Egyéb kategória

„Ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között” – Beke Lucával, Takács Nóra menyasszonyi ruhájának tervezőjével beszélgettem

Beke Luca valamit nagyon tudhat, ugyanis a VOUS-lányok közül ketten is az általa tervezett ruhát választották életük nagy napjára. Pedig Luca sokáig gyerekruhákkal szeretett volna foglalkozni, mígnem nagyjából két éve valaki felkérte, tervezze meg álmai menyasszonyi ruháját. Azóta nincs megállás: idén már csak néhány helye van, annyian keresték meg.

vous - 2017.03.30.
„Ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között” – Beke Lucával, Takács Nóra menyasszonyi ruhájának tervezőjével beszélgettem

Volt egy pillanat, amikor Luca úgy gondolta, elfordul az egész divattervezéstől. Hiába nyerte meg a Triumph fehérneműtervező versenyének hazai fordulóját, a tanulmányai során nem készítették fel arra, hogyan adjon interjút, hogyan nyilatkozzon, hogyan kezelje a sikert.

„Nekem ebben semmilyen tapasztalatom nem volt. Mindig azt szerettem, ha az általam tervezett ruha van a fókuszban, nem én, ezért a kezdetekben nagy nehézséget okozott a szereplés.”

Szerencsére a fehérneműverseny sanghaji világdöntője, ahol a harmadik helyet szerezte meg, sok mindent megváltoztatott. A verseny előtti éjszakai próbán derült ki számára, hogy a fotózások során megsérült a ruha. Arra kérte a szervezőket, hadd javíthassa ki.

„A szállodai szobában az osztrák és a török versenyzőkkel közösen dolgoztunk rajta. Kvázi versenyhelyzetben ajánlották fel a segítségüket, mert azt mondták, hogy amikor elolvasták a koncepciót és meglátták a munkámat, a részei akartak lenni.

Akkor jöttem rá, hogy lehet tisztelni a másik munkáját és becsülni az erőfeszítéseit.

Én ezt az irányt szeretném képviselni, és ma a showroomban, ahol többen dolgozunk együtt, ez meg is tud valósulni. Mi nem egymás konkurenciái vagyunk, hanem segítjük, húzzuk egymást. Olyan közeget tudtunk létrehozni, ahova nagyon jó bejönni, dolgozni, alkotni” – mondja Luca a napsütötte stúdió egyik helyiségében.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Gyönyörű, fényes, világos irodában beszélgetünk a Váci utcában. A közel 100 négyzetméteres lakás korábban lakberendezési stúdióként működött, a különböző textúrájú fehér falak tökéletes hátteret adnak a 12 tervező ruháinak, kiegészítőinek, amelyek polcokon, vállfákon sorakoznak.

Nemcsak a termékek bemutatása zajlik itt a nagyközönség számára, hanem az alkotófolyamatok egy része is. Luca műhelyszobájába pont nem tudunk bekukkantani, mert épp sztárszerzőnk, Takács Nóra ruhájának részleteit lepleznénk le.

Annyit azonban elárulhatunk, hogy nemcsak a ruha maga, hanem az anyaga is nagyon különleges lesz.

puha andrea esküvő

VOUS-lányok esküvője

A VOUS-lányok közül tavaly férjhez adtuk fotósunkat, Ancsát és szerzőnket, Andit. Idén pedig sztárszerzőnkön, Takács Nórán a sor. Néhány cikk a témában:

Luca először két éve kapott felkérést menyasszonyi ruha tervezésére. „Nagyon megmaradt az a pillanat, amikor az örömapa sírva jött oda hozzám a nagy napon, hogy ez a ruha egy az egyben az ő lánya. Azt hiszem, az volt a titok, hogy

pont annyira volt esküvői, amennyire kell, ugyanakkor pont annyira volt látványos, hogy az ő szépségét ne nyomja el. Inkább a személyisége kiegészítése volt a ruha.

Korábban sokat foglalkozott gyerekekkel, ezért a kezdetek kezdetén gyerekruhákat szeretett volna tervezni. A kollekciók kiterjesztéseként olyan foglalkozásokat tartottak, ahol a tervezők, a családok közösen alkottak. Ma a Ginger Brownie darabok ott vannak Kínában, Franciaországban és Szaúd-Arábiában is.

Ősszel és télen a gyerekruháké a főszerep, idén már koszorúslányka– és virágszórókislány-ruhák is kerülnek a kollekcióba. Ez egészíti majd ki az esküvői vonalat, amely a tavaszi és a nyári időszakot fedi le munkával.

Forrás:
Kerepeczki Anna

„Idén eddig harminc menyasszonyom van. Ez annyi, mint tavaly egész évben. Viszont már csak néhány helyem van, ugyanis szeretném ezt az emberléptékű vállalkozást és a személyre szabott tervezést megtartani. Akik hozzám jönnek rengeteg odafigyelést kapnak, például hogy a legapróbb részletekig mindent közösen válasszunk ki.

Mindig hangsúlyoznom kell, hogy ez nem konfekció, hanem egy az egyben személyre szabott ruha.

Luca elmeséli, hogy olyannyira a menyasszonyokra szabják a ruhát, hogy azt rajtuk kívül senki más nem tudja viselni. Az anyagok Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek, itt már ők hímezik, gyöngyözik ki az anyagot.

Ennek ellenére is a szalonok árai alatt tudják tartani az árakat, mert pici a cég, így nem kerül rá egy ruhára öt ember haszna.

Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével

Beke Luca divattervező

  • 2012-ben megnyerte a Triumph Inspiration Award fehérnemű-tervező pályázat hazai fordulóját, a sanghaji nemzetközi megmérettetésen harmadik helyezett lett.
  • 2013-ban végzett a Mod'Art International Hungary divattervező szakán.
  • Tanulmányait a MOME-n folytatta tovább.
  • 2013-ban elindította gyerekruhamárkáját, a Ginger Brownie-t.
  • 2015 óta személyre szabott esküvői ruhákat is tervez Lucidité márkanév alatt.

A tervezés körülbelül három konzultációt jelent. Lehet, hogy valaki rengeteg ötlettel, Pinterest-boardok sokaságával állít be hozzá, de a második vagy legkésőbb a harmadik alkalomra már ezer százalékig kikristályosodik, mit szeretne a menyasszony. Mindez sok-sok odafigyelés, törődés és bizalom eredménye. Luca a tervezési folyamat végére sokszor tervezőből pszichológus és barátnő is lesz.

„Ilyenkor, márciusban még a legtöbb menyasszonynál az elején vagyunk a dolgoknak, mindenki nagyon lelkes, nincsen rajtuk az a nyomás, ami az előkészületek vége felé már jellemző. Amikor a finisbe érünk, akkor elkezdenek folyamatosan bombázni kérdésekkel, de mondom is nekik, hogy írjanak nyugodtan Viberen, Facebookon.”

Persze, az igazi barátnők nem maradnak el a menyasszonyok mellől, de Luca szerint nem mindig jelentenek segítséget – főleg, ha a barátnő is éppen házasodni készül. „Szerintem ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között.

Én megteszek mindent azért, hogy a legjobbat nyújtsam és álmaik ruháját elkészítsem. Viszont neki is bíznia kell bennem.

Ha van valaki a menyasszonnyal, aki sokat beszél, neki is most lesz a közeljövőben az esküvője, akkor el tudja terelni a menyasszony figyelmét. Lehet finoman érzékeltetni is, ha valaki sok, de ha arról van szó, szoktam javasolni még egy konzultációt – már a barátnő nélkül.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

Felmerülhet bennetek a kérdés, Luca ruháit miért nem láthatjuk bemutatókon, divatheteken, esküvőkiállításokon. A válasz egyszerű: mivel csak személyre szabott darabokat készít, nincsenek nála a modelleken bemutatható darabok sem.

Hiába gyönyörűek a modelleken bemutatott darabok, sokszor összezavarják a menyasszonyokat, akik a nagy napjukon természetesen szeretnének pont úgy kinézni, mint az óriásplakátokon, magazinokban, kifutókon látott nők. „Szerintem nagyon nehéz szembesülni ezzel a problémával, amikor valaki élete nagy napjára készül, és az a vágya, hogy a legszebb legyen.

Vannak olyan menyasszonyok, akiknél az első találkozón a testképet kell rendbetenni.

Ezekben a helyzetekben tudok nekik segíteni, hiszen én is reklámokon nőttem fel, egy ideig én is szerettem volna modelltestalkatot, de egy személyre szabott ruha, egy egyedileg elkészített sellőfazon, az egyenként felrakott csipkevirágok, egy jól eltalált ujj-, nyak- vagy vállkivágás pont abban segít, hogy a legszebbek legyünk.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

A legtöbben kislánykoruk óta erről álmodoznak: a menyasszonyi ruháról, az esküvőről – teszem hozzá magamban. Még én is elmerengek egy-egy esküvői ruhán, pedig a szüleim válása után biztos vagyok abban, hogy nem a házasság tart össze két embert, nem is tervezem, hogy férjhez megyek. Luca hasonló cipőben járt, mint én.

„Elváltak a szüleim, és sokáig nem hittem abban, hogy valakivel együtt lehet maradni.

Amikor elkezdtem a menyasszonyaimmal beszélgetni, akkor kezdtem el hinni abban, hogy meg lehet találni azt a szerelmet, ami csak a miénk és egy életre szól.

Úgy voltam vele, hogy akkor készítsük el azt a ruhát is, ami csak a miénk és amiben ott tudunk állni abban a gyönyörű pillanatban.

Az elmúlt két év olyan volt számomra, mint egy terápia. És még félve mondom ki, hogy szeretnék egyszer én is esküvőt… és szeretnék én is családot… Ide eljutni nagyon hosszú folyamat volt, és pont ezeknek a lányoknak köszönhettem, akik bíztak bennem és akiknek elkészítettem álmaik ruháját.

Nekik köszönhetően kaptam vissza a hitem. És a nekik készült ruhák szívből születnek.

Forrás:
Kerepeczki Anna
Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével molnár anikó esküvői ruha

VOUS-lányok és a Lucidité

A VOUS-lányok közül ketten is Lucidité, azaz Beke Luca által tervezett ruhát választottak a nagy napra. Fotósunk, Ancsa 2016 nyarán mondta ki az igent egy különleges szertartáson, amelyet egy teaszertartás köré építettek.

Sztárszerzőnk, Takács Nóra 2017 nyarán megy férjhez. Az esküvő előkészületeit folyamatosan követhetitek a Hogyan legyek jó nő? Facebook-oldalon és Nóra Instagram-oldalán.

A ruháról természetesen nem láthattok képeket a nagy nap előtt, de a részletfotók, Nóra stílusa és Luca munkái alapján csakis valami felejthetetlen darab készülhet.

Ajánlott cikkek