Egyéb kategória

A gyűjtögetés magasfoka – így ne essetek bele ebbe a csapdába!

Emlékeztek még azokra a műsorokra, amikben megszállottan gyűjtögető alanyokhoz kopogtattak be a műsorvezetők, és igyekeztek őket jó tanácsokkal ellátni, illetve segítettek nekik megszabadulni a feleslegesen bespejzolt holmiktól? Sajnos életünkben számtalanszor beleesünk mi is ebbe a hibába. Persze ezt most nem úgy kell érteni, mint ahogy kóros gyűjtögetőknél lenni szokott. Csak hogy „kicsit” túlzásba esünk valamilyen kedvencünk felhalmozásával. Ezek lehetnek ruhák, könyvek, parfümök, akcióhős-figurák, és ki tudja még mik...

vous - 2016.11.12.
A gyűjtögetés magasfoka – így ne essetek bele ebbe a csapdába!

Én úgy gondolom, a gyűjtögetés nem feltétlenül jó nekünk, vagy oké, talán egy ideig igen, de aztán amikor már mindenhonnan ezek a tárgyak köszönnek vissza a lakásban úgy, hogy nem tudjuk őket használni, hol tárolni, és még a csillárról is lógnak, annyi van belőlük, akkor biztosan nem lesz nekünk már jó.

Esztert például rabul ejtették a körömlakkok

„A géllakk-korszakom előtt megszállott körömlakkgyűjtő voltam. A lilán kívül bármelyik szín, és annak bármelyik árnyalata jöhetett, nem válogattam. Emlékszem, egyszer nagyon sokáig kerestem egy bizonyos sötétzöld színt, ami a fejemben létezett és képes voltam 2000 forintot is kiadni végül ARRA a körömlakkra, amelyik olyan volt, amilyennek megálmodtam.

Forrás:
Vous / Mengyán Eszter

Most ott ülnek egy fiókban és arra várnak, hogy leszokjak a géllakkról és újra birtokba vegyék az ujjaimat.

Ugye, a körömlakkok nem romlanak meg?”

Persze ezt a kérdést Eszter valószínűleg viccnek szánta, de a csúf igazság az, hogy DE! Igenis megromlanak, így teljesen felesleges felhalmoznunk belőlük egy nagyobb készletet, amit biztosan nem fogunk felhasználni egy-két éven belül. Ha pedig mégis így tettetek, célszerű a hűtőben tartani őket, hogy tovább tartsanak. Na igen, ez persze kivitelezhető is, de ha valóban olyan sok körömlakkotok van, akkor nem biztos, hogy az ételek helyét át kellene venniük a körömlakkoknak a frigóban. Nemde?

Eszter esete szerintem egyébként abszolút tipikus, hiszen könnyen bele lehet esni a lakkok gyűjtésébe, mert nem túl drágák, azonnali örömöt nyújtanak, kicsik, színesek és ellenállhatatlanok, így nem meglepő, hogy Viola is a rabjuk lett.

„Eszterhez hasonlóan én is a lakkokra vagyok rácsúszva. Egy cipősdoboznyi és egy hatalmas neszesszernyi van belőlük. Nagyjából 150 darabra saccolom a kollekciót. Szerintem azért lett belőlük ennyi, mert ez az egyik legolcsóbb módja annak, hogy az ember kövesse a divatot: minden szezonban veszek pár nagyon trendi színt – de mivel ezeket nem használom el, mire újakat vennék, egyre csak gyűlnek.”

Forrás:
Vous / Molnár Viola Anna

A gyűjtögetés nem nekünk jó – nekünk csak részben, és csupán egy ideig. Nem úgy a rokonoknak és a barátoknak! Hogy miért?

Mert mindig fognak tudni nekünk a jeles alkalomra ajándékot hozni úgy, hogy ne kelljen túl sokat agyalniuk rajta, mivel lepjenek meg. Otthonunkon pedig egyre inkább átveszi majd az uralmat a sok kacat.

És azért is másoknak lesz jó, mert amikor szembesülünk azzal, hogy elvesztettük a kontrollt a gyűjtögetés felett – ez a jobbik eset –, akkor meglephetjük a barátokat egy-két felesleges holmival, ahogyan például Viola is teszi. Azt mondja, vele érdemes jóban lenni!

„A rokonságom és a barátnőim tanúsíthatják, hogy nagy elajándékozó vagyok.”

Ezért Vio kap tőlem egy jó pontot!

