Egyéb kategória

5 helyzet, amikor NE használjatok kókuszolajat!

A kókuszolaj szinte bármire jó – legalábbis ezt gondoljuk róla. Egészséges, ha főzés közben használjuk, megszépít minket, ha a bőrünkre kenjük, meggyógyít minket, ha betegek vagyunk. Lehet, hogy tényleg egy csodaszer? Sajnos nem úgy néz ki...

vous - 2016.09.25.
5 helyzet, amikor NE használjatok kókuszolajat!

A New York Times felméréséből kiderült, hogy míg a az amerikai lakosság 72%-a úgy gondolja, a kókuszolaj egészséges, ezzel csak a táplálkozási szakértők 37%-a ért egyet – írja a Women's Health. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor nem a kókuszolaj a legjobb választás. Íme, 5 ilyen szituáció!

1. Ha fogyni szeretnétek

A kókuszolajról terjeng egy tévhit, miszerint fogyhattok tőle. A szakértők szerint azonban a kókuszolaj kalóriatartalma magas. Elsőre talán egészségesebbnek tűnhet, mint a többi alternatíva, de egy teáskanálnyi 117 kalóriát tartalmaz, ami szinte megegyezik egy teáskanál olívaolaj kalóriatartalmával. Persze, ettől még nyugodtan használhatjátok az ételekhez, de ne vigyétek túlzásba, hiszen sajnos ez sem egy csodaszer.

2. Fogmosás, szájápolás

Egy ősi ájurvédikus gyakorlat szerint a kókuszolaj jót tesz a szájhigiéniának – azonban a tudomány ezzel nem ért egyet. Egy kutatásból kiderült, hogy míg a fluorid és a gyógynövényes szájöblítők csökkentik a szájban lévő baktériumokat, az olaj nem. Azt mondják, ha egy este kihagyjátok a fogmosást, még az is jobb, mintha kókuszolajat használnátok. 

Forrás:
pixabay.com

3. Nyílt seb gyógyítása

Kókuszolajjal kennétek be a sebeteket? Ne tegyétek! A szakértő, Joshua Zeichner azt mondja, kókuszolajat csak ép bőrre kenjetek! A kókuszolaj ugyanis sebekre, vágásokra, horzsolásokra kenve bőrirritációt okozhat, ami bőrpírrel és viszketéssel jár.

4. A zuhany alatt

A kókuszolaj tényleg nyugtatja és puhává varázsolja a bőrt, de ha a kádban vagy a zuhanyzóban használjátok, nagyon vigyázzatok, ugyanis ha lecsöppen, nagyon csúszik!

5. Fényvédőkrém helyett 

Az igaz, hogy a kókuszolaj véd az UV-sugárzás ellen, a kutatások szerint egy 8-as erősségű fényvédőnek felel meg, DE nem szabad ezt használni a hagyományos fényvédők helyett. Ha egy kis extra védelemre vagy felfrissülésre vágytok, akkor persze magatokra kenhetitek a naptejezés után, de önmagában nem elég. 

Ajánlott cikkek