Egyéb kategória

5 meglepő ok, amiért fájhat a fejetek

Szinte mindenki tudja, milyen az, ha annyira hasogat a fejünk, hogy legszívesebben abbahagynánk, amit csinálnunk, és lekucorodnánk egy sötét, zajmentes sarokba. Azt viszont már sokkal nehezebb kideríteni, hogy miért jönnek ránk ezek a rettenetes fejfájások. Az ismertebb okok mellé most hoztam nektek öt olyan indokot, amire eddig ti sem gondoltatok volna.

vous - 2021.08.07.
5 meglepő ok, amiért fájhat a fejetek

1. Koffeinhiány

Forrás:
Pexels

Nem volt meg a reggeli kávé? Bingó: ez is ok lehet a fejfájásra, ugyanis a szervezetünk rendkívül gyorsan megszokja azt a koffeinadagot, amit nap mint nap beviszünk. Ha elmarad, azt a szervezet valamilyen formában jelzi, arról nem is beszélve, hogy ha reggelente cukorral isszátok a kávét, az a vérnyomásotokat is megemeli, tehát a fejfájás akár alacsony vérnyomás következménye is lehet. 

2. Fogamzásgátló szerek

Forrás:
Pixabay

A hormonális fogamzásgátló készítmények gyakran okoznak migrént, azon belül is úgynevezett vizuális migrént, amikor az illető például éles fényeket lát, vagy érzi, hogy érzékennyé válik a színekre és fényekre a látása. Dr. Jennie Ann Freiman ráadásul a Bustle-nek elmondta, hogy az olyan fogamzásgátlóktól, amiknek ilyen mellékhatásai vannak ránk nézve, nagyobb eséllyel kaphatunk agyvérzést – ezek pedig nem túl fényes kilátások.

3. Látásproblémák    

Forrás:
Pexels

A rossz látás is be tudja indítani a fejfájást, mint ahogy azokat a zavaró tüneteket is produkálhatja, amikor összefolyik a kép, fekete pontok jelennek meg a látásban, vagy hirtelen homályosan kezdünk távolra látni. Ha ezeket rendszeresen tapasztaljátok magatokon, nem számít, milyen hosszú volt a nap, és mennyit meredtetek a laptopotokra, keressetek fel egy szemészt! 

4. Bizonyos ételek  

Erre biztosan ti sem gondoltatok volna, de az olyan ételek, mint az ebédre evett húsok, bor, csoki, régi sajtmaradék és a gluténtartalmú ételek bizony nem tesznek olyan jót a fejnek, mint hittük. Persze nem veszélyesek ránk, de kellemetlen tüneteket produkálhatnak, szóval próbáljatok meg odafigyelni arra, hogy egy nap mennyit esztek ezekből!

5. Dohányzás

Forrás:
Pexels

   

A Harvard Health szerint azoknak gyakrabban fáj a fejük, akik rendszeresen dohányoznak, Ráadásul az ő körükben az olyan fejfájás a gyakori, amit csak a fejünk egyik oldalán, a szem környékén érzünk, de koncentrálódhat a fájdalom akár a nyak felső részére is. A friss, dohányfüstmentes oxigén segíthet abban, hogy a fájdalom csökkenjen, de ha rendszeresen előfordul veletek, ne elégedjetek meg a levegővel, konzultáljatok egy orvossal.  

Ajánlott cikkek