Egyéb kategória

Választani tudni kell – Az egészséges életmód útjába az éttermek sem állhatnak!

Azt már biztosan tudjátok, hogy ha egészségesen akartok étkezni, akkor a legjobb megoldás az, ha saját magatoknak szerzitek be, főzitek meg az ételeket. Csak így tudhatjátok biztosan, hogy pontosan milyen alapanyagokból készült a táplálékotok, milyen fűszerek vannak benne, hogyan lett elkészítve és mennyire friss. De van, hogy az ember kénytelen étteremben enni, és ilyenkor sem kötelező egészségtelen ételt ennetek! Segítünk az étterem és egyben a jó étlap kiválasztásában!

vous - 2016.07.11.
Választani tudni kell – Az egészséges életmód útjába az éttermek sem állhatnak!

Vannak alkalmak, amikor egyszerűen kikerülhetetlen, hogy étteremben egyetek. Vagy mert elúsztatok a munkával, nem volt időtök főzni, és muszáj valamit vennetek ebédszünetben, vagy baráti vacsorára vagytok hivatalosak valahova, esetleg nyaralás alatt nincs lehetőségetek a hotelszobában főzni. Ilyenkor sem kell kétségbeesnetek, egy-egy alkalom nem jelent katasztrófát, és az étteremben is lehet jól dönteni.

Következzen pár tanács, hogy először is hogyan válasszatok éttermet, illetve ha ez már megvan, akkor mit válasszatok az étlapról, amivel megfelelően táplálhatjátok testeteket egy életmódváltás során is!

Hova, hova?

Természetesen a legjobb választás egy egészséges ételekre specializálódott étterem, ami gondot fordít rá, hogy szezonális alapanyagokkal dolgozzon, frissen készítse el az ételeit, azonban egyelőre még a fővárosban sem botlotok minden sarkon egy ilyen helybe. Baráti vacsorára, amikor megválaszthatjátok, hová mentek, érdemes ilyen helyet javasolni.

Egy gyors munkaebéd esetén persze az dönt, mi van a legközelebb, de szerencsére egyre több kávézó, kifőzde is kínál salátákat, könnyű fogásokat, amik ideálisak lehetnek egy gyors ebédre.

A gyorséttermek elsőre tiltólistásnak tűnhetnek, azonban megvan az előnye az ellenőrzött, kiszámítható minőségnek, és a legtöbb helyen már találhattok tápértéktáblázatot is a kínált fogásokhoz, amin ellenőrizhetitek, miben mennyi cukor, zsír van, és mi az, ami elfogadható lehet számotokra is. Egyre több gyorsétterem lovagolja meg az egészségeséletmód-hullámot, és igyekszik a tudatos táplálkozás felé haladni, így már többféle salátát, grillezett húst is kínálnak.

Forrás:
istock

Megvan a hely – mit együnk?

Bio Gabit, a 21 NAP – Pont neked táplálkozási szakértőjét hívtuk segítségül abban a kérdésben, mi az, amit érdemes választani, és mit hagyjatok ki biztosan az étlapról.

„Bundázott ételeket, rántott sajtot, rántott húst inkább ne válasszunk, mert nem tudhatjuk, hány adag ételt sütöttek már abban az olajban, ráadásul az ezek mellé gyakran tálalt sajtszószok, tartármártások nehezen emészthetők. Inkább döntsünk a natúr, roston sült baromfihús vagy hal mellett, amihez párolt zöldséget vagy nyers salátát kérünk köretnek. Utóbbit kevés növényi olajjal, olívabogyóval is választhatjuk.”

600

Az 5 legnagyobb tévhit az egészséges étkezéssel kapcsolatban

A táplálkozással kapcsolatos tévhitekből Dunát lehetne rekeszteni. Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás bonyolult, átláthatatlan és megközelíthetetlen rendszer, pedig nem!

A legnagyobb, egészséges étkezéssel kapcsolatos tévhiteket és a 21 nap szakértőjének véleményét ide kattintva olvashatjátok.

A választott fogás mellé italnak legjobban a sima vízzel járunk – kérjünk bele jeget, citromkarikát, így még jobban hűsít és hidratál. Tévútra vihetnek azonba a gyümölcslevek: ezek általában dobozos, cukorban gazdag levek, amik valódi gyümölcsöt nem igazán láttak.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres étkezés. Ha nem sikerült egy napra saját készítésű étellel készülnötök, még mindig jobb beülni valahova egy közepesen egészséges ebédre, mint teljesen kihagyni a nap egyik legfontosabb étkezését és korgó gyomorral ülni estig. Egyrészt a szervezetetek ilyenkor éhezik, ez testi, de pszichés tünetekben is megmutatkozhat: nem fog majd az agyatok, fáradtnak érzitek magatokat. Másrészt ilyenkor megvan az esélye, hogy hazaérve túleszitek magatokat, és a könnyű, kímélő vacsora helyett nehéz gyomorral fekszetek az ágyba, ami a pihentető alvás kárára fog válni.

Forrás:
istock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.