Egyéb kategória

„Olyan hirtelen jött a megkeresés, hogy szinte fel sem fogtam, mi történik!” – Sármán Nóra ruhái az Oscar vörös szőnyegén debütálnak

Bár a filmművészetet díjazzák, az Oscar-gála estéjén a divat is központi szerepbe kerül: mindenki arról beszél, ki kinek a kreációját viseli; a legszebb (vagy épp legrondább) ruhák pedig a filmtörténet részévé válnak. Ha már divatról van szó, idén nemcsak egy magyar rendező sikerének örülhetünk, hanem annak is, hogy valaki Sármán Nóra-kreációt fog viselni. A kulisszatitkokról magát a tervezőt kérdeztük.

vous - 2017.02.26.
„Olyan hirtelen jött a megkeresés, hogy szinte fel sem fogtam, mi történik!” – Sármán Nóra ruhái az Oscar vörös szőnyegén debütálnak

Tavaly egy ország tapadt a képernyőkre az Oscar-gála estéjén. Egy emberként szorítottunk Nemes-Jeles Lászlónak, illetve a Saul fia teljes stábjának. Hihetetlen, de idén is lesz kinek drukkolni: Deák Kristóf Mindenki című filmjét a legjobb rövidfilm díjára jelölte az akadémia. A díjátadót az egész világ feszülten fogja figyelni, de egy magyar tervező, Sármán Nóra valószínűleg mindenkinél jobban fog izgulni, ugyanis a kreációi ezúttal a vörös szőnyegen debütálnak majd.

De vajon mit lehet tudni a ruhákról? Hogy jött a felkérés? Többek között ezeket a kérdéseket is feltettük a tervezőnek, aki most elárulja a válaszokat.

Sármán Nóra

Sármán Nóra

Kedvenc témája a menyasszonyi ruha, ami nem csoda, hiszen az esküvői divat gyerekkora óta a mindennapjai részét képezte: nagymamája esküvői ruhák varrásával foglalkozott, édesanyja pedig az egyik legnevesebb esküvői ruhaszalon, a Fehér Szalon alapítója.

Nóra 2010-ben diplomázott a MOME textiltervezés szakán. Egyetemi évei alatt a London College of Fashion hallgatója is volt, és gyakornokoskodott egy francia menyasszonyiruha-divatház, a Cymbeline tervezőműhelyében.

Jelenleg a Kisképző textil szakán tanít, imádja a textiltörténetet és a divattörténetet. 

Mit lehet tudni az Oscar-díj-átadóra készülő ruháról? Ki vagy kik fogják viselni?

Az Oscar-díjra jelölt Mindenki című rövidfilm stábja hölgytagjainak felöltöztetésében vettem részt. Volt benne kihívás, hiszen most egy olyan műfajba is belekóstolhattam, amibe eddig még soha… 

Nagyon örülök neki, hogy idén őket öltöztethettem, mert nagyon különböző karakterek, és szerintem sikerült az egyéniségüket is belecsempésznem a vörös szőnyeges kreációkba.

Kitől kaptad a felkérés?

Az Oscar-díj-átadóra induló csapat hivatalos stylistjától, Molnár Anikótól kaptam a felkérést, aki egyébként a Marie Claire magazin fantasztikus stylistja!

Objektum doboz

Mit szóltál hozzá, amikor megkerestek ezzel a lehetőséggel?

Szerintem minden divattervező álma, hogy a vörös szőnyegre ruhát tervezhessen, így

én is sokszor eljátszottam már a gondolattal, hogy milyen ruhákat terveznék az Oscar-díj-átadóra.

Ez a megkeresés viszont olyan hirtelen jött, hogy azonnal neki kellett állnom a munkának, és szinte fel sem fogtam még, hogy mi történik! Most is elfog az izgatottság, ha a jelölésre gondolok, ezért azt hiszem, hogy egész éjjel nézni fogom az Oscart, és nagyon szurkolok majd a Mindenki csapatának.

Forrás:
Sármán Nóra
oscar ruha divat

Az elmúlt 20 év 10 leggyönyörűbb ruhája az Oscar-gálákról

Mi már napok, sőt hetek óta Oscar-lázban égünk, ugyanis a hétvégén sor kerül a 88. Oscar-gálára. Amellett, hogy nagyon kíváncsiak vagyunk arra, kik kapnak majd díjakat, és izgulunk a Saul fiáért, lélegzet-visszafojtva várjuk a sztárok ruhakölteményeit. Addig is összegyűjtöttem nektek az elmúlt 20 év leggyönyörűbb vörös szőnyeges darabjait.

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

Ajánlott cikkek