Egyéb kategória

Mire gondoltunk? Egy hely, ahol képtelenségnek tűnik, de lehetséges az életmódváltás!

Biztos vagyok benne, hogy idén nyáron sokatok cseréli el egy hétre az irodai munkahelyét a tengerpartra. Fantasztikus döntés, csak támogatni tudom! A víz jelenléte olyan nyugodt energiával tölthet fel titeket, amiért mindenképp megéri utazni egy keveset, vagy éppen kicsit többet. Mindegy, hogy csak a szomszédba, Horvátországba vagy Olaszországba mentek tengerpartra, vagy akár a világ legvégére, mindenképpen javaslom, hogy ott is folytassátok, vagy éppen ott kezdjétek el az egészséges életmódváltást! 

vous - 2016.07.20.
Mire gondoltunk? Egy hely, ahol képtelenségnek tűnik, de lehetséges az életmódváltás!

Talán paradoxnak tűnhet, hogy miért most kezdjétek megregulázni berögzült rossz szokásaitokat, pont most, amikor végre lazíthatnátok, de ne gondoljátok, hogy ez a kettő annyira végletesen kizárja egymást! Bio Gabi segítségével összeszedtem, a lehetetlennek tűnő terv mégis hogyan lehetséges, és meglátjátok, kedvet kaptok hozzá ti is!

Bio Gábor, a 21 nap – PONT neked táplálkozási szakértője elárulja, milyen ételek közül érdemes választani egy-egy nyaralás alkalmával: „Tengerparti nyaralás esetén a halfélék jók lehetnek, bár a tenger gyümölcseivel fertőzöttségük miatt érdemes vigyázni! A tenger kincsei mellett igen sok friss gyümölcsöt fogyaszthatunk ilyen helyeken, az állati eredetű fehérjékkel azonban bánjatok óvatosan! A tejtermékek közül a kecske- és juhsajtok, túrók ajánlottak, de őszintén szólva a helyi zöldségeket, gyümölcsöket, olajokat és rostos gabonaféléket helyezném előtérbe.”

Forrás:
Hámori Zsófia
21 nap logo

Pont neked találtuk ki a 21 NAP-ot!

Eldöntötted, hogy életmódot váltasz, de szükséged van étrendtanácsadóra, edzőtársakra, mentorra? A VOUS nagy nyári életmódprogramja mindezt megadja neked – és még sokkal többet. Hamarosan minden részlet kiderül.

Addig is kövesd a 21 NAP – Pont neked Facebook-oldalát, és kövesd az Instagramon is!

Kóstoljatok meg mindent!

Ettetek már narancsot Dél-Olaszországban? Banánt Thaiföldön? Előbbihez volt szerencsém nekem is, utóbbiról csak hallottam, hogy micsoda óriási különbségek vannak közöttük. A narancsnak volt íze, erős, citrusos, édesen savanyú, igazi narancs íz! Össze sem lehetett hasonlítani az itthoni vízízű gyümölccsel. A mediterrán, trópusi helyeken rengeteg olyan gyümölcsöt találhattok, amik hazánkba csak import formájában jutnak el. Ezeket próbáljátok ki és akár ismeretlen fajtákkal is merjetek kísérletezni! A reggeli mellé, vagy tízóraira fogyasszatok ilyen helyi különlegességeket, vagy az ezekből készített turmixokat.

Forrás:
iStock

Hasonlóképpen népszerűek délen a saláták is. Szerencsére sok helyen mernek kísérletezni a szakácsok, és nem gondolják úgy, hogy a saláta alapja kizárólag valamilyen salátaféle lehet. Cékla, rukkola, spenót, paradicsom, olajbogyó, sőt, mangó, ananász, különböző magok, sajtok is kerülnek a salátatálakba, izgalmas fűszerekkel, olajokkal ízesítik őket még tovább. Tökéletes ebéd vagy vacsora nagy melegben!

A tenger mellett mindig megtalálhatóak a halételek is, amik, mondanom sem kell, frissességben verhetetlenek, hiszen sokszor aznap reggel fogják ki őket a vízből.

Ahogy Bio Gabi is említette: egyes halfélék, például a cápa vagy a tonhal, szennyezettebb lehet különböző nehézfémekkel, így ezekkel bánjatok óvatosan!

Mediterrán ételek

Mediterrán ételek
Forrás:
Alexandra Kiadó

Azonban biztos tipp, ha olyan éttermet választotok, ahová a helyiek is járnak, különösen, ha ők gyermekeikkel ülnek be oda – ebben az esetben nyugodtan ehettek ott ti is. 

Szerezzetek be helyi recepteket!

Mindezek mellett fedezzétek fel a helyiek egyéb ételkülönlegességeit is! Délebbre népszerűek a kecskesajtok is – keressetek helyi termelőt a piacon, ha megtaláljátok a közös nyelvet, kérdezzetek utána, hogy melyik termék pontosan micsoda. Ahogy itthon a túró népszerű, a környező országoknak is megvan a maga tejtermék-különlegessége, találjátok meg ezeket! Ha izgalmas ételt esztek, kérjétek el a receptjét, vagy kérdezzetek utána, pontosan mi van benne. Lehet, hogy hazatérve nem találjátok meg pontosan ugyanazokat az alapanyagokat, de biztos, hogy egy óriási kreativitásbomba lesz itthon, amivel feldobjátok a családi vacsorát. 

21nap mediterrán tengerpart egészség

Mennyei saláta egyenesen Portugáliából

Én tavaly Portugáliában járva lestem el egy isteni salátareceptet, amit most meg is osztok veletek:

  • Főzzetek meg egy fél bögre csicseriborsót.
  • Kockázzatok fel, és egy kicsit pároljatok meg egy fej céklát.
  • Ha kihűltek, keverjétek ezeket össze, és keverjetek hozzá még két nagy marék spenótot, paradicsomot, fetasajtot, esetleg egy kis olívaolajjal locsoljátok meg.

Isteni kombináció, laktató, és minden szükséges tápanyag megtalálható benne. Jó étvágyat! 

Ajánlott cikkek