Egyéb kategória

„Katinka, az érem egyedül a tiéd!” – Hosszú Katinka világcsúcsa nem a férje érdeme

„Lányok! És fiúk! (Minden sikeres nő mögött egy férfi áll.) Köszönjük és gratulálunk!” – írta vasárnap Deutsch Tamás a Facebookon Hosszú Katinka elképesztő világcsúcsa kapcsán. Az amerikai NBC csatorna műsorvezetője közben szintén Shane Tusupot emelte ki: „...és itt van az ember, aki azért felel, hogy Hosszú Katinkából új úszó lett” – üdvözölte az edző-férjet. Ezek fényében pedig most egy kicsit arról fogunk beszélni, miért gáz azt sugallni, hogy a világcsúcs férfisegítség nélkül nem született volna meg.

vous - 2016.08.09.
„Katinka, az érem egyedül a tiéd!” – Hosszú Katinka világcsúcsa nem a férje érdeme

Tusup nagyszerű edző, de közben ijesztően agresszív és heves is

A Gawker női magazinja, a Jezebel hosszan értekezik arról, hogy alapvetően szexista dolog az edző-férjet kiemelni a példátlan siker kapcsán, amikor a medencében csupán egyetlen Iron Lady van, és az bizony maga a versenyző. Az edző kompetenciája és a férj támogatása valóban fontos, de valójában Hosszú az, aki kicsi gyerekkorától az egész életét – minden egyes döntését és lépését – annak rendelte alá, hogy egy napon olimpiai bajnok, világklasszis úszó lehessen. Az őt ebben segítő Tusup érdeme vitathatatlan, de azért túlzás volna azt állítani, hogy konkrétan ő felel a rekordteljesítményért. 

A Jezebel cikke emellett arra is kitér, hogy Tusup tevékenysége – kiemelkedő szakmai teljesítménye ellenére – vitatható. Maga Dave Salo, Hosszú korábbi edzője sem biztos abban, hogy az úszó magabiztosan tör a csúcs felé, vagy inkább a félelem hajtja. Tusup vasszigora és kíméletlensége ugyanis messze földön híres. Azt beszélik, hogy a férfi forrófejű és agresszív, és nem viseli jól a vereséget:

egy áprilisi verseny után például állítólag elejtett egy félmondatot, hogy Hosszú jobban teszi, ha inkább a vízben marad és… megfullad. Pár órával később aztán higgadtan – az edző szerepét levetkőzve – ölelgette feleségét a kamerák előtt. 

Jessica Hardy olimpiai sportoló, aki Los Angelesben Hosszúval edzett, elmondta, hogy jól ismeri az uszodák kemény világát, de Shane Tusup mentalitása valami egészen más: konkrétan ijesztő. Tusup sokszor a kamerák előtt sem fegyelmezi magát, gyakran látni őt nagyobb versenyeken, ahogy magából kikelve ordítozik és őrjöng, majd a mindent elsöprő győzelem után úgy veri a mellét, mint egy gorilla. 

Forrás:
MTI/Illyés Tibor

A Hosszú–Tusup páros együttműködése sikeres, de azért az Iron Lady nem más, mint Katinka

Tusup akkor lett Hosszú első számú mentora, amikor a 2012-es londoni olimpián az úszó teljesen összetörve igyekezte kiheverni a csalódásokat: nehezen birkózott meg kinti teljesítményének kudarcával. Tusup ekkor mellé állt, és egy teljesen új versenystratégiát építettek fel ketten. A Times a következőképp fogalmazott: „Hosszú eltemette korábbi énjét, és előásta azt a versenyzőt, akit később a világ Iron Lady néven ismert meg.” A néhány nappal ezelőtt publikált anyagban egyébként maga Tusup is szerényen a háttérbe húzódott: elismerte, hogy egy jó edző feladata az, hogy „egy-két lépéssel előrébb vigye a versenyzőt”, és kihozza az erősségeit. 

Azt meg kell hagyni, hogy a kemény és következetes edzéseken és a mesteri stratégián túl Tusup valószínűleg abban is segít, hogy Katinka fejben rendben legyen: míg a 2012-es olimpián az úszó saját bevallása szerint rengeteget szorongott és óriási nyomással küzdött, így végül egyetlen érmet sem nyert, 2016-ban már – legalábbis ezt állította – olyan lazán haladt előre, mintha csak otthon, egy egyszerű délelőtti edzésen volna. Elmondása szerint edző-férjének köszönheti, hogy megnyugodott, és magabiztosan úszott be a célba, három testhosszal ellenfelei előtt. 

Minden jel arra utal tehát, hogy a Hosszú–Tusup-együttműködés a negatív felhangok ellenére sikeres, de fontos volna, hogy mindenkiben tudatosodjon: a legkeményebb munka minden esetben a versenyző osztályrésze, és ha a páros valaha különválna, Hosszú akkor is örökre bevéste nevét a halhatatlan élsportolók ikonjai közé.

Hogy a sikeres nők mögött meg áll-e férfi? Mi szeretnénk, ha segítő társ állna mindenki mögött, aki erre vágyik. 

Az Anna and the Barbies karizmatikus énekesnőjét néhány hónapja egy magát konzervatívnak valló magazin szerkesztősége megkérdezte: igaz, hogy minden sikeres nő mögött áll egy erős férfi? Pásztor Anna válasza – különösen az adott kontextusban – példaértékű volt: „Ha szerencsés, igen. Akkor áll mögötte egy társ. De lehet egy sikeres nő mellett egy sikeres nő is, egy másik erős nő. Mindenesetre nagyon nagy segítség, ha áll az ember mellett egy társ.”

És valóban. Gratulálunk, Katinka, az érem egyedül a tiéd!

Ajánlott cikkek