Egyéb kategória

Pontosan tudjuk, mikor szexelnek, pedig a keresztnevüket sem tudjuk

Belegondoltatok már abba, vajon melyik lenne az a három szó, amivel a szomszédotok jellemezne benneteket? Vagy ha neki kellene megfilmesítenie az életeteket, milyen mozi készülne rólatok? Most hagyok egy kis időt, hogy átgondoljátok. Mert amíg az teljesen egyértelmű, hogy a szomszédainkról megvan a véleményünk – lehet ez jó és rossz is –, addig arról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy valójában mi a szomszédaink szomszédai vagyunk, így valamilyen kép az ő fejükben is él rólunk.

vous - 2016.12.01.
Pontosan tudjuk, mikor szexelnek, pedig a keresztnevüket sem tudjuk

Mindez azért jutott eszembe, mert a VOUS-n a nap témáját ma az Alexandra kiadó új kötetének címe, a Titkok utcája adta. A regény fülszövege szerint a történet hősnője és szerelme titkos esküvőjük után egy rozzant londoni albérletbe költöznek. A Dale Street lakói sokfélék ugyan, de egy dologban teljesen egyetértenek: van egy család, akiknél borzalmasabb szomszédokat senki sem kívánhat magának. Hősnőnk összebarátkozik a zajos család legifjabb tagjával, de nem sokkal később rémálomszerű események következnek be, amelyekről ebben a cikkben nem esik több szó, a jószomszédi viszonyról azonban igen.

Amikor a szomszédaink miatt inkább egy lakatlan szigeten élnénk

Ha engem írnának le a szomszédaim pár szóval, akkor én lennék a beszélgetni nem akaró, láthatatlan hölgy, aki néha Mogorva Mártaként vonul hátra, az udvar végében található szelektív hulladékgyűjtőkig. Én tényleg nem szeretek beszélgetni a szomszédaimmal, nem szeretnék többet tudni róluk, mint amennyit a közös falakon vagy a lichthofon keresztül hallok.

Persze, ha kölcsönkérnének egy kis cukrot vagy sót, akkor szívesen adnék nekik, de miért kellene barátoknak lennünk, közös programokat szerveznünk, vagy akár három szónál többet is beszélnünk egymással? Szerencsére nálam sokkal kedvesebb szomszédok és szomszédi közösségek is léteznek (és persze sokkal rosszabbak is, de erről Mojzi külön cikket írt, olvassátok el azt is!).

a szomszéd fűje rohadjon le

Éljen a jó szomszédi (v)iszony! – avagy mit tehetünk, ha már a hangtompító sem segít?

Mit tehetünk, ha túl hangos a szomszéd? Elsőre talán még benyeljük, másodszorra már húzzuk a szánkat, harmadjára csendre intjük, negyedjére pedig elgondolkodunk a költözésen vagy a feljelentésen. Hogy mi lenne számunkra a legmegfelelőbb, illetve mi ilyenkor a szabályos út?

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

A VOUS-lányokat is megkérdeztem, mennyire ismerik a szomszédaikat, milyen a viszonyuk egymással, barátkoznak-e, esetleg szerveznek közös programokat. Népszerű volt a téma, csak úgy özönlöttek a válaszok. A legérdekesebb az volt, hogy általában nem olyan szomszédokat kapunk, mint amilyeneket érdemelnénk. A legjámborabb VOUS-lányok is kifognak olyat, aki miatt szeretnének inkább egy lakatlan szigeten élni, pedig korábban arról álmodoztak, hogy az amerikai filmek mintájára süteménnyel állítanak be hozzájuk.

A legvagányabbak közülünk inkább feladják a küzdelmet az életüket megkeserítő szomszédokkal szemben, és a költözés mellett döntenek. Máshol maratoni levelezések és viták zajlanak a parkolóhelyek körül.

Azért szerencsére vannak olyan esetek, amelyek hallatán visszatérhet az emberiségbe vetett hitünk.

El tudjátok képzelni, hogy van olyan néni, aki a szomszédjában lakó fotósunk ajtókilincsére csokit és gyümölcsöt csempész, mert „a fiatal lányoknak kell a csoki a boldogsághoz”? Mások cserepes virággal lepik meg a szerkesztőségünk egyik tagját, így cserébe december 6-án mikuláscsomag köszönti majd. Virgács valószínűleg nem lesz benne.

