kell hozzá. Az egyikkel a cipő orra részét fűzzétek össze, a másikkal a bokához közelebb eső részt. A kettő között egy-két lyuk ki is maradhat a fűzésből.

Forrás:
Petrovits Olga

Egy dolgot ne felejtsetek el: a fűzéssel csak minimálisan tudtok korrigálni.

A legfontosabb, hogy megtaláljátok a lábatoknak, a futási módotoknak, a terepviszonyoknak megfelelő tökéletes futócipőt, mert csak így lesz kedvetek rendszeresen futni és csak így tudjátok elkerülni a sportsérüléseket.

Ajánlott cikkek