Egyéb kategória

Ez történik a testetekkel, ha fáj a fejetek

A fejfájás nem túl kellemes – van, hogy annyira erős, hogy szédelgünk miatta, émelygünk, vagy fel sem tudunk kelni az ágyból. De mi játszódik le ilyenkor a testünkben?

vous - 2017.01.31.
Ez történik a testetekkel, ha fáj a fejetek

Ha fáj a fejünk, akkor általában egyből a gyógyszerekhez nyúlunk, hogy csillapítsuk a fájdalmat. Kutatók azonban bebizonyították, hogy a „kikapcsolódás” talán nagyobb eséllyel segíthet–- például ha megnézünk egy videót, vagy ha teszünk egy sétát a friss levegőn. De miért? Mi játszódik le a testünkben fejfájás közben? Most utánajártunk!

Ez történik az agyunkban

Az agytörzsben van egy rész, amit úgy nevezünk, hogy „migrén-generátor”, melynek bekapcsolásáért a begyulladt idegek felelősek. Ha ez beindul, úgy érezzük, mintha jégcsákánnyal vernék a fejünket, de ez a szerv valójában nem képes fájdalmat érezni. Az égető érzést az agyhártya okozza – írja a Women's Health.

Ez történik a tápcsatornánkban

Az emésztőrendszert is érinti a fejfájás. Ha ilyenkor bármit lenyeltek – beleértve a gyógyszereket is –, az ott ülhet a gyomrotokban anélkül, hogy megemésztenétek, ami émelygést vagy hányást is okozhat. A bélrendszerben pedig a fejfájás akár hasmenést is kiválthat.

Forrás:
iStock

Ez történik az érzékeinkkel 

Igen, az érzékeink is megváltozhatnak a fejfájás miatt. Gondoljatok csak bele, ilyenkor egy ölelés is fájdalmas. De kellemetlen lehet még jó néhány olyan dolog, ami egyébként nem zavar minket, mint a napfény, a telefoncsörgés vagy egy erős illat.

fejfájás migrén idegesség stressz

Ezek a rossz szokások okozhatnak fejfájást

Nem titok, hogy ha túl sok alkoholt iszunk az esti buliban, másnap csúnya fejfájással ébredünk. Mint ahogy az sem, hogy a gyakori stressz vagy az állandó kialvatlanság is ilyen tüneteket okoz. Na, de azt gondoltátok volna, hogy sokszor a következő rossz szokások állnak a fejfájás hátterében?

Vivi cikkét ide kattintva olvashatjátok el!

Ez történik a hormonjainkkal

A fájdalom adrenalinlöketet ad, ami heves szívverést, kitágult pupillákat és izzadást eredményez. Ettől a testeteket elárasztja a kortizol, vagis a stresszhormon. Ám szerencsére ezek egy rövid ideig csökkenthetik is a fájdalmat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.