Áfonya alma galette pite

A csokitortától kezdve a vadason át a házi mustig – A legjobb őszi receptek egy helyen

Megfigyeltétek már, hogy ősszel megváltozik az ég kékje? Sokkal erőteljesebb, határozottabb, mélyebb, élénkebb kék lesz, mint az évben bármikor. Olyan, mintha minden ehhez a színhez akarna hasonulni. Egyszerre szeretne minden szín élénkebbé, teltebbé, melegebbé válni. Nem titok: a kedvenc évszakom az ősz, és az ősszel együtt megjön az étvágyam is. Kiéheztem a fűszerekre, a textúrákra, a süteményekre, húsokra, a forró italokra. Futottam is egy kört testvéroldalunkon, a Cookta.hu-n, hogy összerendezzem a kedvenc receptjeimet.

SZEPTEMBER

Egyre inkább hajlok arra, hogy szezonális élelmiszereket vásároljak, amelyek lehetőség szerint az országban teremnek. Ha ti is emellett döntötök, akkor nemcsak támogatjátok a helyi termelőket, hanem vitamindús, magas tápértékű alapanyagokkal dolgozhattok. Szeptemberi kedvenceim a füge, a szőlő, a körte, a szilva, a dió, a csicsóka, a padlizsán, a cukkini.

Egyszerre több kedvencem is főszerepet kapott ebben a muffinreceptben. Lehet, hogy a muffin lejárt és unalmas, de még mindig az egyik legkönnyebben elkészíthető finomság, szóval ha csak pár percetek van, összedobhatjátok, a többit a sütő elvégzi.

Ha már a praktikusságnál maradunk, káoszkirálylányok számára a megmentő szerepében tündökölhetnek az egytálátelek. A cukkini csirkével és rizzsel együtt, fűszerekkel és sajttal megbolondítva olyan finom, hogy kötelező jó nagy adagot készítenetek belőle.

Forrás:
iStock

A szeptember a szüretről is szól, bakancslistámon szerepel, hogy egyszer részt vegyek egy igazi szüreti mulatságon. Addig pedig marad a bor (majd novemberben), előtte viszont érdemes a mustot kipróbálni, amely nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is – állítja a Cookta bloggere, Ditte. Must házilag, frissen és télire? Ide katttintva olvashatjátok is a receptet.

OKTÓBER

Ha szeptemberben még nem is éreztünk rá annyira a sütőtökre, októberben már tényleg nem lehet neki ellenállni. Krémlevesként, süteménybe, sülve isteni, de mit szóltok ehhez: sütőtökös gnocchi sajtmártással és ropogósra sült zsályával? Már csak a receptet elolvasva is alig várom az októbert, bár valószínűleg nem bírom ki addig.

Az almáról valószínűleg regényt tudnék írni, imádom a különböző ízű, illatú és színű darabokat, és végtelenül sajnálom, hogy egy idő után az idared mellől az összes fajta kikopik a legtöbb zöldségestől. A lényeg, hogy amíg viszont dőzsölhetek a választékban, addig almát eszem. Ha megunom nyersen, akkor sincs baj, az alma a legfinomabb süteményekben születik újjá, mint az omlós pite, a francia almás csodatorta, a tarte tatin, vagy a rusztikus, felül nyitott francia pitetorta, a galette.

Forrás:
iStock

Kicsit megtévesztő, de a vadas nem attól vadas, hogy vadhúsból készül. Viszont számomra valamiért összekötődik az ősszel, így biztosan nem maradhat ki a listámból. Ha szeretnétek elkészíteni, a Cooktán megtaláljátok a leírását – lépésről lépésre.

NOVEMBER

Novemberben már benne vagyunk a disznóvágás szezonjában. Békéscsabaiként nem hagyhatom ki a receptek közül a disznótorost. Évente egyszer biztosan eszem egy jó sült kolbászt – általában az évnek ebben a szakaszában. Köretként imádtam a kolbászzsírban sült tepsis kruplit is, de ha ez túl nehéz étel számotokra, készítsetek hagymás tört krumplit – ahogy ebben a receptben is javasolják a Cookta.hu szerkesztői.

Egy időben nem gondoltam volna, mennyire rákattanok majd a gyökérzöldségekre vagy a káposztára. A kelkáposzta hallatán sokan tényleg eldobják, ami a kezükben van, és kiszaladnak a világból, pedig nem kell. A kelkáposzta-főzelék isteni eledel akkor, ha NEM a menzás módon készítjük el.

Forrás:
Hámori Zsófia

November végére aztán kell valami igazán finom, bekuckózós édesség is. A mennyei mogyorókrémes csokitorta ugyan a hűtőben pihen addig, amíg nem kerül a tányérunkra, mégsem száműzhetjük csak nyárra. Mióta Pinczel Orsolya elkészítette a szerkesztőségben, és megkóstoltam, azóta álmodom ezzel az ízzel. A recept nem mellesleg a Cookta Aranykanál csokis receptversenyének győztese.

Remélem, ez a lista kellő ihletet adott, hogy birtokba vegyétek a konyhát. A Cookta.hu szerkesztőivel annak is örülnénk, ha megismerhetnénk a ti kedvenc őszi receptjeiteket. Ezeket küldjétek el nekünk az info@cookta.hu-ra, és a legjobbakat közzétesszük a Cookta.hu oldalán.