Egyéb kategória

Így befolyásolja az apánkkal való viszony a párkapcsolatainkat

Akkor is, ha nem tudtok róla, nagyon is rányomja a bélyegét a párkapcsolataitokra az, hogy milyen viszonyt ápoltok a szüleitekkel, milyen mintákat hoztok otthonról, nő létetekre milyen viszonyban vagytok apukátokkal. Hiszen honnan máshonnan tanultatok meg az ellenkező nemmel bánni, mint otthonról?

vous - 2020.05.26.
Így befolyásolja az apánkkal való viszony a párkapcsolatainkat

Az apával való viszony bizony egy életre meghatározó élmény egy nő életében, ebben pedig nincs is semmi csodálnivaló, hiszen kicsikortól kezdve ő az első férfifigura az életetekben, akivel találkoztok. Éppen ezért, ha az apukátok mondjuk távolságtartó, hűvös, vagy éppen semmilyen volt, mert alig láttátok, minden düh, ami ebből adódóan felgyülemlett bennetek, a párotokkal való veszekedésekkor törhet ki belőletek. Az is gyakori, hogy éppen olyan típusú párt vonzotok be magatok mellé tudat alatt, mint amilyen apukátok volt, hogy már egyenlő félként tudjátok egyszer s mindenkorra megoldani azokat a problémákat, amiket gyerekkorban még nem mertetek vagy tudtatok. 

Az apa az első férfimodell minden nő életében, ami egy életre meghatározza a férfiakkal szembeni ízlését. Éppen ezért felnőttkorban mind megpróbálnak ugyanolyan férfit keresni, mint amilyen az apjuk, akár jó, akár rossz modell volt 

– mondta el a Bustle-nek Nicole Martinez pszichológus. Teljesen tudattalan, mégis bekövetkezik, egészen addig, ameddig tudatosan képesek nem vagyunk megtörni a folyton ismétlődő mintát. Addig is nem árt tisztában lennetek az ártó jelekkel, hogy az apukátokkal való viszony befolyásolja a párkapcsolataitokat.

1. Ha túlságosan tapadósak vagytok

Ha olyan apa mellett nőttetek fel, aki alig mutatkozott, logikus, hogy nem akarjátok valami gyakran elengedni annak a férfinak a kezét, aki végre nem valami más tevékenységet, hanem benneteket választott. Persze mivel a fél gyerekkorotokat azzal töltöttétek, hogy vártátok apukátokat a táncbemutatókra és évzárókra, de ő sosem jött el, egy sor gátlást ébresztett bennetek, amiket nem olyan könnyű lerázni: féltek attól, hogy szó nélkül elhagynak benneteket, és valószínűleg egyenesen rettegtek az elutasítástól. Ilyen félelmekkel a fejetekben pedig igazán nagy kihívás nem tapadósnak lenni, ha úgy érzitek, hogy megtaláltátok a nagy Őt.

2. Ha szerintetek minden férfi egyforma

Ha nem voltatok valami jóban apukátokkal, nem csoda, ha úgy gondojátok, hogy minden férfi szörnyeteg. Ráadásul, ha az apafigurához hasonló férfiakat választotok magatok mellé, akkor valóban viszonylag egyforma pasik társaságában fogtok időzni. Próbáljatok meg elvonatkoztatni azoktól a példáktól, amiket otthon láttatok, és új modell után nézni, amit egyedül már csak a ti ízlésetek befolyásol!

Forrás:
Pexels

3. Ha folyamatos megerősítésre van szükségetek

Ha a szüleitektől nem sok dicséretet kaptatok gyerekkorban, nem csoda, hogy most fokozottan várjátok őket szeretteitektől, és természetesen elsősorban a párkapcsolati fronton. Ráadásul ilyenkor jellemző az is, hogy nehezen bízunk meg partnerünkben, abban, hogy elegek vagyunk neki, ezért folyamatos pozitív visszajelzésre vágyunk. Ez viszont egy idő után a másik fél számára fárasztóvá és erőltetetté válhat, annyira, hogy még az is lehet, hogy pont emiatt fognak a legnagyobb félelmeitek valósággá válni.

4. Ha senkit sem engedtek egészen közel

Ha nem kapjátok meg az apai szeretetet, bárhogy próbálkoztok, az bizony fáj. Annyira fáj, hogy végigkísérheti az életeteket az érzés, amit nem akartok még egyszer átélni. Éppen ezért az ilyen embereknek csak ritkán van partnerük, mivel rettegnek attól, hogy újra át kell élniük egy olyan teljes elutasítást, mint gyerekkorukban. Ha mégis kapcsolatba lépnek, akkor is van egy határ, amit a másik csak nagyon nehezen tud átlépni.

5. Ha nem tudtok egyedül lenni

Ha valaki retteg attól, hogy elhagyják, akkor általában benne marad olyan mérgező kapcsolatokban is, amikből egy komplexusok nélküli ember valószínűleg kilépne. Az egyedüllét számotokra az elhagyatottsággal egyenlő, ezt az állapotot pedig nem bírjátok elviselni – tapasztaltátok ugyanis otthon eleget. Ezzel a mintával az a gond, hogy az egészségtelen kapcsolatok csak még több komplexust fognak hozni az életetekbe, így sokkal hosszabb ideig tart majd, amíg egy szeretettel teli, kiegyensúlyozott kapcsolatra leltek, ami nem csak azért kell majd, mert féltek az egyedülléttől!

Forrás:
Pexels

6. Ha sokkal idősebb férfiakra buktok

Ez a klasszikus apakomplexus jele. Alapvetően semmi baj nincs azzal, ha idősebb férfiakra buktok, csak épp tegyétek a megfelelő indokokért. Ha azon kapjátok magatokat, hogy szívetek választottja kísértetiesen hasonlít az apukátokra mind korban, mind szokásaiban, és éppen ezek azok a dolgok, amik megfogtak benne benneteket, akkor el kell gondolkoznotok azon, hogy egészséges viszonyban vagytok-e.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.