Egyéb kategória

Elképesztő képet posztolt a NASA: ilyen, mikor a fekete lyuk elnyel egy hullócsillagot

A galaxisunk két legizgalmasabb jelensége a fekete lyukak és a hullócsillagok. Ezek a galaktikus csodák ugyanis azt bizonyítják, milyen felfoghatatlan ereje van az univerzumnak. A NASA legújabb fotójától nektek is le fog esni az állatok!

vous - 2016.09.21.
Elképesztő képet posztolt a NASA: ilyen, mikor a fekete lyuk elnyel egy hullócsillagot

A tudósok már jó ideje tisztában vannak a hullócsillagok és a fekete lyukak különleges viszonyával. Ha ugyanis egy hullócsillag túl közel van egy fekete lyukhoz, akkor azt a fekete lyuk teljes egészében elnyeli, csak porszemcséket hagyva maga mögött. Ez a jelenség rengeteg energiát szabadít fel, melynek következtében erős fény keletkezik. A tudósok ezt stellar tidal disruptionnek, vagyis magyarra fordítva galaktikus árapály-zavarnak nevezik. Azonban ehhez a jelenséghez még sosem voltunk olyan közel, mint most – írja a Hello Giggles.

Sjoert van Velzen, a tanulmány vezetője azt mondta, ez az első alkalom, hogy tisztán láthatjuk a galaktikus árapály-jelenséget. A NASA kutatóinak ugyanis sikerült illusztrálnia azt a pillanatot, mikor a fekete lyuk éppen elnyel egy hullócsillagot. ELKÉPESZTŐ!

Objektum doboz

Ide kattintva pedig meghallgathatjátok, milyen hangja van a csendnek a Jupiteren!

Ajánlott cikkek