Egyéb kategória

A tálalás fontos – mindegy, hogy ti főztétek, vagy csak rendeltétek az ételt

Azt, hogy mivel eszünk, nemcsak egy adott nép kultúrája szabja meg – mármint hogy késsel-villával vagy netán kézzel, azt igen –, de minden egyes ember, kultúrától függetlenül, eszik a szemével is, na meg a tapintásával – még ha baromi hülyén hangzik is. A tálalás tehát legalább annyira fontos, mint maga az étel, amit a tányérra teszünk. A kérdés már csak az, hogy hogyan érdemes tálalni.

vous - 2017.05.16.
A tálalás fontos – mindegy, hogy ti főztétek, vagy csak rendeltétek az ételt

Én sokszor már főzés közben jól lakom, így mire kész egy fogás, valójában már nem is vagyok éhes. Jól lakom attól, hogy miközben készítem, nézem, tapintom, keverem-kavarom és persze folyamatosan „illatozom” is. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen háziasszony a univerzumban ezzel a fajta „jól lakással”. De! Attól, hogy én főzés közben jól lakom, fontosnak tartom, hogy a környezetemben élők is jól lakjanak, és nemcsak a telerakott pocakjukra gondolok, hanem mint ahogy az előbb említettem a szemükkel és tapintásukkal is, még ha nem is a hagyományos értelemben.

Objektum doboz

Etessük meg az érzékszerveinket – cserébe kevesebbet is fogunk enni

A nyelv ugyanolyan tapintószervünk, mint például a kezünk, ujjaink, ezért amellett, hogy figyelmet kell(ene) szentelnünk annak, hogyan tálalunk, figyelmet kell(ene) fordítanunk arra is, milyen állagokat, textúrákat teszünk a tányérra. Meg persze a színekre, formákra, adagokra, illatokra, nem utolsósorban arra, hogy min tálaljuk fel azt a bizonyos finomságot.

Biztosan megfigyeltétek már, hogy milyen jól tud esni egy éttermi fogás. De gondolkodtatok már azon, hogy miért? Persze a válasz egyszerű, mert elénk teszik…

Egy étterem, ahol magatoknak főztök – hogy mi a jó benne? Budapest Makery

Egy étterem, ahol magatoknak főztök – hogy mi a jó benne?

Nemrég nyitott meg Budapest első és egyben a világ első – ilyen jellegű – DIY étterme. Most joggal kérdezhetitek, miért akarna valaki egy olyan étterembe menni, ahol magunknak kell elkészítenünk azt, ami a tányérunkra kerül. A válaszra mi is kíváncsiak voltunk, ezért ellátogattunk a Budapest Makery megnyitójára. Egy dolgot már most elárulhatok, baromira nem bántuk meg. Elmondom, miért.

De nem, illetve nem csak emiatt! Nemcsak azért, mert nem nekünk kellett vele bajlódnunk, hanem azért is, mert figyelmet szentelnek arra, hogyan nézzen ki az étel, ami a vendég elé kerül, mire és mennyit tálaljanak ki belőle. Tudom, bonyolultnak tűnik ez így elsőre, és persze azt is tudom, hogy az ember lánya már annak is örül, ha van ideje főzni, nemhogy még a tányérokkal illetve az ételek kiporciózásával is hosszasan pepecseljen, pedig nekem elhihetitek, hogy megéri ezt a minimális időráfordítást. Ha ti főztétek, de még akkor is, ha csak rendeltétek, tálaljátok ki szépen az ennivalót!

Objektum doboz

Tudtátok, hogy az ember már első ránézésre eldönti, hogy ízleni fog-e neki az adott fogás? Mindez pusztán a látványának és illatának köszönhető!

Persze ettől még érhetnek csalódások, ha kellemesek, ha nem, de már az első pillanatban véleményt alkotunk az ételekről.

Ne csak az legyen a cél, hogy elkészüljön az ennivaló, legyen esztétikus, kívánatos, igényes. Ha elsőre úgy gondoljátok, a tálalással és a díszítéssel járó munka túl sok időt venne igénybe, teljesen felesleges és elhanyagolható, segítek, hogy egy pár perces időráfordítással mégis tegyetek vele egy próbát. Utána pedig már játszi könnyedséggel tálalhattok nap mint nap. Üres tányérok, elégedett arcok, sikerélmény és egy halom dicséret lesz az eredmény.

