Egyéb kategória

Az Alföld lekörözte a kicsi ciciket – avagy a lapos nem mindig unalmas

„Most tényleg az Alföldről akarsz írni? De hát az annyira lapos téma! Ha már lapos, akkor inkább a kis cicikről, azt még kattintanák is.” Ha nem is ebben a sorrendben, de ez volt a véleménye – egyébként az Alföldön született – kolleginának. Akihez aztán egy másik – szintén az Alföldön született – munkatárs is csatlakozott. Az élet az Alföldön és az élet a pici cicikkel kattintásversenyében az utóbbi nyerne (ezért is a cseles cím), de az Alföldet sem hanyagolhatjuk el, ezért döntöttem mégis emellett.

vous - 2017.01.12.
Az Alföld lekörözte a kicsi ciciket – avagy a lapos nem mindig unalmas

Alföldi lány vagyok, a Viharsarokban születtem, Békéscsabán. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a nagy semmi közepén, amely még a Hortobágynál is nagyobb pusztaság. Imádom a várost, ahol délután 5 órakor kiürülnek az utcák, mindenki otthon van vagy a kertjében kapirgál. A kulturális programokat nem tolják az ember arcába, hanem mindig ugyanazokon a helyeken, nagyjából ugyanazok szolgáltatják.

Ja, hogy a Kolbászfesztivál! Az tényleg egészen elképesztő program, tulajdonképpen olyan, mint egy háromnapos lakodalom és disznóvágás ötvözete, ahol legálisan lehettek részegek reggel 6-kor és ezt fent lehet tartani az ezt követő 12 órában. A várost járva gyönyörű munkásszobrokat fedezhettek fel, a belváros pedig nagyjából hét perc alatt átgyalogolható.

Van mégis valami olyan bája az egész városnak, a környéknek, a szomszéd megyéknek, az Alföldnek, amelyet érdemes felfedezni – akár télen is.

Forrás:
Depositphotos

A legtöbb gyönyörű kép itt égett bele a retinámba, ezen a semmi különös vidéken, amely Grecsó Krisztián Tánciskola című regénye szerint sík, lapos, kisszerű és zsírszagú, de mindezek ellenére ezer kincset rejt és érdemtelenül elhanyagolt. Gondoljatok csak bele!

Készül egy nemzetközi kisfilm Budapestről vagy felkerül egy nemzetközi listára, mint a legjobb úti cél, akkor aztán büszkék vagyunk, hogy milyen gyönyörű helyen is lakunk valójában. Aztán amikor arra kerül a sor, hogy elutazzunk valahova, maradunk a wellness-szállóknál, ahonnan három napig ki sem tesszük a lábunkat. Így sok helyre el lehet jutni az országban, csak amikor az élményeinkről kérdeznek, maximum a szaunaszeánszról tudunk áradozni.

Objektum doboz

Fürdőzni pedig az Alföldön is lehet, hiszen ott van Hajdúszoboszló, Gyula, Orosháza–Gyopárosfürdő, Füzesgyarmat, Szeged, Kiskunmajsa, Szarvas, de ne akarjátok beérni ennyivel!

Szóval kalandra fel, mert az Alföld gyönyörű. Jót lehet enni, inni, a következő helyeket pedig meleg szívvel ajánlom.

600

Fedezzük fel együtt az országot!

Írjatok ajánlót a kedvenc magyarországi helyeitekről, az ottani ételekről, ízekről, szokásokról, szerethető furcsaságokról. Az Alföld mellett valószínűleg vannak olyan részei az országnak, ahova még érdemes elutazni. Nem kell nagy dolognak lennie, ha csak a naplemente gyönyörű onnan, vagy jó illata van a földnek, azt is ismernünk kell.

A VOUS vendégszerző felhívásunkban mindent megtaláltok, ami a cikkírással kapcsolatos. Kattintsatok ide a részletekért!

Hajós

Kacskaringós utcácskák, macskakő, zegzugos utak, több mint ezer pince egy kupacban. A Hajósi Pincefalu kicsit olyan, mintha mézeskalács-házakból épült volna fel, de a bájos homlokzat mögött több száz éves szakértelemmel készülnek a legfinomabb alföldi borok. Amikor ott jártam, teljesen elvarázsolt a kis pincefalu, ahol amúgy szállást is találtok, ha belefeledkeznétek a borkóstolásba.

A pincefalu honlapján amúgy az áll, hogy a régi hagyományok szerint a legelső lakók hajóval érkeztek ide, de annyira magával ragadta őket az alföldi táj szépsége és a sík vidék, hogy nem is eveztek tovább. Szerintem érthető.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Szabadkígyós

Ha már Békéscsabán jártok (khm…), akkor ne csak Gyulára menjetek át, ahol az ország egyik legjobb termál- és gyógyfürdője üzemel, hanem kanyarodjatok el Szabadkígyós irányába, ahol az Alföld egyik legszebb kastélyát, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt találjátok. Igaz, ráférne a felújítás, mert teljes pompájában még káprázatosabb lehetne, de ebben az állapotában van valami nosztalgikus romantika, amely körbelengi. Nem véletlenül az esküvői kreatív fotózások egyik kedvelt színhelye.

Ha szeretitek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületét, akkor ezt imádni fogjátok – az építtetők ugyanazok voltak. A család amúgy eléggé szerteágazó volt, így nemcsak az Alföldön, hanem az egész országban találtok romantikus stílusú Wenckheim-kastélyokat.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Tiszadob

Ne hagyjátok ki a tiszadobi Andrássy-kastélyt se, amely állítólag Erzsébet királyné tiszteletére épült, a Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára. Nemcsak maga az épület, hanem a környezete is gyönyörű. Itt található Magyarország egyik legszebb növénylabirintusa is, amely felülről egészen elképesztő látvány, de a bukszusok között haladva is maradandó emlék lehet.

Ha pedig szeretnétek meghosszabbítani a kirándulást, akkor utazzatok tovább a Zemplénbe, amely nemcsak ősszel, de télen is gyönyörű.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Békésszentandrás

Bandibá', Ogre, Óarany, Napkincs, Magyar Vándor, Fekete. Ezek a nevek sokat jelentenek azoknak, akik szeretik a kézműves söröket, Békésszentandráson ugyanis ilyen finomságok készülnek. Keressétek fel a város határában található duzzasztógátat, amely 1936 óta működik. Békéscsaba felé utazva térjetek be a kondorosi betyárcsárdába vagy a békési Kira vendéglőbe, amely az ország első – és egyetlen – cigány vendéglője. Budapest felé haladva viszont megérkeztek Szarvasra, amely egy gyönyörű város a híres arborétummal és több kastéllyal is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Szarvas

A Holt-Körös mellett fekvő Szarvas olyan, mint egy kis ékszerdoboz. A híres arborétum, a Mini Magyarország, a történelmi Magyarország közepét jelölő emlékmű csak a kezdet. A folyó menti gátakon sétálni, biciklizni szinte kötelező program (biciklit bérelni is lehet a városban). Mínusz húsz fok esetén inkább a gyalogos túrát javaslom a varázslatos Anna-ligetben, ahova a Körösvölgyi Látogatóközpontban csekkolhattok be, de csak csoportosan és előzetes bejelentkezés után.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Címkék: #alföld