Jane Austen családi receptek

„Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön” – avagy érdemes újra leporolni Jane Austen receptjeit!

Jane Austen műveiért, illetve a regényeiből készült filmekért a mai napig odáig vagyunk. Hogy miért? Mert minden bennük van, ami egy nőt levesz a lábáról: szerelem, romantika, baráti és családi kapcsolatok, kritikai realizmus, irónia és megannyi finom étel.

Jane bensőséges és szeretetteljes családi, illetve baráti kapcsolataiból rengeteget ihletet merített regényeihez: nem csak a karakterek megformálásához, de még az olyan apró – látszólag lényegtelen – dolgokhoz is, mint az ételek. De csak látszólag lényegtelen! Mivel az, hogy mi került a tányérra egy-egy regényében, a való életében és a mi életünkben is nagyon fontos.

Az ételek számtalan dolgot elárulnak az emberi kapcsolatokról és érzésekről.

Gondoljatok csak bele, hogy mit tesztek a pasitok elé a vacsoraasztalra, mivel vár az anyukátok a hétvégéken, vagy mivel lepitek meg a barátnőiteket, ha meglátogatnak benneteket - mit közvetítetek feléjük, illetve ők felétek? A főzés sokszor a szeretet kifejezésének egyik eszköze is lehet. Az érzelmeket mellett még számtalan mást is kommunikálni lehet egy étellel, például elárulhatja az anyagi helyzeteteket, a helyi értékeket, a szezonalitást, gondoskodást, és még sok más dolgot, amire nem is gondolnánk.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Éppen ezért is kap Austen regényeiben szerepet egy-egy étel. Habár érdemes megfigyelni, hogy az ételek neveit inkább felületesen, mintsem részletekbe, illetve receptekbe menően írja le. De aggodalomra semmi ok! A fennmaradt levelezéseinek hála ma már simán hozzáférhetünk családi receptjeihez, és készíhetünk hasonlókat vagy épp ugyanolyan ételeket, mint az Austen család – csak épp a mai technikákra és alapanyagokra szabva.

Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön

– írta többek között Pen Vogler is, aki pár évvel ezelőtt kiadott egy könyvet, amelyben összegyűjtötte és rekonstruálta az Austen család, illetve baráti körük receptjeit. S milyen jól tette! Ki ne akarná például megkóstolni a Mansfield Parkból ismert sült almát, a Büszkeség és balítélet fehér levesét vagy épp Elizabeth Bennet raguját, Emma és Mr Woodhouse hipochondria és szorongás elleni kosztjáról már nem is beszélve!

Jane Austen családi receptek

A 7 legemlékezetesebb Jane Austen-feldolgozás – melyiket nem láttátok még?

Jane Austen nemcsak az angol és romantikus (és nő)irodalom egyik klasszikusa, de az egyik legtöbbször filmre adaptált szerző is egyben. Az Austen ihlette mozgóképek pedig rendkívül sokfélék, mi egy korábbi cikkünkhöz kiválasztottuk közülük a legeket.

A listát itt olvashatjátok.

Jane Austen élete
Jane Austen élete
Forrás:
Alexandra

Amellett hogy nagyon izgalmasak ezek az ételek, amivel egy kis új színt, illetve ízt csempészhetünk a mindennapjainkba, arra is nagyon jók, hogy megtanuljunk változatosan, szezonálisan és gazdaságosan főzni!

Gondoltam, én is teszek egy próbát – igaz, ez nem az első próbálkozásom, hiszen előszeretettel veszem elő újra és újra Jane Austen receptjeit, de az alábbi főzeléket, ami Jane legjobb barátnőjétől, Martha Lloydtól származik, még soha nem készítettem el korábban.

Hogy miért erre esett a választásom?

Költségkímélő, egészséges, finom, szép, és egyszerűen elkészíthető az év bármely napján, hiszen fagyasztott borsóból ugyanolyan jól működik, mint ahogyan friss zsenge zöld szemekből.

Következzen hát a mesés zöld főzelék, amelyet valószínűleg Jane is sokszor fogyasztott akkoriban!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Borsófőzelék Jane Austen módra

Hozzávalók: 

  • 500 g zöldborsó
  • 2 zellerszár felaprítva
  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • 4-5 db apróra vágott spenót- vagy salátalevél
  • 50 g vaj
  • 1 l alaplé
  • apróra vágott petrezselyem és/vagy mentalevél
  • frissen őrölt fehér bors – ízlés szerint
  • 3 kisebb, apróra vágott szardellafilé

Elkészítés:

A vajon megdinszteljük a hagymát és a zellert. Majd rádobjuk a mentát és az aprított petrezselymet. Fűszerezzük borssal, ezután beledobjuk az aprított szardellafilét, és tovább pároljuk.

Beleöntjük a borsót és egy picit megcukrozzuk. Felöntjük az alaplével, 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöld leveleket. Ezzel is forraljuk egy pár percig, majd lezárjuk, végül pedig robotgéppel pépesítjük.

Tálaláskor megszórhatjuk még egy kevés aprított petrezselyemmel vagy mentával, feltétnek pedig kínálhatunk hozzá fasírtot, sült bacont vagy akár tükör-, esetleg buggyantott tojást.

Jó étvágyat!