kávé tej koffein

Ezek a legjobb és legrosszabb italok a fogaitoknak

Szerintem egy vakítóan fehér fogsornál kevés szexibb dolog van, úgyhogy már csak ezért is érdemes foglalkoznunk a fogainkkal. El is hoztam nektek a legjobb és legrosszabb italokat, amik a fogaitokra hatással lehetnek!

Ha csak friss leheletet vagy gyönyörűen vakító fehér fogakat szeretnétek, érdemes odafigyelni, mit isztok vagy esztek. Hogy mindenki egészséges és szép fogsorral legyen gazdagabb, el is hoztam nektek a Purewow oldaláról az 5 legjobb és legrosszabb italt, ami hatással van a fogaitokra!

Kezdjük a legjobbakkal!

1. Tej

A benne található D-vitamin és kalcium a test igazi megmentője. Ugyanúgy a fogaké is, hisz a tej kazeint is tartalmaz, mely egyfajta védőréteget képez a fogzománcon.

2. Vodka-szóda

Ha éppen egy bárban ültök, kérjétek tisztán a dolgokat. Nem hagy foltokat a fogakon, sőt a baktériumok nagy részét is megöli, amik egyébként a kellemetlen leheletért lennének felelősek.

Forrás:
pixabay.com

3. Zöld tea

A zöld tea az az ital, ami megadja a kellő koffeinadagunkat anélkül, hogy elszínezné a fogunkat.

4. Ásványvíz

Ahogy a neve is mutatja, tele van ásványi anyagokkal és kalcium-foszfáttal, melyek mind-mind segítenek újraépíteni a fogzománcot.

5. Csapvíz

A jó öreg H2O mind a mai napig a barátunk, és nemcsak az általános egészségre, de a fogainkra is jó hatással van. Nemcsak a kiszáradástól véd meg minket, hanem eltünteti a felesleges ételmaradékokat is a szánkból, fluoridtartalma pedig akadályozza a fogszuvasodást.

És a legrosszabbak!

1. Kóla és társai

Talán a legnagyobb ellenségei a fogainknak a cukros, savas és karamell-színezéket tartalmazó italok. És azzal, hogy diétás kólát kértek, nem lesz jobb sajnos. Fogyasztásuk után érdemes egy pohár vizet inni, ha enyhíteni szeretnétek a mellékhatásaikat.

2. Fekete tea és kávé

Minél sötétebb az ital, annál inkább hagy nyomot a fogakon. Kedvenc forró italunk, a kávé is ezek közé tartozik. A fekete tea helyett választhattok például zöld teát.

3. Bor

Egy pohár bor még természetesen az egészségünket szolgálja, azért mégsem érdemes túlzásokba esni. Savassága miatt érdemes valamilyen sajttal fogyasztani, hogy a szánkban helyreálljon a pH-egyensúly, illetve a vörösboroknak elég erős színező hatásuk van, melyekkel csak rásegítünk a fogaink elszíneződésére.

Forrás:
pixabay.com

4. Gyümölcslevek

Főleg a citrus- és narancslevek nem túl egészségesek, mivel magas savtartalmuk miatt hosszú távon rohamosan koptathatják a fogzománcunkat.

5. Palackos víz

Jó nyilván, nem ez a legrosszabb, egyszerűen csak nem olyan jó, mint a csapvíz, hiszen a természetben előforduló fluoridot tisztítás során eltávolítják, így érdemesebb inkább előbb említett változatát fogyasztanunk.