Egyéb kategória

Hoppá! Egészséges lehet az ujjropogtatás – a tudomány szerint

Nem tudom, hogy vagytok vele, de engem ki lehet kergetni a világból azzal, ha valaki direkt ropogtatja a kezét, ugyanis olyan hangja van, amit egyszerűen nem szívesen hall az ember. Most viszont kiderült, hogy mit is takar ez a hang valójában és hogy egészséges-e ez a meglehetősen furcsa szokás.

vous - 2016.08.29.
Hoppá! Egészséges lehet az ujjropogtatás – a tudomány szerint

UC Davis Medical Center amerikai tudósai döntöttek úgy, hogy megvizsgálják közelebbről, egészséges-e ropogtatni a kezünket, és hogy mi is valójában az a kellemetlen hang, amit ilyenkor kiadnak az ujjaink. Ehhez azonban újra vissza kell ülnünk az iskolapadba, és ismételni egy kis bioszt.

Az ujjcsontok találkozási pontjainál úgynevezett ízületi tok helyezkedik el, ezekben pedig folyadék van. Amikor tudatosan húzogatni kezdjük az ujjainkat, hogy kiváltsuk a roppanásszerű, sokak számára kifejezetten undorító hangot, a csontok közötti távolság megnő, a tokban található folyadék pedig hirtelen már nem tudja kitölteni a tokot. Éppen ezért odabent nő a feszültség, majd gázbuborékok keletkeznek a folyadékon belül. A roppanássszerű hang pedig nem más, mint az, amikor ezek a buborékok elpattannak.

Forrás:
University of Alberta

Robert D. Boutin radiológus és Robert Szabo sebész 40 tesztalanyt vizsgált meg a kérdésben. Ebből 30 olyan akadt, aki rendszeresen ropogtatja a kezét, míg tíz egyáltalán nem csinál ilyesmit szándékosan. Kiderült, hogy miután a buborék elpattant, a csontok közötti feszültség szinte rögtön visszatér az alapállapotba, tehát maradandó kárt nem okozunk vele magunknak. Sőt, a kutatókban még az is felmerült, hogy ízületi betegségek megelőzésére sem biztos, hogy olyan rossz ötlet, de ennek az igazolása további kutatásokat igényelne.

A teszt egyébként azt is kimutatta, hogy a kézropogtatók kevesebbszer szenvednek ízületi gyulladástól és egyéb ízületi megbetegedésektől. Azonban a mérleg másik oldalát se hagyjátok figyelmen kívül, mielőtt legközelebb ropogtatni kezdenétek a kezeteket: egyrészt lehet neurózis jele, másrészt rettentően idegesítő.  

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.