Egyéb kategória

3 + 1 fontos Facebook-csoport azoknak, akiket érdekel, mi lesz velük a jövőben

Leonardo DiCaprio klímaváltozásról szóló, 2016-ban bemutatott filmjében nem az eltűnt sarkvidéki jégtakaróról szóló rész, nem a szennyezett levegőjű városokról készült felvételek, de nem is a környezetszennyezés mértékével kapcsolatos tények voltak a legmegdöbbentőbbek számomra. Sokkoló, hogy a színész sok-sok évvel ezelőtt, a húszas évei elején járva is ugyanúgy küzdött azért, hogy felhívja a figyelmünket: NAGY A BAJ. Azóta pedig még nagyobb.

vous - 2016.12.21.
3 + 1 fontos Facebook-csoport azoknak, akiket érdekel, mi lesz velük a jövőben

Az Északi-sarkon rohamosan olvadó jég problémája jóval túlmutat a lesoványodott, táplálékuktól megfosztott jegesmedvéknél, a tengerparti városok veszélybe kerülésénél vagy a hajózási nehézségeknél. A felmelegedés, az olvadás és a megemelkedett tengerszint világméretű problémákat okoz – és erre nem kell már sokat várni, ha nem cselekszünk. Megváltoznak az óceáni áramlatok, megváltoznak az áramlások okozta éghajlati sajátosságok, az éghajlathoz alkalmazkodott növénytermelés kérdésessé válik, a szélsőségesség természetessé válik… a következményeket fel lehet vázolni, de nagyjából mindenki sejti, hova vezet az az út, amelyen most a Föld szinte teljes lakossága robog előre.

A VOUS ügyeletes anyukáját, Lillát nem egy dokumentumfilm, hanem a valóság vágta fejbe, amikor rájött arra, hogy négyfős családjával mennyi szemetet termelnek. Pedig ő már nem is tartozik azok közé, akik egyáltalán nem figyelnek a környezetre: lányánál, Boránál mosható babapelenkát használ, Lilla rendszeresen turkálókban és a Pici Piacon vásárol, helyi termelőktől vesz élelmiszert, szelektíven gyűjt szemetet. Instagram-posztjából mégis az derül ki, hogy még ez sem lehet elég:

Objektum doboz

„Bálint végtelenül szomorú, hogy lehet, nemcsak az unokáinak, de a gyerekeinek is tönkrebasszuk A Bolygót! Ez (a képen látható szemeteszsák – a szerk.) csak a szelektív! 3 hét termése, és tömörítem! 2017-ben változtatni fogok: nincs kicsi kiszerelésű, műanyag dobozos joghurt, csak nagy üveges, nincs filteres tea, csak ömlesztett, nincs nejlonzacskó, a péksütit is textilbe tesszük, és így tovább…”

Egy év kezdete mindig jó alkalom arra, hogy változtassunk valamin, ami aztán – a legideálisabb esetben – január 21-re beépül a mindennapi rutinunkba.

Teljesen elég, ha csak egy dologgal kezditek, mert érezni fogjátok, hogy az az egy magával hozza a többit is.

Régebben a különböző fórumok voltak azok az online platformok, ahol tapasztalatot cserélhettek, ahova csatlakozhattak azok, akik hasonlóan gondolkodnak. Ezeket most a Facebook-csoportok váltották fel jó ideje. Ha 2017-ben változtatni szeretnétek, ezt a hármat (valójában pedig négyet) ajánlom a figyelmetekbe.

Kreatív újrahasznosítás csoport

A csoport nevéből könnyen kitalálhatjátok, hogy már meglévő tárgyak továbbhasznosításával foglalkozik. A csoport tagjai általában saját maguk készítette tárgyakat posztolnak fotóval. Nagy kedvencek közé tartoztak 2016-ban a konzervdoboz, vászon, csipke, zsinór, gombok, gyöngyök találkozásából született kosárkák, a használt cserép és defektes gumi felhasználásával készült babák, a papírból fonással készült játéktárolók vagy a minire mosott pulcsiból, az ebéd dobozából, régi koszorúalapból és húsvéti ágakból készült karácsonyi dekoráció. Ide kattintva csatlakozhattok is.

Forrás:
Depositphotos

Háztartásom hulladék nélkül csoport

A zero waste életformáról többször is írtam nektek, hősként tisztelem azokat, akiknek sikerül hulladékmentes háztartást vezetniük. A csoportba kerülve kezdek meggyőződni arról, hogy ez nem is olyan lehetetlen küldetés. Szuper tippek, praktikák, ötletek kerülnek szóba, amikkel valamennyien találkoztok, ha belevágtok a dologba.

Ugyanez a tematika ebben a másik csoportban is, nem is kell döntenetek, melyikhez csatlakoztok, mindkettőhöz érdemes.

Minimalizmus – önkéntes egyszerűség

Ha olvastátok Mojzi cikkét Marie Kondo rendrakási, szelektálási módszeréről, örömmel csatlakoztok majd ehhez a csoprthoz is, amely az önkéntes minimalizmust tűzte ki célul. Ez olyan filozófia, amelyet elsajátítva kevesebb pénzből lesztek sokkal gazdagabbak, megváltoznak az igényeitek, a használati tárgyak halmozása helyett a mindfullness, az élmények, a minőségi idő lesznek fontosabbak.

minfulness technika

Éljetek a jelenben – próbáljátok ki a mindfulness technikáját!

Előfordult már veletek, hogy úgy éreztétek, peregnek a napok, az események, de mintha csak elszállnának mellettetek anélkül, hogy igazán részt vennétek bennük? Vagy annyira rágódtatok múltbeli történéseken, vagy stresszeltetek azon, mit hoz a jövő, hogy valóban teljesen kétségbeestetek – pedig csak a fejetekben játszódtak le a dolgok? Nos, nem vagytok egyedül, az emberiség nagy része, különösen az örökké elfoglalt és tevékeny nyugati kultúra nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gondolataitok mindenhol máshol legyenek, csak ne a jelen pillanatban. A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Biztosan észrevettétek már magatokon, hogy ha valami nagyon elkezd foglalkoztatni benneteket, akkor olyan, mintha az egész világ körülöttetek arról az egy dologról szólna.

Hirtelen mindenki levágatja a haját. Egyszer csak mindenki férjhez megy, az esküvőjét tervezgeti vagy gyereket vár. Vagy mindenki elkezdi szelektíven gyűjteni a szemetet és tudatosan vásárolni – mindegy, hogy ruháról vagy élelmiszerről van szó. Gondolom, nem kell hosszan ecsetelnem, hogy mennyire torzul a valóságról alkotott képetek, ha valami elkezd benneteket érdekelni.

Azt javaslom, bármennyire is belefeledkeztek egy dologba, érdemes mindig nyitott szemmel járni, odafigyelni a való világra, mert akkor nagyobb az esélyetek, hogy tudjátok, mi történik valójában. Sajnos azzal, hogy ti belefogtok valamibe, és találtok néhány társat, nem változik meg mindenki gondolkodása, de senkire nem szabad várnotok, nektek kell elkezdeni változtatni. Az ok számtalan lehet.

Leonardo filmje nagyot szólt, valószínűleg sokakat billentett afelé, hogy változtassanak – nem lennék meglepődve, mivel engem is egy dokumentumfilm billentett át azon a határon, hogy soha többet nem vásárolok a H&M-ben vagy a Zarában (sem).

DiCaprio filmje pedig mindenki számára kötelező.

Ajánlott cikkek