Egyéb kategória

A legtrendibb 300 forintos fülbevalók és az ország legmagasabb épülete: rendhagyó pécsi útikalauz VOUS-lányoknak

Dzsámi, Széchenyi tér, bazilika, POSZT, Victor Vasarely, legendás bőrkesztyűk, Zsolnay porcelán, lakatfal, 25 emeletes ház, Kispál és a Borz, Halott Pénz, Punnany Massif, 30Y, Rockmaraton – dolgok, amik azonnal beugranak az embernek Pécsről. Ez az a hely, amit rendszeresen meglátogatok, mivel ott nőttem fel – a mediterrán hangulatok városát viszont azoknak is érdemes meglátogatnia, akiket nem fűz komolyabb kötelék a helyhez. Ha akad egy szabad őszi hétvégétek, elárulom, mit nézzetek meg mindenképp.

vous - 2016.09.30.
A legtrendibb 300 forintos fülbevalók és az ország legmagasabb épülete: rendhagyó pécsi útikalauz VOUS-lányoknak

Természetesen Pécsnek is megvannak a maga „kötelező” látványosságai, ezért aki még nem járt az ország ötödik legnagyobb városában, az ne hagyja ki a közismert látványosságokat sem. A kezdőknek szánt Pécs csomagunk tehát így néz ki:

  • a négytornyú Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház (azaz a pécsi bazilika)
  • Gázi Kászim pasa dzsámija
  • Széchenyi tér
  • Zsolnay-kút
  • Király utca
  • Jókai tér
  • Barbakán
  • Pécsi Nemzeti Színház

Aki viszont ezzel a pakkal a hátán érkezne a szülővárosomba, az lépjen a haladó szintre és szívja magába a város atmoszféráját az alábbi helyeken.

Kicsit retró, de jó: a TV-torony

 A Zsolnay-kód

A Zsolnay-kód
Forrás:
Alexandra

A pécsi TV-torony rekorder, ugyanis az ország legmagasabb épülete a maga 197 méterével. (Aki már tekerne le a komment szekcióhoz, hogy felhívja a figyelmemet arra, hogy a lakihegyi adótorony 314 méter magas, annak elárulom: az adótorony építmény, nem épület.) A torony a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll, így egészen elképesztő a kilátás a városra és a környékre. Ha terveztek ide egy látogatást, érdemes úgy időzítenetek, hogy napnyugta előtt fél órával érkezzetek. Így még láthatjátok világosban és éjszakai fényekkel is a várost – a naplemente pedig megfizethetetlen bónusz. 

Tudom, ma a fapados légitársaságoknak köszönhetően kinyílt a világ, és elérhetőbbé váltak az utazások. Párizs, New York, London közelebb van, mint valaha – így egy 197 méter magas épület talán sokak fantáziáját hidegen hagyja.

Lehet, hogy magasabb az Eiffel-torony vagy az Empire State Building – de azok nem Pécsen vannak, és azok egyike sem a miénk. Szóval a tv-torony menő és nincs párja.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A város jokerkártyája: a Zsolnay Kulturális Negyed

Pécs és környéke panorámaképeken

Pécs és környéke panorámaképeken
Forrás:
Alexandra

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében újjáépítették az egykori Zsolnay gyárat, és egy új kulturális központot hoztak létre, ahol egész évben rengeteg program vár mindenkit – de tényleg mindenkit. Nincs az a korosztály vagy érdeklődési kör, amit ne szolgálnának ki.

Többek között ide költözött a Planetárium (szülinapi ajándékként planetáriumi előadást kapni egészen jó dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ezzel lepje meg azt, akit szeret), a Bóbita Bábszínház (szerintem a bábszínházból sosem lehet kinőni…) és a Pécsi Kesztyű legendás üzlete is, ahonnan olyan világsztárok is vásároltak már (na persze nem személyesen), mint Lady Gaga. Koncertek, kiállítások, színházi előadások is látogathatók itt – ezekről érdemes a honlapon tájékozódni.

