Egyéb kategória

Így menjen világgá a család! Mert pici gyerekekkel sem kell lemondani a nyaralásról

Ha több ezer kilométerre mentek nyaralni a gyerekkel, készüljetek fel pár apróságra. Először is arra, hogy a környezetetek biztosan hülyének néz majd!
vous - 2016.05.29.
Így menjen világgá a család! Mert pici gyerekekkel sem kell lemondani a nyaralásról

Vannak bevállalós szülők, akik nem csak a szomszédba merészkednek egy vagy két pici gyerekkel. A legtöbben bolondnak nézik őket, gondolván: Világgá menni gyerekkel? Miért? Hogyan? Pedig a családi nyaralás nem nagy ördöngösség.

A gyerek nem változtat semmin – hangoztatják sokan, aztán persze vannak olyan dolgok, amiket már gyerekesként nem vállalunk be, mert igenis kicsit kalandosabb, kicsit macerásabb. Ilyen például egy nyaralás extrém távol az otthonunktól – mégis vannak, akiket nem tartanak vissza a kölykök ilyen téren sem. Mi például a második gyerekem születése után egyből megvettük a repülőjegyeket a Kanári-szigetekre. Mivel az újszülött Bora babával akkor még csak ismerkedtünk, mindenki bolondnak nézett, hogy két ilyen pici gyerekkel akarunk majd, fél évvel később, tavasszal olyan messze utazni.

Néhány megfigyelés és jótanács, ha gyerekkel nyaraltok

  • Ne vigyetek magazint, könyvet! Teljesen felesleges – úgyse lesz időtök olvasni.
  • Rájöttök, hogy szoptatni bárhol lehetséges, még egy száguldó motorcsónakon is.
  • A pelenkázó mostantól egyet jelent a köztéri padokkal.
  • Két éttermi székből bármikor képesek lesztek járókát készíteni.
  • A városnézés azt (is) jelenti, hogy megtudjátok, hol vannak a legklasszabb játszóterek!

Na de hogyan is készüljetek egy több ezer kilométeres, többhetes nyaralásra egy vagy két pici gyerekkel? Orsival, aki a 2,5 éves kislányával és annak apukájával majd két hónapot kalandozott Ázsiában, így ketten együtt megpróbáltuk összeszedni a leghasználhatóbb tapasztalatainkat. Az első és legfontosabb jótanácsot ő fogalmazta meg:

Ne hallgassatok azokra, akik azt mondják, hogy nem vagytok normálisak!

Mutassátok meg, milyen színes a világ!

Ha gyerekkel indultok nyaralni, akkor nem a kikapcsolódás, a pihenés a cél, hanem hogy megmutassátok neki, milyen színes is a világ. Ezt nem árt, ha már jól az elején tudatosítjátok magatokban! Bár biztosan sem a 7 hónaposnak, sem a 3,5 évesnek nem lesznek emlékei erről az utazásról, ennek ellenére szerintem fontos, hogy már egész kicsinek megtapasztalhassanak más kultúrát, lássanak a saját, megszokott környezetükön kívül mást is. Ezt a véleményt Orsi is osztja: „Örülök, hogy látta, hogy színes a világ. Játszott mindenféle nemzetiségű gyerekkel, bár az ázsiai felnőttek gyerekimádata és közvetlensége furcsa volt neki.”

Figyeljetek a csomagokra!

Forrás:
iStock

Mi egyetlenegy feladott poggyásszal utaztunk, egyrészt hogy spóroljunk, másrészt számoltunk azzal, hogy én viszem Borát, örüljünk tehát, ha egy bőröndöt tud a férjem majd maga után húzni. Egyetlen bőröndben 4 ember 3 heti ruhája? Bizony! Elég okosan kellett pakolnom annak ellenére, hogy természetesen mosni volt lehetőségünk az ott-tartózkodásunk alatt. Mégis, a sziget időjárása miatt a télikabáttól a bikiniig mindent be kellett tennem.

A jól kombinálható és rétegesen is viselhető ruhákat részesítettem előnyben, például becsomagoltam egy leggingset, amit ruhával vagy akár hideg esetén pluszrétegként farmer alá is fel tudtam venni. A retikülöket felejtsétek el, csak övtáska és hátizsák jöhet szóba – a két szabad kezetekre folyton szükségetek lesz!

8 ruhadarab elég egy hétre – Csomagoljatok profin a nyaralásra!

Takács Nóra, a VOUS arca modellként számos országban töltött el akár több hónapot is. Az útjai során idővel megtanulta: elég pár jól kombinálható alapdarab, és máris könnyebben elférünk a bőröndben. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan csomagolhattok profin egy nyaralásra, nézzétek meg Nóra ehhez kapcsolódó cikkét!

Babakocsi helyett jöhet a hordozó

Nem tudom, hogy babakocsival végig tudtam volna-e csinálni ezt az egész túrát. Na jó, valószínű igen, de sokkal macerásabb lett volna. A hordozóban nemcsak a repülőn nyugodott meg könnyen Bora, de nem volt gond egy hegyi túra vagy egy napközbeni altatás sem. Ráadásul a hordozó befért a táskánkba, a karikás kendővel pedig strandolni is tudtunk.

Mi kell a gyereknek?

Jól gondoljátok át, mire lesz szüksége a gyereknek az út alatt. Kézfertőtlenítőt mindenképpen vigyetek, és készüljetek arra, hogy a popsitörlő-felhasználás is hatványozottan nőni fog. „Víztisztító (Ázsiába nem árt), kulacs és alap gyerekgyógyszerek” – Orsi szerint ezek a legfontosabbak. Én még kiegészíteném ezt egy takaróval, hiszen abból lehet játszószőnyeg, strandpléd, de akár takaró is az alvó gyereknek. De az éppen szobatisztaságra szokó gyereknél a papírból összehajtogatható, de többször használható, instant bili is elengedhetetlen.

Játékból elég 2-3 kedvencet elvinni, a gyerekek könnyen feltalálják magukat: „Eljátszott az ottani gyerekekkel. Pedig csak a játék volt a közös nyelv” – mondja Orsi, szerintem pedig fontos, hogy ilyen helyzetekben mi, szülők is kreatívabbak vagyunk, és meg fogtok lepődni, mennyi mindenből tudtok játékot varázsolni.

Legyetek spontánok!

Gyerekkel nem lehet útikönyv szerint, minden nevezetességet megnézni, reggeltől estig menni. Szánjatok időt játszóterezésre, lassítsatok, a programot pedig rugalmasan változtassátok, ha szükség van rá! Eresszétek el a megszokásokat, pelenkázzatok egy padon, etessetek ott és akkor, amikor éhes a gyerek – nyaraltok, úgyhogy legyetek lazák!

Ajánlott cikkek