Forrás:
iStock

Pontosan tudjuk, mikor szexelnek, pedig a keresztnevüket sem tudjuk

Ha belegondoltok, a szomszédokhoz fűződő viszonyunk egészen különleges. Adott esetben pontosan tudjuk, mit néznek a tévében, mikor betegek, miért üvöltöznek a pasijukkal és mikor szexelnek, ugyanakkor a vezetéknevükkel sem vagyunk tisztában. Néha a keresztnevükkel sem.

A szomszédainkat a legtöbb esetben ugyanúgy nem választhatjuk meg, mint a családtagjainkat. A jó szomszédi viszonyra azonban a szociológusok kutatásai szerint egyre nagyobb igényünk van…

…mivel még soha ennyi ember nem élt egyedül a nagyvárosokban, mint manapság.

A szomszédokat összeboronáló kezdeményezések Németországban élnek és virágoznak. Több német nagyvárosban is létezik olyan lakóközösség, amelyben a felnőttek közös gyerekfelügyeletet, közös pincekönyvtárat terveznek. Ott nem szeretne senki elbújni a másik elől, és ott valószínűleg megvalósulna Mojzi álma is, hogy egymásnak sütnek süteményt és együtt kávéznak a nappaliban.

200 süteménnyel az előítéletekkel szemben

Titkok utcája

Titkok utcája
Forrás:
Alexandra

A süteménysütés amúgy jó eszköz arra, hogy közel kerüljünk a szomszédainkhoz – állítja Stephanie Quitterer, aki szerint sokkal kevesebb lesz az egymással szembeni előítélet, ha jobban ismeritek, kik laknak mellettetek vagy veletek szemben. Stephanie-nak kisgyerekes anyukaként meg kellett küzdenie az előítéletekkel egy olyan környéken, ahol az anyukák minden más anyukát betámadtak, aki hordozás helyett a gyerekét babakocsiban tologatta, és nem kizárólag bioételekkel etette a porontyot.

Elhatározta, hogy az összes szomszédját szeretné megismerni, mindegyiknek süteményt süt (összesen 200 darabot), és addig járja a környéket, amíg valaki be nem invitálja egy kávéra. Az elején olyan ideges volt, hogy majdnem inába szállt a bátorsága. Amikor aztán végre beinvitálták valahova, varázslatos élményekkel lett gazdagabb – állítja Stephanie, aki tapasztalatairól blogot is vezetett, majd könyvet írt.

Azt mondja, azóta sokkal otthonosabban érzi magát, tényleg olyan, mintha hazamenne, és jó dolog, hogy ha a környéken élőkkel összefut, spontán beülnek valahova, hogy megigyanak egy kávét. Érdekes tapasztalat az is, hogy az összes előítélete, amit a szomszédaival szemben támasztott, megdőlt a személyes találkozások során.

far-breton-tejespite-suti

Far breton: tejes pite téli változatban

A tejes pite tulajdonképpen egy sült puding, nincs tésztája, vagyis a krémes tejsodó maga a sütemény. Nagyon egyszerű összeállítani, a többi pedig a sütő dolga. Most a francia, pontosabban bretagne-i klasszikus tejes pite, a far breton receptjét osztjuk meg veletek.

A receptet testvéroldalunkon, a Cookta.hu-n olvashatjátok.

Hogy otthon érezzétek magatokat

Szerencsére senkinek sem kell Stephanie példáját követnie, és 200 süteménnyel felvértezve körbejárni a szomszédait. Szerencsére a Facebook elég jó felület arra, hogy csoportokat hozzunk létre, a Miutcánk.hu pedig kifejezetten szomszédokat összekötő közösségi oldal.

Az biztos, hogy a szomszédi viszony mindig is egyedi és különleges lesz. Például teljesen oké, ha cukrot vagy tojást kértek kölcsön, ha bútort kell cipelni, de belefér egy kis segítség akkor is, ha például szerelni kell valamit. Teljesen elfogadhatatlan viszont, ha a tojás vagy a cukor árát kéritek kölcsön, vagy fizettek a segítségért.

Így ha legközelebb költöztök, ne csak a környéket járjátok be, hanem a házban is hallgatózzatok egy kicsit, ismerkedjetek a szomszédokkal, kérdezzétek meg az előző tulajdonost róluk. Ha ugyanis jó a kapcsolatotok a szomszédaitokkal, akkor támogatni, segíteni fogjátok egymást és a viszonyotok nagy mértékben meghatározza, mennyire érzitek magatokat otthon és mennyire érzitek jól magatokat a bőrötökben.

Ajánlott cikkek