Egyéb kategória

Őszi teendők a lakásban – hogy ne szakadjon minden egyszerre a nyakatokba!

Közeleg a tél, na jó, igazából még csak az ősz, de nem árt idejében felkészülni az esti fagyokra. Ha most elgondolkodnátok, hogy mégis hogyan és minek álljatok neki a lakás téliesítésében, segítünk! Lassan elkezdhetitek például behozni a cserepes növényeket az erkélyről, szigetelni az ablakkereteket, elővenni a paplanokat és „téli” huzatokat. Még hogy nincs mivel készülni az őszre, igaz?

vous - 2016.09.29.
Őszi teendők a lakásban – hogy ne szakadjon minden egyszerre a nyakatokba!

Hogy ne szakadjon minden egyszerre a nyakatokba, felállítottunk egy prioritási listát, amin haladva pikk-pakk végeztek az őszi teendőkkel, ha folyamatosan elintéztek ezek közül valamit.

Cseréljétek le a nyári szetteket télire!

Büszkén jelentem, én már egy hete elrámoltam, illetve elsüllyesztettem a nyári ruháimat, szandáljaimat, búvárszetteket és társaikat. Persze ha az ember lányának van hova pakolnia ezeket, akkor baromi hamar lehet velük végezni, de ha nincs hová tenni őket, akkor igencsak meggyűlhet velük a bajotok, és több időt is elvesznek majd az életetekből, mire kifundáljátok, mi hol töltse a „téli álmát”.

Én azt tanácsolom, vegyetek már most óriási és persze szupercsinos dobozokat, és hajtogassátok bele a nyári gönceiteket.

Szépen, nem bedobálva! Majd tegyétek fel őket a szekrény tetejére. Fontos, hogy esztétikus dobozokat válasszatok, és ne nejlonzsákokat, mert nagyon zavaró és csúnya lehet a zsákkupacok látványa a szekrények tetején.

Forrás:
iStock

Menekítsétek be a növényeket

Ha nem vagytok nagy növényszakértők – így épp csak hogy elvegetálnak a „zöldek” az erkélyeteken – vegyetek magatokon erőt, és csekkoljátok le a neten, melyik fajta meddig maradhat kint a szabadban, illetve hogy télen hány fokon és hogyan kell majd tárolnotok őket, vissza kell-e metszeni, stb.!

szobanövény kisokos

Varázsoljatok titokzatos dzsungelt az otthonotokból! – szobanövény-kisokos kezdőknek és haladóknak

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, igaz? De mindenki szereti, csak van, aki közelebbről, van, aki távolabbról, és van, aki ért hozzájuk, meg persze vannak olyanok is, akik nem. Szóval szerintem a mondás úgy lenne helyes, hogy „aki a virágot neveli, rossz ember nem lehet”. Ha ti is a jó emberek táborát erősítenétek, segítünk legújabb növénykisokosunkkal!

Öltöztessétek át a lakást!

Arról már többször írtam nektek, hogy nálam otthon szezonális textilek vannak, amiket nagyjából három havonta lecserélek. Egyrészt mert hamar megunom őket, másrészt mert így mindig a szezon hangulatához tudom igazítani a lakást, harmadrészt pedig azért, mert nem biztos, hogy anyagában is illik ugyanaz a huzat nyárra és télre is egyaránt. Én személy szerint nemsokára a vékony anyagú, virágos és élénk színű díszpárnahuzatokat melegebb, plüssösebb változatokra cserélem majd.

Sőt, itt az ideje lecserélni a nyári könnyű takarókat, lepedőket is a pihe-puha meleg paplanokra, huzatokra.

Érdemes beszereznetek egy jó kis fényáteresztő illetve sötétítő függönyöket is. Mivel korán sötétedik, nagyon jó szolgálatot tesz majd egy áttetsző függöny. A fény ugyan bejön rajta, de a kíváncsiskodó tekinteteket egész jól kizárja.

Forrás:
H&M Home, Zara Home
árnyékolás lakberendezés

Ne csak az arcotokat kontúrozzátok! – A lakással is csodákat tesz a megfelelő árnyékolás

Számtalan megrendelőmnek tanácsoltam már, hogy mindenképp kerüljön valamilyen árnyékoló az ablakokra. Meglepő módon azonban ezt rengetegen elutasítják. Valószínűleg a régi, ronda súlyos függönyöknek és borzalmasabbnál borzalmasabb reluxáknak köszönhetően. Most viszont bebizonyítom, hogy az árnyékolás a funkcionalitáson túl esztétikus szerepet is betölthet a lakásban.

A sötétítő függöny pedig lehetőség szerint legyen minél vastagabb anyagból. Főleg ha régi ablakaitok vannak, és már nem zárnak túl jól, mondjuk mert itt-ott meg van vetemedve a fakeret. Ez a vastag függöny szuperül szigetel majd, így némi pénzt is megspórolhattok a rezsiszámlán, arról nem is beszélve, hogy mennyire zavaró egy szellős lakás.

Forrás:
H&M Home, Zara Home

Zárjátok ki a hideget, tartsátok bent a meleget!

Sokunk albérletben lakik, így nagyobb átalakításokat, téliesítéseket nem végezhetünk „ideiglenes” otthonunkban, sokaknak pedig nincs pénze egy nagyobb téliesítésre, mint például az ablakok keretének lecserélése. Ilyenkor célszerű utólagos ragasztós szigetelő profilt beszerezni a közeli barkácsboltból. Ezeket nagyon könnyű feltenni, és sokat segítenek, hogy ne húzza ki a cúg a meleget a lakásotokból.

Élet a családi házban

Ha házban laktok, érdemes mielőbb ellenőrizni a fűtésrendszert, fűtőtesteket, kazánt, kitisztíttatni a cirkót, feltölteni, illetve csöpögésmentesíteni, és ne felejtsétek ellenőrizni a tetőcserepeket, tetőablakokat, illetve ellenőriztetni a kéményeket, és szigetelni a bejárati ajtót – ha szükségét érzitek.

Nektek milyen tippjeitek vannak a tél beállta előtt?

Ajánlott cikkek