Egyéb kategória

Egy úti cél, amit nem taroltak le a turisták – Irány Mostar!

Ha kirándulunk, valamiért a tengerpartos, azúrkék vizes helyekre gondolunk először, ahol hemzsegnek a turisták, pedig a kevésbé ismert helyekre is érdemes elmenni, főleg, ha olcsók és vadregényesek, ráadásul még közel is vannak. Mondjuk Bosznia-Hercegovina!

vous - 2016.10.15.
Egy úti cél, amit nem taroltak le a turisták – Irány Mostar!

Mint írtam már róla, esküvőre készülök, így adott volt, hogy keresni kell egy úti célt, ahol kipihenhetjük a szervezés fáradalmait, és hátrahagyhatjuk a fél világot és minden gondot. Az egyik hely, amin komolyan elgondolkoztunk, az egy autós nászút lett volna: Pestről Szarajevó, majd pár ott töltött éjszaka után Mostar. Végül nem ez lett a kiválasztott, de felkerült a bakancslistánkra, előbb vagy utóbb elmegyünk oda is.

Miért éri meg Mostar városába menni?

Mert ha igazán át akarjátok élni, hogy átszöremlik rajtatok az ősöreg idő, akkor itt át fogjátok. A falak és a macskaköves utcák a középkorba repítenek benneteket, amit csak még jobban éreztetnek veletek a várost keresztül-kasul átszelő utcácskák. 

Objektum doboz

A várost itt a Neretva folyó osztja két részre, az egyik oldalán muzulmán bosnyákok, másik oldalán katolikus horvátok élnek. A háború óta ugyan békében élnek egymás mellett, de azért még érezhető a távolságtartás. Állítólag nem szívesen mennek át a másik oldalra se a horvátok, se a bosnyákok, külön iskola és szórakozóhely van mindkét oldalon, ahová visszajárnak, és a vegyes szerelmi kapcsolatokat még ma sem nézik jó szemmel a családok.

A Neretva fölött vonul át egy gyönyörű híd, az Öreg híd, amit a háborúban lebombáztak, de később a régi korok technikájával újjáépítették, és az UNESCO világörökség részévé vált. A mostari legények azóta fejest ugranak a híd csúcsáról, ezzel némi turistapénzt is gyűjtenek, de külön fesztiváljuk is van, amit az ugrásnak szentelnek.

Objektum doboz

Objektum doboz

Szarajevót is bűn kihagyni!

A város hegyek által körülvett völgyben fekszik, ami páratlan látvány, ám emellett a rengeteg bazár is megadja a város varázsát. A szőnyegek, rézedények roskadásig megtöltik a boltokat, én tuti nem jöttem volna haza rézedény nélkül, főleg, hogy a rosegold szín most a fénykorát éli a divatban is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Érdemes kipróbálni a hagyományos bosnyák kávét is, ami teljesen eltér ízvilágában a pesti új hullámos és automata-kávék ízétől. Ráadásul szupergiccses rezes edényekben és kanalakkal, tányérokkal szervírozzák, amitől mindig elgyengül a szívem, a térdem. Mert a giccs, ha jól használjátok, csodaszép ám!

Objektum doboz

Nem is értem, hogy miért hanyagolják ennyire Bosznia-Hercegovinát, hiszen gyönyörű már az odavezető út is a Neretva-völgyön át, de valahol reménykedem is, hogy ez így marad, mert lássuk be, turisták nélkül minden város sokkal szebb.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.