Marie Kondo alias KonMari, akiről már többször is meséltem nektek, azt mondja, lehet gyűjteni dolgokat, de nem szabad átesni a ló túloldalára. A gyűjtött tárgyak közül is csak azokat tartsuk meg, ami örömöt okoz, vagy amit használni tudunk. Ha például van egy olyan ruhadarabunk, amit utcára ugyan már nem vennénk fel – például egy jelmezt –, de örömet okoz, hordjuk otthon! Ne érezzük emiatt hülyén magunkat, viszont ha tényleg meg akarjuk tartani, hordjuk, vagy vegyük elő időközönként. Annak ugyanis semmi értelme, hogy egy dobozban tároljuk, és csak a helyet foglalja.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Az emberiség szerintem két csoportra osztható: a rendimádókra és a rendetlenekre. Persze vannak időszakok, amikor az egyik halmazból átkerülünk a másikba. Egy időre. De ez nem hosszú távú, csupán pillanatnyi „elmezavar”, amit valamilyen belső vívódás idéz elő. Vajon az a képesség, hogy rendet tartsunk magunk körül, tanulható? Marie Kondo – a rendrakás koronázatlan királynője – szerint határozottan!

A cikk itt folytatódik.

Hogy mely tárgyakat tartsuk meg, és melyektől közül szabaduljunk meg, azt a következőképpen dönthetjük el Marie szerint:

Vegyük kézbe, öleljük meg, és ha boldogság érzete fut végig rajtunk, akkor tartsuk meg! Minden mást, amivel nem így érzünk dobjuk ki, amiből pedig több is van, szabaduljunk meg tőlük.

Nóri és én például olyan dolgokból halmozunk fel készleteket, amit el is fogunk rövid időn belül használni, és nem romlanak meg túl hamar. Ilyenek például Nóri kedvencei, a hajsamponok, és az én személyes kedvenceim a szárított gombák és fűszerek. Persze ezeknek is van szavatossági idejük, de igyekszünk folyamatosan használni őket, és azáltal, hogy kifogynak, újabb örömöt okozhatunk magunknak azzal, ha újabb termékeket szerzünk be ezekből, persze csak ha már kellőképpen kifogytunk belőlük.

Andi a hobbikellékeket gyűjti előszeretettel

„Én kreatív kacatokat gyűjtök. A férjem teljesen kivan tőle, mert nem tudunk úgy bemenni egy boltba, hogy ki ne jöjjek valamivel, amit 'majd egyszer felhasználok'. És persze a fiók, amiben tartom, annyira tele van, hogy amikor kinyitom, kifolyik belőle minden. Szerintem átlátható, mindent megtalálok benne, de Tibi szerint ideje lenne rendet csinálni.”

Forrás:
Vous / Puha Andrea

Addig nincs baj azzal, hogy Andi ezeket gyűjti, míg valóban fel is használja őket, de ez a gondolat, mely szerint „ez egyszer még jó lesz”, KonMari szerint szinte sosem jön el. Ilyen kategóriából ne nagyon tartsunk meg szinte semmit. Ha tényleg szükségünk lesz valamire a jövőben, inkább vegyük meg akkor, amikor biztosan kell.

Piri megszállott fülbevaló-gyűjtő

„Ha egyszer elindulok vásárolni, minimum egy párat veszek, még akkor is, ha nem azt szerettem volna venni. Jelenleg olyan 120 pár fülbevalóm van. A legnehezebb benne, hogy alig tudom már őket hol tárolni.”

Forrás:
Vous / Mogyoró Piroska

Onnantól kezdve, hogy a gyűjtése valaminek már gondot okoz, nem pedig örömet, érdemes leülni, végigböngészni az egyes darabokat, és megszabadulni azoktól, aminek már nincs helye sz otthonunkban. Csak azért ne tartsunk meg valamit, mert „így teljes a kollekciónk”.

Valaminek a gyűjtése nem a gyűjtés miatt okoz örömet számunkra, hanem mert jó körülvenni magunkat szép vagy számunkra kedves dolgokkal, de ez nem a mennyiségben, hanem a minőségben kell hogy örömet okozzon számunkra!

A lakás persona non gratái – avagy ezeket a tárgyakat sürgősen dobjátok ki az otthonotokból!

A lakás persona non gratái – avagy ezeket a tárgyakat sürgősen dobjátok ki az otthonotokból!

Vannak dolgok, amikre egyszerűen „nincs pardon”. Ezeket hosszasan sorolhatnám, de most mindössze egyet szeretnék csak megosztani veletek, ez pedig a lakásban fellelhető megbocsájthatatlan tárgyak listája. Következzen tehát a top-tiltólista az általam gyűlölt és megbocsájthatatlan holmikról!

A cikk itt folytatódik.

Ajánlott cikkek