Egyéb kategória

Végre megvan a magyarázat arra, miért imádunk nosztalgiázni!

Valljátok csak be nyugodtan, esős péntek estéken vagy ha hosszú és rossz napotok volt, ti is szeretitek titokban megnézni az Apád-anyád idejöjjön!-t, vagy esetleg valamelyik Harry Pottert. Nincs ebben semmi rossz, hiszen mind imádunk nosztalgiázni. Most végre kiderült az is, miért van ez így.
vous - 2016.06.05.
Végre megvan a magyarázat arra, miért imádunk nosztalgiázni!

Nem véletlen, hogy időről időre újraindítják az olyan tévésorozatokat, mint a Dallas, a Knight Rider – és az sem véletlen, hogy a Jóbarátokat sosem szedik le a műsorról. Hiszen mind imádunk nosztalgiázni, és szívesen nézzük azokat a filmeket vagy sorozatokat, amik valamiért a gyerekkorunkra vagy a fiatalságunkra emlékeztetnek. De vajon miért van szükségünk erre az érzésre? Mint kiderült, a kérdésre több, tudományosan alátámasztott válasz is adható. Nézzük, mit mondanak a tudósok!

1. Boldogságot okoznak

Dr. Juliana Brienes szerint a nosztalgia a drogokhoz hasonlóan működik: egyre többször és többször akarjuk érezni, ugyanis annyira boldoggá tesz bennünket, amennyire csak az adott pillanatban azok lehetünk. Kutatások igazolják, hogy ha fel kell idéznünk egy régi történetet, vagy mondjuk elolvasunk egy mesét, amit kisgyerekként még esti meseként hallgattunk, az határozottan pozitív érzelmeket kelt bennünk, ugyanis általuk azokra a dolgokra fókuszálhatunk, amikkel azóta gyarapodtunk – írja a Hello Giggles.

Forrás:
Giphy.com

2. Összehoz bennünket

Ha ugyanabból a generációból jöttök, gyerekkorotok eseményei könnyedén közelebb hozhat benneteket egymáshoz. Csak fel kell idézni közösen Süsüt, a sárkányt, és máris éreztek valamiféle kapcsolatot egymás iránt, hiszen tudjátok, hogy hiába idegen a másik, bizonyos elemek az életében ugyanúgy ott voltak, mint a tietekben. Ugyanakkor előfordulhat, hogy elszomorodunk a túlzott múltban turkálástól: ha a nosztalgikus eseményekhez mondjuk volt szerelmek, elvesztett szerettek köthetőek, akkor természetesen megeshet, hogy nem biztonságérzetet és szeretetet érzünk, hanem szomorúságot.

3. A szívünk mellett a testünket is megmelengeti

2012-ben egy kutatás megerősítette azt az állítást, hogy ha nosztalgikus zenét hallunk, az a testhőmérséklet emelkedését okozza, más szavakkal: a nosztalgiától szó szerint átmelegszünk. A kutatás alanyainak testhőmérséklete egyébként akkor sem csökkent annyira, mikor jéghideg vízbe mártották a kezüket.

Forrás:
Giphy.com

4. A múlt vizsgálata reményt ad a jövővel kapcsolatban

Habár a nosztalgiázás alatt nagyrészt a múltra fókuszálunk, ez még nem jelenti azt, hogy nem reflektálhatunk a jelenlegi helyzetünkre vagy a jövőnkre. Sok esetben a múlton merengés segít, hogy bizakodóan tekintsünk a jövőnkre. Egy kutatás bizonyította, hogy miután az alanyok hosszabb időt töltöttek saját múltjuk analizálásával, arról számoltak be, hogy reményteli jövőt látnak maguk előtt.

5. A legrosszabb pillanatainkban is megtölti életünket jelentéssel

Nem titok, hogy a nosztalgiázástól úgy érezzük, a jelenünknek sokkal több értelme van. Egy a Journal of Experimental Social Psychology című lapban megjelent tudományos cikk szerint a nosztalgia segít leküzdeni a halandóságunkkal kapcsolatos félelmeinket is. Mivel úgy érezzük tőle, hogy az életünk jelentős és értékes, a nosztalgia segít úgy éreznünk, hogy le tudjuk küzdeni a nehézségeinket és értelmet tudunk adni az életünknek. Ezekkel a gondolatokkal felfegyverkezve pedig kevesebbet gondolunk halandóságunkra.

Forrás:
Giphy.com
Ajánlott cikkek