Egyéb kategória

Sok van a rovásukon, én mégis hálás vagyok nekik: ezért nem tudok haragudni a Kardashian családra

A Kardashianok élete gyakorlatilag a kirakatban zajlik: minden egyes lépésüket nyomon követhetjük, hála a Keeping Up With The Kardashians című realitynek. Amerika első számú celebcsaládjáról mindenkinek megvan a maga véleménye: lehet őket utálni és imádni is. Nem csoda, hiszen olyan színvonalon élnek, ami az átlagember számára felfoghatatlan – és olyan húzásaik vannak, amivel az átlagember nehezen azonosul. Bevallom, néha az én zsebemben is kinyílik a bicska, ha valamilyen hírt hallok velük kapcsolatban – most mégis inkább azt árulom el, szerintem miért tartozunk nekik hálával. Igen, hálával – mert higgyétek el, akarva-akaratlanul, de tettek értünk valami nagyon fontosat.

vous - 2016.11.03.
Sok van a rovásukon, én mégis hálás vagyok nekik: ezért nem tudok haragudni a Kardashian családra

Élénken emlékszem a pillanatra, amikor pár évvel ezelőtt rá kellett keresnem a neten, hogy mégis ki a fene az a Kim Kardashian: látszólag mindenki vele foglalkozott – és a feneke méretével.

Ma már nincs ember, aki ne tudná, kik azok a Kardashianok: a család hírneve a világ utolsó utáni pontjára is elért. Ezzel párhuzamosan pedig nemcsak a nevük vált ismertté, hanem az a testalkat is, amit képviselnek.

Bár a szalagcímek egyik visszatérő kérdése, hogy igazi-e az a bizonyos fenék, ami az eltelt évek során a család fő védjegyévé vált, egy dolog biztos: ha igazi, ha nem, létezik. Látjuk nap mint nap; foglalkozunk vele; beszélünk róla. Kérdéseket vet fel, vitákat indít. Ez pedig hosszú távon a javunkra válhat.

Forrás:
Instagram/Khloe Kardashian

Ezúttal ne térjünk ki arra, vajon természetes fenekekről van-e szó, vagy a plasztikai sebészet remekműveiről. (Többek közt azért se, mert a sztárvilágban 100%-os természetességet keresni naiv dolog lenne.) A hangsúly legyen csak az ideál szón:

a Kardashianok révén egy, az addigi mainstreamtől eltérő ideál is teret kapott a médiában. Ez pedig nekünk, nőknek a legjobbkor jött: egy olyan korban, amikor kizárólag egyetlen ruhaméret jellemezte a divatipart és a sztárvilágot. Az XS-es méret, amivel a való életben elég kevesen rendelkeznek.

A telt, nőies formáknak szép lassan helye lett a tévéképernyőn, a magazinok oldalain és a divatban is. Ugyan korábban is felbukkantak a nőiesebb idomok itt-ott, de olyan erős és tartós hatással senki nem volt a közízlésre, mint a Kardashian család. Plus size modellek és teltebb színésznők mindig is voltak: viszont egyikük sem hozott valódi áttörtést, és sajnos a többségük inkább csak a periférián maradt.

Divat lett a nagy fenék - de biztos jó ez nekünk?

Divat lett a nagy fenék – de biztosan jó ez nekünk?

Kim Kardashian, Nicki Minaj, Beyoncé, Jennifer Lopez, Serena Williams, Iggy Azalea és Sofía Vergara – mi a közös bennük? Az, hogy divatba hozták a méretes, kerek popsit, és a sajátjukra rendkívül büszkék is! Míg korábban a mainstream kultúrában a vékony derék-nagy mell-kis fenék kombó volt a divat, most az afro és a latin kultúra szépségtrendje mentén a nagy hátsók is Hollywood-kompatibilissé váltak.

Korábbi cikkünk folytatását itt olvashatjátok.

Félreértés ne essék:

nem hiszem, hogy a Kardashianok által képviselt test lenne a tökéletes – ahogy abban sem hiszek, hogy mindenkinek rájuk kellene hasonlítania.

A hangsúly az általuk nyújtott alternatíván van: az addig egyetlen testalkatot idealizáló világunkban hirtelen helye lett valami másnak is. Egy csapásra megkérdőjeleződött, hogy valóban egyféle módon lehetünk-e szépek. És rögtön meg is érkezett a válasz: nem.

Ez pedig jó. Nagyon-nagyon jó.

Már nemcsak a kockás has és a szálkás felkar a példaértékű, hanem az is, ha valaki ne adj isten méretes fenékkel létezik. Márpedig mi, nők a biológiai adottságainknál fogva az utóbbira vagyunk hajlamosabbak…

Példaértékű, ha valaki az előbbit tűzi ki céljául – de példaértékű az is, aki képes elfogadni a saját adottságait.

Forrás:
Instagram/Kendall Jenner

A Kardashianoknak hála hirtelen elfogadóbbá vált a társadalom a nők fenékméretével kapcsolatban. A sikk már nemcsak az XS-es méretűek kiváltsága: a legnagyobb divatházak a modell alkatú nők mellett a hús-vér nőkre is terveznek. Egyre több olyan szabásvonal kerül a kifutókra, ami figyelembe veszi, hogy az ember lányának bizony van melle és feneke is.

A farmergyártók felismerték, hogy nem lehet egyetlenféle nadrágot ráerőltetni mindenkire: a lapos, a közepesen kerek és a termetes fenék is képviselteti magát az univerzumban.

Ezzel párhuzamosan pedig szép lassan a közvélemény is kezd lecsillapodni:

egyre többen fogják fel, hogy a nagy fenék nem egy hírértékkel bíró rendkívüli dolog, hanem egy, a világban előforduló jelenség – amit bűn szégyenletes testi adottságként kezelni csak azért, mert a kifutókról eddig nem ez köszönt ránk vissza.

Forrás:
Instagram/Kendall Jenner

Ami pedig kifejezetten szimpatikus számomra, az az, hogy a Kardashian családon belül is többféle testalkat képviselteti magát. Más az alkata Kimnek, Khloénak és Kendallnak is. Van köztük, aki átlagos testalkatú, van, aki nyilvánosan harcol a kilóival, és van, aki klasszikus modellalkat.

Szóval én azt mondom: botrányok és meztelen szelfik ide vagy oda…

éljen Kendall, éljenek a Kardashian lányok! És éljen minden nő, aki rájuk hasonlít – vagy teljesen máshogy néz ki, mint ők!

Turánszki Emőke

A szerkesztőség Kardashian-rajongója

Emcsi, a VOUS leglazább szerzője óriási rajongója a csajoknak. Hogy miért?

„Szerintem, akinek rendben van az értékrendje, tudja, mit lessen el a Kardashian lányoktól, mert bizony van mit. Ott van elsőnek az önbizalmuk. Azt gondoljátok, ők tökéletesek? Korántsem azok, mégis akkora önbizalommal rendelkeznek, mint kevesen. Lássatok át az Insta-képeken, a drága holmikon. Igen, ők részben szerencsés lányok, mert minden eszközük megvan, hogy a külsejük tökéletesnek TŰNJÖN. De higgyétek el, ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk, csak azt nem teszik közzé. Legyetek okosak, lessetek el a K-csajoktól divattrükköket, és még ha telik is rá, soha ne kérkedjetek drága holmival, mert bizony a 150 ezer forintos farmer egy hétköznapi lánynak nem oké. Az a fazonú nadrág megtalálható megfizethető változatban is.”

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.