Apropó, azt ugye észrevettétek, milyen sok sikeres zenész származik Pécsről?! Halott Pénz, Punnany Massif, 30Y, Kispál és a Borz, Intim Torna Illegál, Takács Eszter – néhány név a legismertebbek közül. Bár szinte mindegyikük járja az országot, érdemes egyszer „természetes élőhelyükön” megnézni ezeket a csapatokat és énekeseket. Higgyétek el, a pécsieknek egészen más energiákkal koncerteznek! 

A Zsolnay negyed egyébként önmagában is gyönyörű. Akkor is érdemes ide ellátogatnotok, ha csak egy kiadós sétára vágytok. Mi anyukámmal hétvégi programként nem egyszer jöttünk már ide „csak úgy”, és sosem bántuk meg. Olyan szép a látvány, hogy az ember sosem tud vele betelni.

Egyébként a negyed az instafotósok mennyországa: bármerre fordultok, mindenhol akad fotózni való.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A hipszterdivat fellegvára: a pécsi vásár

Sokféle kritérium szerint lehet a társadalmat kétféle emberre osztani. Az egyik ilyen a bolhapiac. Vannak, akik szeretik, és vannak, akiket a hideg ráz tőle. Azoknak, akik imádják, a vasárnap nyitva tartó pécsi vásár kötelező program! Bár a vásárban gyakorlatilag minden kapható, én a bolhapiac részét emelném ki, ahol antik bútorok, nyolcvanas és kilencvenes évekbeli ruhák, retró kiegészítők, elborult bizsuk keresik új gazdájukat elképesztő árakon (értsd: nevetségesen olcsó minden). Ha olyanok vagytok, mint főszerkesztőnk, Eszter, és szeretnétek a fast fashion márkák helyet valami mást választani, irány a pécsi bolhapiac! Kompatibilis lesz az elveitekkel és a gardróbotokkal is!

Valahányszor hazalátogatok a szülővárosomba, igyekszem útba ejteni a piacot, ahonnan a gardróbom meglepően sok darabja származik. Vettem már selyemblúzt 800 forintért, bizsukat 300 forintért és bőrcsizmát 600 forintért. Ezek azok a darabok, amikről általában a szerkesztőségben megkérdezik, honnan vannak – aztán csalódottan konstatálják, hogy egyedi, vintage cuccokról van szó.

A teljes élményhez pedig ajánlom a vásár területén elhelyezkedő kajáldák bármelyikét. Tévedés, hogy a legjobb lángost a Balatonon sütik…

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Csúnya volt, de mi így szerettük: a Magasház

A pécsi Magasház úgy kapott helyet a muszáj látnotok listán, hogy valójában már nem  – vagyis csak alig – láthatjátok… A kész épületet 1976-ban adták át, és 250 lakásnak adott otthont – egészen 1989-ig, amikor életveszélyessé nyilvánították és a lakókat kiköltöztették.

Gyerekkoromtól kezdve úgy emlékszem erre a helyre, mint a város legnagyobb kérdőjelére: üresen áll, csúnya, mégis a Pécsről alkotott képünk része.

Állítólag illegális bulik tömkelegét szervezték ide, de vetítettek is már rá fényfestéssel. A bontását évtizedeken keresztül tervezték, szervezték, variálták – 2015-ben pedig el is kezdték. És mint az lenni szokott, az addig szellemházként csúfolt épület a bontás első pillanatával párhuzamosan hirtelen mindenkiben fájó nosztalgiát ébresztett. Együtt néztük végig, ahogy emeletről emeletre eltűnik a ház – az üresen álló helye pedig mintha az emberekben is űrt hagyott volna. Ti már csak a helyét tudjátok megnézni a legendás Magasháznak, ennek ellenére azt mondom, aki a várost nemcsak megnézni, de belélegezni akarja, az zarándokoljon el a Hungária utca és a Szigeti út találkozásához.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Címkék: #kalauz #pécs #utazás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.