Egyéb kategória

„Úgy éreztem magam, mint akin átment az úthenger” – Hétköznapok egy ételallergiás lány szemével

Puffadás, szájzsibbadás, rossz közérzet – csak néhány azok közül a tünetek közül, amiktől számtalan ember szenved. Köztük Heni is, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be az írását az ételallergiáról. A következő sorokban Sitku Henrietta történetét olvashatjátok.

vous - 2016.10.11.
„Úgy éreztem magam, mint akin átment az úthenger” – Hétköznapok egy ételallergiás lány szemével

Rengeteg embert érint az ételallergia, leginkább a nőket! A környezetemben az elmúlt pár évben rengeteg női ismerősöm lett allergiás, egyik napról a másikra. De vajon mitől?

600

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Hajlamosak vagyunk a két megnevezést egy és ugyanazon betegségre használni, pedig a kettő nem ugyanaz! Az ételintolerancia nem az ételallergia szinonimája, az ételintoleranciáért az emésztőrendszerünk felelős, míg az ételallergiáért a beteg immunrendszere. 

Az ételallergia azonnali tüneteket okoz, míg az intorelancia jelei akár napokkal az adott étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek.

Én magam az ételallergián belül a tejre és a szójára vagyok allergiás. (Fontos megjegyeznem: van, aki a tejfehérjére, mint én, és van, aki a laktózra, vagyis a tejcukorra érzékeny – a kettő nem ugyanaz!) Körülbelül három éve derült ki a probléma, amire először egyáltalán nem gyanakodtam.

Biztosan ti is éreztétek már magatok úgy, mint akin átment egy úthenger, igaz? Állandóan az a fránya puffadtságérzés, fáradtság, sokszor előjövő kiütések, amik legfőképpen a tejes ételek fogyasztása után jelentkeznek.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket, ha ilyet éreztek, jobb, ha elkezdtek ételnaplót vezetni, ami sokat segíthet abban, hogy azt a bizonyos összetevőt, ami ezeket okozza, ki tudjátok szűrni! Emellett persze nem elhanyagolható, hogy orvoshoz forduljatok.

Mivel éltem-haltam a friss pékárukért, a finom joghurtokért, a csokiról nem is beszélve, számomra ezt a „betegséget” nagyon nehéz volt az elején elfogadni. Nem is nagyon tartottam be az ezzel járó szigorú diétát, csak ímmel-ámmal. Ennek pedig meg is lett a következménye: egyre durvább tüneteket kezdtem el produkálni, az arc, az ujjak és a száj feldagadása is ezek közé tartozott. Nagyon ijesztő volt, tanuljatok a példámból, és ne vegyétek félvállról az allergiát, még akkor sem, ha esetleg gyengébb tüneteitek vannak!

Forrás:
istock

Miután már elfogadtam, hogy ez a probléma fennáll, és muszáj tartanom a diétát, elkezdtem utánaolvasni, vajon milyen termékeket fogyaszthatok. Mondanom sem kell, rettenetesen nehéz volt az első egy év. Aki ebben jártas, rájön, hogy a tej és a szója szinte mindenben megtalálható, így amit eddig levettetek a polcról – nem nézve, milyen összetevők is vannak benne –, azt többé elfelejthetitek!

Apropó, szója! Ne feledjétek: aki allergiás, azokat a termékeket sem fogyaszthatja, amiken az szerepel, hogy tartalmazhat vagy nyomokban tartalmazhat tejet és szóját.

De akkor mit ehettek?

Imádok főzni, sütni, ez leginkább az elmúlt pár évben alakult ki nálam, hiszen meg kellett tanulnom úgy elkészíteni az ételeket, hogy az allergéneket kihagyjam belőlük, és számomra is fogyaszthatók legyenek. Például tej helyett rizstejet használok, szerintem ezzel a legjobb főzni, mert semleges az íze, nem úgy, mint a kókusztejnek, ami nagyon erőteljes, emiatt pedig sokan ódzkodnak tőle.

Emellett jó választás lehet a mandulatej, amit reggeli kávéhoz használok, és sütéshez is alkalmas, hiszen ad egy édeskés ízt! Ráadásul jó hír, hogy már szinte minden boltban megtalálhatóak ezek a növényi alapú tejek. Az elején a legnagyobb nehézséget az is okozhatja, hogy nem ugorhattok be a boltba, ha megéheztek. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen nálatok valami apróság, amit útközben is el tudtok fogyasztani.

Higgyétek el, nem ördögtől való, ha az ember hozzászokik ehhez a fajta étkezéshez. Szinte minden sütit meg lehet sütni, ha éppen azt kívánjátok, én sokszor csinálok tejberizst vagy rizskochot! Annyi a trükk, hogy nem tejjel, hanem rizs- vagy mandulatejjel készítem el. Sajnos a sajtos-tejfölös lángosról le kell mondanunk (nagy érvágás), de már egyre több olyan termékkel találkozni a boltokban, amiben nincs tej, sőt, egyre több fagyizó nyílik a városban, ami szintén mindenmentes, valamint paleoboltokban is találtok mindent a kedvetekre! Ne feledjétek, hiába a diéta, fontos, hogy mindig legyen nálatok allergiagyógyszer!

Ne csüggedjetek, legyen mindig az előttetek, hogy ti egészségesebben éltek ezáltal, és máris könnyebb lesz!

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek