Egyéb kategória

Hová temethetjük az elpusztult háziállatunkat? Utánanéztünk!

Üres a lakás, mióta Kiwi nincs. Hiányzik a kaméleonunk, hiányzik, ahogyan tekergette a szemét, hogy alapjáraton igazi kis grumpy cat volt, akinek folyton a kedvében akartunk járni. Már nincs köztünk, és soha nem éreztem magam annál tehetetlenebbnek, mint amikor láttam őt szenvedni.

vous - 2017.02.13.
Hová temethetjük az elpusztult háziállatunkat? Utánanéztünk!

Rossz érzés volt látni, ahogyan görcsöl, a végén már a kezeimben tartottam, és elsápadtam, amikor láttam, hogy fehéredni kezd.

Az jutott eszembe, amikor Szilas Rita mesélte nekem, hogy amikor elpusztult a kaméleonja, akkor fehér volt. Megijedtem, hogy itt és most azonnal elveszítem. Olyan gondolatok jártak a fejemben, hogy

  • legalább bírja ki, amíg orvoshoz jutunk;
  • hogy talán jobb lenne, ha azonnal elpusztulna, csak ne fájjon neki;
  • hogy addig bírja ki, míg a férjem hazaér, hogy itt legyünk mindketten neki.

Betettem egy cipősdobozba, teletömködtem a radiátoron melegített ruháimmal, nehogy megfázzon kint, aztán rohantunk orvoshoz. Amikor kiderült, hogy komoly a baj, akkor egy újabb kérdéssel kellett szembenéznünk.

Minek tegyük ki az állatot?

Az orvos tisztázta, hogy elég rossz állapotban van, a mérleg nyelve inkább a rosszabb kimenetel felé húz. Diagnosztizáláshoz röntgen, vérvétel kellene, ám az is trauma a kaméleonnak, mert elég gyenge amúgy is. Akkor azt ajánlotta, hogy két napig erősítsük, ha jobban lesz, érdemes alávetni a diagnosztizálási eljárásoknak, ha nem, akkor az altatás célszerű.

Nagyjából azt azért lehetett tudni, hogy a kaméleonok átlagéletkora két év, 2-3 tojásrakást bírnak ki a nőstények. Kiwi éppen ebben a korszakban volt, előtte pár héttel rakta le hamadszor a tojásait, és sanszos volt, hogy pár tojás benne maradt, ez pedig akkor az állat pusztulását is okozhatja. Kaméleonoknál pedig a műtéti beavatkozás elég kétes kimenetelű, kevés esetben javasolt. A miénkben már nem lett volna jó ötlet.

„A kaméleonunk is szerepet kapott az esküvőn” – DIY esküvőnk volt, így csinálhatjátok utánunk!

5 ok, hogy egy hüllőt szeressetek

Az állattartással mindig úgy voltam, mint annak idején az orrpiercinggel. Akartam, akartam, de mikor megláttam, hogy minden második embernek az van, aki szembejön velem, elment tőle a kedvem. Cuki a macska, cuki a kutya, de legyen inkább valami más. Végül lett is. Egy kaméleonom. És nem bántam meg, nagyon lehet ám őket szeretni! 

Itt elolvashatjátok, miért.

A lehető legrosszabb érzés meghozni egy döntést arról, hogy mikor altassunk el egy állatot, hol van a határa annak, hogy ez már túl sok szenvedés, hol végződik a korán feladás. Mi végül két nap hasztalan erősítés után döntöttünk amellett, hogy elköszönünk tőle. Így is félő volt, hogy túl sokáig húztuk a szenvedését, de közben küszködtünk az érzéssel is, hogy mi van, ha nem tettünk meg mindent.

Objektum doboz

Hamvasztás vs. temetés

Amikor a döntést nagy nehezen meghoztuk, akkor kaptunk még egy kérdést, amin soha nem gondolkoztunk. Hamvasztani szeretnénk, vagy temetni a kaméleonunkat? Hirtelen nem tudtunk mit reagálni, úgyhogy rápihentünk a kérdésre. A hamvasztást helyben vállalták volna, de utánaolvastam, és gyakorlatilag erre külön kiépült iparág van. Vannak helyileg kihelyezett hamvasztók, ahová elvihetitek a kedvenceteket, és akár állatos urnát is kaptok hozzá – természetesen fizetni kell érte.

De vannak olyan állathamvasztók is, akik helyszínhez mennek, országos lefedettségűek, bárhová lehet hívni őket, és ott hamvasztanak. A hamvasztás többnyire másfél-két órás procedúra, amibe akár egy kis szertartást is beleillesztenek. Az árak nem fixek, függnek az urnától, az állat termetétől, súlyától, távolságtól, de körülbelül 15 000 forinttól kezdődnek.

Mi végül kihoztuk a kaméleonunkat, és eltemettük a kertünkben. Nem állattemetőben, pedig arra is van már lehetőség. Budapest határában, közvetlenül az E5-ös út mellett is találhattok egy álattemetőt, ahol akár a sírkövet is vállalnak, de akár a sír gondozását is.

Jó, ha tudjátok, hogy akárhová és akárhogyan nem temethetitek el a kisállatotokat.

Ezt a 45/2012. (V. 8.) VM rendelet 7. Az elhullott, kedvtelésből tartott állatok és a lófélék ártalmatlanítására vonatkozó eltérésekről szóló pontja is meghatározza. Kertbe, saját ingatlan területére szabad, egészen pontosan a 9. § szerint legfeljebb évi 100 kg össztömegig elföldelhető a kedvtelésből tartott állat, ám ez is a 10. § (2) bekezdése szerinti feltételek betartásával, azaz:

„Elhullott állatok elföldelése ott végezhető, ahol a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 1,5 méternél nem emelkedik magasabbra. Az elföldelést úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolság legyen. Az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között legalább 1,5 méter távolságnak kell lennie.”

Ezenkívül a távoli helyekre külön szabályok léteznek, ami területenként eltérő lehet, a fertőzött állatokat pedig szintén kiemelt figyelemmel kell kezelni. Leginkább a hamvasztást és az álattemetőt, gyűjtőhelyet részesítik előnyben, melynek működését szintén szigorú szabályok határozzák meg. A jogszabályokról bővebben itt tájékozódhattok.

Ajánlott cikkek