Test

Megvan, mit tegyetek, ha menstruáció alatt görcsöl a melletek

Ha a melleitek megduzzadnak, fájnak és extra érzékenyek azokon a bizonyos piros betűs napokon, ne ijedjetek meg: nem képzelődtök, a mellgörcs egy létező jelenség, és máris mondjuk, mit tegyetek a kellemetlen fájdalom ellen!  

vous - 2016.09.23.
Megvan, mit tegyetek, ha menstruáció alatt görcsöl a melletek

A mellgörcs nemcsak hogy létező dolog, hanem a nők mintegy 68%-a tapasztalja is a ciklust megelőző kellemetlen fájdalmat 25 és 45 éves kora között – legalábbis egy 2015-ös kutatás ezt az eredményt hozta.

Habár a mai napig nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza ezt a mellfájdalmat, tudományos tény, hogy menstruáció alatt a mell szövetei a szokásosnál csomósabbak, ezt pedig a nők fele észre is veszi magán életében legalább egyszer. Ráadásul mivel a hormonszintünk is össze-vissza ugrál a ciklusunk alatt, a rugalmas mellszövetek mérete és vastagsága is változhat, ez is okozhatja a különös fájdalmakat.   

Dr. Lee P. Shulman szerint ezek a viszonylag hirtelen jövő változások rengeteg nőt halálra ijesztenek, pedig valójában nincs mitől tartaniuk, a kínzó fájdalmat pedig többféleképpen is csökkenthetjük. Íme pár tipp, amit próbáljatok ki, ha ti is tapasztaljátok magatokon a mellgörcsöket!

1. Megfelelő melltartó

Minden nő tudja, hogy a megfelelő melltartó csodákra képes – nem csak az alakunkat, de a kényelmünket illetően is! Szóval ha gyakran görcsöl a melletek menszesz előtt, szerezzetek be egy megfelelő méretű és kosarú darabot, ami stabilan tartja a melleteket, hiszen a nem megfelelően alátámasztott, nagyobb méretű mellek ilyen apróságok miatt is fájhatnak!

2. Hideg, meleg borogatás

A fájdalom óráiban talán enyhülést hozhat egy olyan egyszerű trükk, mint a hideg- vagy épp a melegvízes borogatás – Dr. Shulman elmondása szerint ugyanis számos mellfájdalommal küszködő páciensnek bevált.

Forrás:
istock

3. Esti kankalinolaj  

Lehet, hogy erről a varázsszerről már hallottatok az anyukátoktól, ugyanis számos nő erre esküszik, ha mellfájdalomról van szó. Persze ezt eddig semmilyen komolyabb kutatás nem támasztotta alá, de attól még lehetséges, hogy az illóolaj befolyásolja a zsírsavakat a mellszövetekben, ennek következtében pedig csökken a fájdalom – próbáljátok ki, és győződjetek meg róla ti magatok!

4. Figyeljetek a diétátokra!  

Kutatások kimutatták, hogyha csak limitált mennyiségben fogyasztotok koffeint, valamint zsírszegény, de jó sok E-vitaminban gazdag ételt esztek (mint például a mogyoró és más magvak), talán kevésbé fog megduzzadni a melletek menstruáció előtt. Más kutatások ugyanezt következtették ki a lenmaggal kapcsolatban!     

Ajánlott cikkek