Egyéb kategória

„Mindegyik illusztrációmra úgy gondolok, mint ami egy darab belőlem” – Interjú Cséfalvay Fannyval

Júniusban ünnepelünk: 1 éves a VOUS! Ebből az alkalomból meglepetés-interjúsorozattal készültünk, amelyben végre mi, VOUS-lányok is elárulunk magunkról ezt-azt. A karácsonyi ajándékozások mintájára mindannyiunk neve felkerült egy cetlire, és mindannyian húztunk valakit, akivel kicsit elbeszélgettünk.
vous - 2016.06.08.
„Mindegyik illusztrációmra úgy gondolok, mint ami egy darab belőlem” – Interjú Cséfalvay Fannyval

Számomra mindig izgalmas kihívás olyan alkotókkal készíteni interjút, akik beszélik a szabásminták, a képzőművészet és formatervezés nyelvét. Azt hiszem, már ki is találtátok, hogy én kit húztam; Cséfalvay Fannyt, a VOUS divatillusztrátorát. Fannyról elöljáróban annyit érdemes még tudni, hogy nemcsak az illusztrálás, hanem a divattervezés is fontos szerepet játszik az életében. De innentől kezdve ő mesél, úgyhogy át is adom neki a szót.

A MOME divat- és textiltervező szakán végeztél. Milyen indíttatásból választottad ezt a pályát?

Nem volt konkrétan egy olyan felismerésem, amihez kötni tudnám, sokkal inkább a családi gyökerek határozták meg ezt a döntést. A szüleim építészek, és a tágabb családban is több építész és művész van – ez adta az indíttatást a kreatív pályához.

Már egészen kicsi koromban elkezdtem a babáimnak új ruhákat varrni. Mindent felhasználtam hozzájuk, amit csak találtam, zoknikat vagdostam és anyagdarabokat gyűjtöttem otthon – úgyhogy a divathoz való érzékenységem már ekkor megvolt.

Forrás:
Facebook/ Cséfalvay Fanny, Fotó: Koch Balázs

Fanny VOUS-élményei:

  • A kezdetek óta a VOUS csapatát erősíti mint divatillusztrátor
  • Kedvenc saját cikkében a szájjal és lábbal festők nemzetközi egyesületét mutatta be, s ő maga is kipróbálta, hogy miként lehet így alkotni
  • Eddigi legnehezebb kihívása is ehhez a cikkhez kapcsolódik, hiszen illusztrátorként pont azt az eszközt nem használhatta, amivel egyébként a mindennapokban dolgozik – a kezeit
  • A legnagyobb élménye az volt, amikor a horoszkópos sorozathoz illusztrációkat készített

Az ország 2010-ben, az akkori Megasztár kísérő műsorából, a Divatkreátorból ismerhette meg a neved, ahol hétről hétre a megasztáros versenyzőknek kellett ruhákat terveznetek. Hogyan emlékszel vissza ezekre az időkre?

A divatkreátoros időszakra úgy gondolok vissza, mint az egyik legjobb időszakára az életemnek. Nagyon jó tervezőket ismerhettem meg akkor, akik mára már befutott, sikeres divattervezők lettek. Izgalmas volt számomra, hogy bepillantást nyerhettem a showműsorok világba és a stylistszakmába, amire addig nem volt lehetőségem. Ezek számomra akkor teljesen más területek voltak, annyira sok inspirációt kaptam, annyira sokat tanultam, hogy abból a mai napig tudok táplálkozni.

Divattervezőként miből merítesz inspirációt?

A tervezéskor leginkább a sziluettekre szeretek koncentrálni. A munkáimat a letisztult formavilág jellemzi, szeretem a nagy, határozott formákat. A leginspirálóbb korszak a divatban számomra az 1950-es évek divatja és a New Look. A diplomakollekciómat is ez a korszak ihlette.

Mivel rendelésekre dolgozom, ezért a feladatok eléggé eltérőek, és sokszor alkalmazkodnom kell az igényekhez. Ettől függetlenül mint divattervező a nőiességet, kifinomultságot és eleganciát tartom szem előtt, amikor alkotok valakinek egy új ruhát.

Forrás:
metmuseum.org,harpersbazaar.com

Kik azok az ismert emberek, akik beleillenek a te tervezői világodba?

Férfiak közül: Gaspard Ulliel, David James Gandy

Nők közül: Marion Cotillard, Zooey Deschanel

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Ha az illusztrációid közül választanod kéne párat, melyek azok, amelyek a leginkább téged tükröznek?

Nagyon sok kedvencem van, mindegyik illusztrációmra úgy gondolok, mint ami egy darab belőlem. Ami talán a leginkább engem tükröz, azok az első alkotásaim voltak a dramaQueenen, melyek semmilyen megrendelői elvárásnak nem akartak megfelelni, csak azért születtek, hogy kifejezzem velük a belső világomat.

Forrás:
dramaQueen- Fashion Illustrations by Fanny Csefalvay

A divatillusztrációs blogodnak a dramaQueen nevet adtad. Belőled is ki lehet hozni a „drama queent”?

Úgy gondolom, hogy ki lehet, de alapvetően nem vagyok hisztis típus, nem szeretek drámai szituációkat generálni, hogy a középpontba kerüljek. A divatillusztrációs blogom névválasztása, a dramaQueen, a szeszélyes nőtípusra utal, akik mindent megengednek maguknak, így számomra ez az a felület, ahol én is mindent megengedhetek magamnak.

Ajánlott cikkek