Egyéb kategória

Top három kincset érő fűszer – amit ki kell próbálnotok

Ha azt mondjuk, „kincsem”, van, aki az oldalbordájára, van, aki a gyerekére, vannak, akik pedig szó szerint a kincseikre gondolnak, mint például a kedvenc ékszereik, megörökölt csecsebecséik vagy épp autójuk. Miért is ne? Hiszen bármi lehet számunkra kincs. Az én számomra például a fűszerek bírnak nagy értékkel, amik mindig kisegítenek a bajból, merthogy a legegyszerűbb ételből is fenséges fogásokat varázsolnak.

vous - 2017.03.17.
Top három kincset érő fűszer – amit ki kell próbálnotok

Persze ezek közül is vannak kedvenceim, amelyeket egy kincsesládába zsúfoltam, és mindig velem vannak, még akkor is, ha épp elutazom – persze ilyenkor kisebb kiszerelésben.

Ugyanis sosem tudhatom, mikor kell bevetnem őket.

Lehet, hogy furcsának tűnik ez a ragaszkodás, de ha rátaláltok egyszer ti is a számotokra kedves fűszerekre, biztos vagyok benne, hogy mindig ott csücsülnek majd a kamrapolcotokon. Ehhez viszont keresni, kutatni, kísérletezni kell, na meg elhagyni a megszokott kis komfortzónákat, vagyis a só, bors és pirospaprika triumvirátus egyeduralmát.

5 fűszer

5 fűszer, amiről nem is gondolnátok, hogy egyben gyógynövény is!

„Van köztetek olyan, aki egy bevásárlásnál a zöldséges standnál aszerint válogat, hogy mely növényekre számíthat a legnagyobb bajban is? És ezalatt nem a korgó hasatokra gondoltok, hanem az egészségetekre? Mert bizony akadnak olyan fűszerek, amelyek nem csak az ízlelőbimbóitok miatt fontosak!

Ha szívesen ízlelgetnétek újabb fűszereket, aromákat, mutatok néhányat, amivel érdemes kísérletezni. Az egyszerűség kedvéért azokat a kedvenceimet – a dobogósokat – mutatom most be nektek, amelyeket sokféle és nem túl bonyolult ételekhez is használhattok.

Sáfrány és sáfrányos szeklice

A sáfrány a világ legdrágább fűszere – megnyugatásképp: baromi kevés kell belőle az ételbe –, nem csoda, hiszen egy kiló fűszerhez százötvenezer krókusz bibéjére van szükség, amit egyenként kézzel szednek le.

Íze kissé kesernyés, illata nagyon jellegzetes, színe pedig vöröses, ami ételbe téve sárgára színezi a fogásokat. Egy-két késhegynyi nemhogy bőven elég belőle, de nagyobb mennyiségben mérgező is lehet. Gyerekek és várandósok nem is fogyaszthatják, de ez senkit ne riasszon el tőle, mert fantasztikus ízt ad az ételeknek, ahogyan olcsóbb társa, a sáfrányos szeklice is – talán egy kicsit visszafogottabb aromával.

Tökéletes fűszere lehet egy jó paellának, tejszínes tésztának, rizottónak, mártásoknak, de izgalmassá tehetjük vele a sima vasárnapi húslevest vagy csirkecombot is. De nem csak sós, édes ételekhez is kiváló! A svédek híres nemzeti péksüteményét, a mazsolás csavart kalácsot, vagyis a lussekattot is ezzel ízesítik.

Szerecsendió

Nálunk családi vonás, hogy gyakorlatilag mindenbe, na jó, majdnem mindenbe teszünk szerecsendiót. Már el sem tudom képzelni az ̶é̶l̶e̶t̶e̶m̶ ételem nélküle. A szerecsendiót és a virágát is használják fűszerezésre.

Forrás:
Molnár Anikó

Ha tennétek vele egy próbát, mindig egész diót vásároljatok, és frissen reszeljétek bele az ételbe, mert köszönőviszonyban sincs porrá őrölt társával.

Elképesztően frissítő az íze. Európában főleg krumplis ételekhez, és besamelmártáshoz használják, Indiában pedig amellett, hogy a garam masala fűszerkeverék egyik alapízesítője, édességekhez is szívesen használják.

Én melegen ajánlom nektek karfiolos, sütőtökös, spenótos, sajtos, de húsos ételek fűszerezéséhez is. Ha egy keveset belereszeltek belőle egy tányér levesbe, higgyétek el, csodákat művel majd vele, ahogyan a rizottóval és egyéb rizses, zöldséges ételekkel is. De érdemes tenni vele egy próbát akkor is, ha pudingot vagy rizsfelfújtat készítenétek.

fűszer étel

Főzzétek magatokat fiatalra és egészségesre fűszerekkel!

„Az idő múlását nem tudjuk megállítani vagy visszapörgetni, de szerencsére a fiatalodásban sok minden a segítségünkre lehet. Sajnos a legtöbb erre alkalmas anyag mesterséges, drága, vagy nem tudjuk, hogy erre is alkalmas. Pedig már az is rengeteget számít, ha megfelelően étkeztek, és tudjátok, hogy mit mire használtok. Hoztam is 10 fűszernövényt, amik szuper hatással vannak a testetekre, és megfiatalítanak!

Borókabogyó

Már a neve is fantasztikus, nem igaz? Hát még az íze! Itthon kevesen használják, köszönhetően annak, hogy főként a vadhúsok legjobb barátja, pedig annyi mindent tehetünk még vele ízesebbé.

Tudtátok, hogy ez a fűszer adja meg a gin karakteres ízét is?

Ez az itthon is őshonos bogyó a borókacserje sötétkék, gömbölyű termése. Íze kissé csípős, így nem kell belőle túl sok az ételbe, már pár szem is baromi karakteressé varázsol egy jó kis mártást vagy sült husit. De használhatjátok pácokhoz, főzőlevekhez, sőt salátákhoz vagy salátaöntetekhez is. Nagyon jót tesz egy egyszerű tejszínes csirkének vagy akár egy áfonyás sütinek is.

Forrás:
Molnár Anikó

Ti milyen fűszerekkel teszitek izgalmasabbá az ételeket?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.