Tányérok

Ha nagyobb tányéron tálaltok kevesebb ételt, a tányér üres felülete kihangsúlyozza magát az ételt, így sokkal esztétikusabb lesz a végeredmény. Ügyeljetek az adagokra, ha túl nagy a tányér, akkor sokszor képesek vagyunk indokolatlanul sok finomságot tálalni rá, ha pedig kis adagokat akarunk rá kiporciózni, akkor megszólhatnak, hogy miért spórolunk a finomságokkal, találjátok meg tehát az arany középutat a mennyiségre vonatkozóan.

Az ételek a lehető legegyszerűbb fehér, sötétszürke vagy fekete színű tányérokon mutatnak a legjobban, vagy akár egy fadeszkán. Ezek kellőképpen kiemelik a fogásokat, segítségükkel még inkább az étel kerül a fókuszba.

Objektum doboz

Objektum doboz

Mennyiség és méretek

Nem csak a porciózásnál fontosak az adagok és méretek. Igyekezzünk finomra vágni az ételeket, a legcélszerűbb, ha falatnyi darabokra aprítunk valamit. Itt is fontos a balansz, ne legyen se túl nagy, se túl pici, épp akkora legyen minden, ami esztétikus, és könnyen tovább darabolható, elfogyasztható.

Objektum doboz

Tálalás és adagok

Egy kerek tányéron célszerű középre halmozni az ételt, nem pedig szétszórni. Alkossanak a különböző alapanyagok, köret és társai, egy összefüggő egészet. Persze rendezhetjük a tányér egyik szélére is a halmot, ha így szimpatikusabb, de soha „ne essen szét” az étel.

Legyetek a kajapornó királynői! – Készítsetek ételfotót, mint a profik

Legyetek a kajapornó királynői! – Készítsetek ételfotót, mint a profik

Ha szívesen elsajátítanátok egy-két trükköt az ételfotózással kapcsolatban, hasznos lehet számotokra az alábbi cikk! Mitől lesz jó egy ételfotó?

Hogy esztétikus legyen, rengeteg kritériumnak kell megfelelnie. Nem kell túlgondolni, nem olyan bonyolult feladat, mint aminek elsőre tűnik. De az alábbi szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni, amikor fotóztok, így jóval könnyebb dolgotok lesz, ha legközelebb a kezetekbe veszitek a fényképezőt vagy a telefonotokat.

Dekoráció és díszítés

Mindig csak és kizárólag ehető dolgokkal dobjuk fel a tányért, és olyanokkal, amelyek illenek az adott fogáshoz, de még jobb, ha már eleve tartalmazzák azt. Használjatok harmonikus színeket és formákat. Díszítéshez használjatok bátran FRISS zöldfűszereket, ehető virágokat, színes olajokat, mártásokat, stb. Nagyon fontos, hogy ne essetek túlzásba, mindig legyen az étel a fókuszban, és ne fedjétek el túl sok dísszel!

Objektum doboz

Objektum doboz

Tisztaság

A tányérok mindig legyenek makulátlanul tiszták, persze bátran összekenhetitek egy-egy csepp szósszal, sőt akár egy ecsettel is elkenhetitek azt, de ez mindig legyen dekoratív, esztétikus, tudatos.

Objektum doboz

Egyediség és karakter

Adjatok karaktert egy tányérnak. Ehhez használhattok szinte bármit, ami a kezetek ügyébe kerül. Egy kanál oldalával elkenhetitek a már említett mártásokat, formázhattok köretet: rizst, kuszkuszt, bulgurt egy szufléformában, cserépben, akár egy homokozóformában is. Legyen ötletes, de nem túlzó! Legyen letisztult, átlátható, kívánatos.

Egér reggelire, giliszta desszertnek – Szuper trükkök, hogy a legfinnyásabb gyerkőc is megegye az ételt!

Egér reggelire, giliszta desszertnek – Szuper trükkök, hogy a legfinnyásabb gyerkőc is megegye az ételt!

Van úgy, hogy a gyerekek szinte alig esznek meg valamit azok közül, amiket eléjük rakunk. Számtalanszor futhatunk bele visszautasításokba, pláne, ha valami zöldséges étel van a menüsoron. De egy kis fantáziával, és persze jókedvvel, mókás – a gyerek számára szerethető – ételt varázsolhatunk. Mutatom, mit kell tennetek! 

Inspiráció

Nézegessetek gasztroblogokat, magazinokat, receptkönyveket, ha épp ráértek pepecselni egy étellel, próbáljatok ki több tálalási módszert. Ha lesz már 2-3 bevált, amit gyorsan és mutatósan el tudtok készíteni bármikor, és persze bárkinek, már nyert ügyetek van!

Objektum doboz

Még mindig úgy gondoljátok, hogy nem éri meg?

Ajánlott cikkek